Rikke Høyer og Sidsel Høyer Knudsen mener, at deres mor, Mette Høyer, som er serie-iværksætter og tilflyttet til Bornholm fra Randers i 1985, er grunden til, at de aldrig har været i tvivl om, at de skulle være iværksættere på den ene eller den anden måde.

Foto: Studiobornholm / Verner Kjærsgaard
01.11.23 DIB Nyheder

Mor har inspireret bornholmersøstre til iværksætterliv

Søstrene Sidsel Høyer Knudsen og Rikke Høyer har altid vidst, at de ville være iværksættere. Nu er de – i samarbejde med den tilflyttede it-udvikler Peter Strøiman – klar til at erobre hele transportverdenen med en digital flådestyring og retvisende CO2-regnskaber, der er udviklet med brancheviden.

Da søstrene Rikke Høyer og Sidsel Høyer Knudsen voksede op i Rønne, sov de i en periode på madrasser i stuen under et skærebord. Der var nemlig ikke plads til madrasser i søstrenes soveværelser, som var optaget af maskiner til morens systue. Og så var der altså plads under skærebordet i stuen.

- Vi syntes, det var hyggeligt at sove under bordet. Vi boede alle sammen oven på butikken og sov i stuen på madrasser. Og det første, der skulle gøres klar om morgenen, det var jo butikken.

Sådan fortæller Rikke Høyer og peger på sin mor, Mette Høyer, der startede sin systue på Bornholm i 2004.

- Jeg tror, jeg sidder ved siden af grunden til, at jeg og Sidsel har startet virksomhed. Mor er grunden til, at vi aldrig har været i tvivl om, at vi skulle være iværksættere på den ene eller den anden måde, siger Rikke Høyer.

Det er Sidsel Høyer Knudsen enig i. Hun husker, at de to søstre altid har haft en masse ideer oppe at vende, når de mødtes.

- Vi har altid brainstormet på alle mulige ideer, når vi har været sammen. Men det var først, da Rikke kom med ideen til et program, der kunne hjælpe hende med arbejdet i en transportvirksomhed, at vi for alvor fik troen på, at vi havde fat i noget, der kunne blive til noget, siger Sidsel Høyer Knudsen.

Læs også: Måske bliver tilflyttere skræmt af det vand, vi har omkring os

Fakta

Produktet

Dora Nordic er et TMS (Transport Managing System) udviklet særligt til mindre og mellemstore vognmænd og speditører med vejgodstransport.

Systemet kombinerer adskillige systemer til ordrehåndtering, ruteplanlægning og bogføring og giver databaseret klimaafrapportering.

Dora sparer håndteringen af håndskrevne arbejdssedler og skaber merværdi af disponentens arbejde.

Læs mere på doratms.com

Manglede nøgle-kompetencer før start

Ideen til det, der i dag hedder Dora Nordic, fik Rikke Høyer, mens hun arbejdede som disponent. Her skulle hun holde styr på et stort Excelark og indhente en lang række informationer fra flere forskellige kilder. Nogle af dem var digitale, men meget arbejde bestod også i håndtering af håndskrevne papirer fra chauffører. Tidskrævende arbejde, hvoraf meget kunne gøres automatisk, tænkte hun.

- Da vi havde talt ideen igennem, som vi altid har gjort med alle de ideer, vi har haft, og vi kunne mærke, at der var bund i den, satte vi os for at lave en klassisk swot-analyse (Strenghts, Weaknesses, Opportunities & Threats red.). Vi gik i sommerhus og fyldte væggene med gule Post-it. Og da vi kom ud, havde vi besluttet os for at gå all-in, siger Sidsel Høyer Knudsen.

Swot-analysen viste blandt andet, at søstrene manglede nøglekompetencer for at kunne føre ideen ud i livet. Ingen af dem kunne programmere. Og ingen af dem vidste noget om salg og markedsføring.

- Det var i vinteren 2019. I løbet af foråret 2020 tog Sidsel så en ekstra uddannelse med programmering og fik udviklet en prototype på programmet, mens jeg tog et kursus i salgspsykologi. Vi har hele tiden haft en bevidsthed om hinandens styrker, og nu bruger vi det aktivt til at dække forskellige roller af i virksomhedens udvikling, fortæller Rikke Høyer.

Begge sagde samtidig deres respektive job op. Rikke solgte sit hus og Sidsel flyttede hjem fra Berlin til Rønne. Tilsammen havde de værdier, så de kunne arbejde fuld tid og ulønnet i halvandet år for at realisere drømmen om egen virksomhed.

- Vi har fået rigtig god hjælp fra blandt andre Business Center Bornholm, hvor vi har fået hjælp til at søge de første midler til udvikling af virksomheden. Og så fik vi undervejs kontakt til it-udvikler Peter Strøiman, som jeg fik hjælp fra til at udvikle programmet med flere funktionaliteter. Han er nu kommet med i virksomheden som partner, fortæller Sidsel Høyer Knudsen.

Læs også: Kan Bornholm blive it-udviklernes paradis?

