På Dansk Industris initiativ er Danmark, Schweiz, Østrig, Italien og Holland gået sammen om at skubbe på en mere smidig lovgivning omkring såkaldte biosolutions - altså naturlige bæredygtige løsninger til fødevaresystemer, biodiversitetsudfordringer og miljø- og klimaændringer. Torsdag holdt koalitionen det første møde i Bruxelles.

27.10.23 DIB Nyheder

Bio-succes: Sofie Carsten Nielsen samler Europa

Med Dansk Industri som motor er Den Europæiske Koalition for Biosolutions nu klar til at tage kampen om mod langsom EU-regulering, der bremser naturlige bæredygtige løsninger på alt fra fødevarekrisen til miljø- og klimaproblemer.

Mikroorganismer, der naturligt kan lave bæredygtig cement.

Stærk bioplastik lavet af planter. CO2-udledning, der kan omdannes til biomasse ved hjælp af bakterier.

Og naturlige stoffer, der kan forhindre skadelige insekter i at parre sig og derfor beskytte udbyttet af høsten.

Der er masser biosolutions derude, som på en bæredygtig måde ved hjælp af naturens egne værktøjer kan afhjælpe mange af de problemer, der i øjeblikket truer vores planet.

Men løsningerne løber alt for ofte panden mod en mur i et tungt europæisk lovgivningsapparat.

I USA tager det mellem to og tre år, mens det i Europa kan tage helt op til ti år at få godkendt en biologisk løsning på et problem.

Derfor holdt Den Europæiske Koalition for Biosolutions torsdag sit første møde i Bruxelles, med Sofie Carsten Nielsen som mødeleder.

- Det er vigtigt, at vi slår så mange kræfter som muligt sammen for at fremme den her dagsorden. Biosolutions har enormt potentiale til at hjælpe Europa med at nå sine grønne mål og skabe bæredygtig vækst og grønne jobs. Men det eksisterende reguleringsgrundlag skal udvikles, så vi får understøttet potentialet og de unikke egenskaber der er i biosolutions, siger Sofie Carsten Nielsen, direktør for Den Europæiske Koalition for Biosolutions.

Hun tiltrådte i maj i Dansk Industri for netop at få et europæisk samarbejde op at stå inden for biosolutions.

Momentum

Med omkring bordet i Bruxelles var repræsentanter for erhvervsorganisationer i Holland, Østrig, Italien og Schweiz.

- Vi er glade for at deltage i dette godt timede initiativ fra vores danske kolleger for at fremme de regulatoriske og finansielle rammer for biosolutions og bioteknologi-sektoren, udtaler Christoph Neymayer, generaldirektøren for det østrigske industriforbund, IV.

For lige nu er det helt rette tidspunkt for at byde ind på dagsordenen i forhold til biosolutions.

EU-Kommissionens formand, Urusla von der Leyen, nævnte specifikt i sin store årlige tale, State of The Union, som hun holdt for EU-parlamentet i september, at investeringerne i bioteknologi skal styrkes.

Og da Kommissionen fremlagde sit kommende arbejdsprogram i oktober lød det, at der i første kvartal af 2024 vil blive fremlægge et såkaldt initiativ indenfor Biotech and Biomanufacturing.

- Kommissionsformand, Ursula von der Leyen, har nu gjort bioteknologi og bioindustrielle løsninger – eller kort sagt biosolutions – til en prioritet for EU. Det er noget, vi kun kan bifalde. Nu skal vi handle, så mange flere biosolutions kan nå de europæiske markeder for at løse udfordringerne med den grønne overgang og sikre Europa geopolitisk, økonomisk og med hensyn til fremtidige grønne jobs, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør for Dansk Industri.

Derfor er det så vigtigt, at koalitionen nu er i gang.

- Jo flere vi er, jo mere kan vi skubbe til den her dagsorden. Kritisk masse er vigtig. Derfor arbejder vi også benhårdt videre på at udvide koalitionen og har en god dialog med flere organisationer i en række europæiske lande, som også er interesserede i at gå med, siger Sofie Carsten Nielsen.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Louise Wendt Jensen
Skrevet af:

Louise Wendt Jensen

Sofie Carsten Nielsen

Sofie Carsten Nielsen

Director, European Biosolutions Coalition

  • Direkte +45 3377 4636
  • Mobil +45 2894 5282
  • E-mail scn@di.dk

Relateret indhold