Fakta

Fødselshjælperen

Travis Lind Thornton

Seniorkonsulent hos Business Center Bornholm.

Hjælper Peter Strøiman med at gøre Bornholm til hjem for en klynge af it-udviklere.

Læs også: Kan Bornholm blive it-udviklernes paradis?

Vognmandens mor med til møder

Peter Strøiman var sammen med sin kone flyttet fra København til Bornholm i 2020. Herfra løste han som selvstændig it-udvikler opgaver for kunder i København, og da han hørte om Dora Nordic, var han straks villig til at hjælpe.

- Jeg har en drøm om, at Bornholm kan blive et sted, der kan tiltrække en klynge af it-udviklere, så da jeg hørte, at Rikke og Sidsel havde startet en it-virksomhed, var jeg meget begejstret. Netop fordi Rikke havde dybt branchekendskab gennem sine mange år som disponent, så jeg et stort potentiale i virksomheden, siger Peter Strøiman.

Den opfattelse kan Rikke Høyer bekræfte. Som direktør og salgsrepræsentant for Dora er hun flyttet til Midtjylland, hvorfra hun besøger potentielle kunder, der primært er mindre transportvirksomheder.

- Jeg har været i vognmandsforretninger, der typisk er enkeltmandsvirksomheder, der er gået i arv, og hvor moren ofte har lavet arbejdsopgaver meget lig dem, jeg selv sad med som disponent. Og når moren er med til mødet, og jeg kan tale fagsproget med hende, betyder det alverden, at jeg ikke er en it-udvikler, med smarte svar på praktiske spørgsmål, siger Rikke Høyer.

Fakta

Partnerne:

Sidsel Høyer Knudsen, CEO

Uddannet Cand.Soc. fra CBS i 2017.

Bor på en båd i Hammerhavn på Bornholm.

 

Peter Strøiman, teknologichef

Uddannet diplomingeniør fra DTU i Lyngby i1998.

Flyttet til Bornholm i 2020.

Har en drøm om, at Bornholm bliver hjem for en klynge af it-udviklere.

 

Rikke Høyer, CCO

Tidligere disponent med kompetencer inden for salg.

Er flyttet til Midtjylland, hvor mange kunder holder til.

Fra klippeøen til hele verden

Rikke Høyer oplever også en vis skepsis overfor selve det, at den løsning, Dora Nordic leverer, er digital. Mange af de potentielle kunder sværger stadig til håndskrevne arbejdssedler, og de er ikke nødvendigvis enige i digitaliseringens velsignelser. En virkelighed, som Rikke Høyers mor også selv kan genkende.

- Jeg kan sagtens sætte mig i deres sted. Jeg har også fået digitalisering trukket ned over hovedet med loven om digitalisering af bogføringen. Men vi kan jo ikke komme udenom, og så er jeg da megastolt af, at mine døtre har udviklet noget, der kan gøre processen nemmere, siger Mette Høyer.

Samme oplevelse har Rikke Høyer, når først den indledende skepsis hos de potentielle kunder er overvundet.

- Der er ikke nogen vej udenom digitalisering, for vognmænd der ønsker at fremtidssikre deres forretning. Deres større kunder vil også i stigende grad forlange data leveret, som de blandt andet skal bruge til at efterleve EU-krav om blandt andet CO2-regnskaber. Med vores løsning får de retvisende data, som blandt andet kan bruges til at vise, hvor godt vognmænd gør det med kapacitetsudnyttelse, siger Rikke Høyer.

Hun mener, at det vil hjælpe med at optimere og mindske CO2-udledningen i den tunge vejtransport, hvor gennemsigtigheden i klimaregnskaberne kan være udfordret.

- De fleste vognmænd er rigtig dygtige til at optimere og sammensætte flere ordrer på én transport. Det kan de med vores løsning dokumentere, samtidig med at de slipper for en masse kedeligt rugbrødsarbejde, og disponenten får redskaber til at løse sine opgaver bedre og hurtigere, siger Rikke Høyer.

Og med det i hånden forventer de to søstre at kunne erobre hele transportverdenen fra klippeøen i Østersøen.

- I foråret fik vi investorkapital ind, så vi kan forfølge vores vækstmål i Danmark og på eksportmarkeder som Tyskland, Sverige og Norge. Lige nu er vi ved at afklare, hvilke lande det giver bedst mening at satse på eksportmæssigt, men vi håber og tror på, at vores løsning kan brede sig til hele verden, siger Sidsel Høyer Knudsen. 

Fakta

Investorerne

Unconventional Ventures og Danmarks Eksport- og Investeringsfond

Investeringsselskabet Unconventional Ventures skød i februar 2023 sammen med Danmarks Eksport- og Investeringsfond 4 mio. kr. ind i Dora Nordic. Begge investorer lægger kraftig vægt på, at Dora Nordic har potentialet til at hjælpe transportsektoren i mål med grøn omstilling.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Sine Linderstrøm

Sine Linderstrøm

Fagchef

  • Direkte +45 3377 3571
  • Mobil +45 2098 9913
  • E-mail sili@di.dk

Relateret indhold