Der er et enormt potentiale for at få nedbragt sygefraværet i det offentlige, mener DI

Foto: Colourbox
27.11.23 DIB Nyheder

Sygedage i det offentlige koster 9.000 fuldtidsansatte

Dårlig ledelse og ringe arbejdsmiljø kan være årsager til, at offentligt ansatte har mange flere sygedage end privatansatte, mener DI.

Det vil frigive, hvad der svarer til 9.000 fuldtidsansatte, hvis offentligt ansatte får lige så få sygedage, som ansatte i private virksomheder har. Det viser en ny analyse fra DI.

- Der er et enormt potentiale for at få nedbragt sygefraværet i det offentlige. Især inden for borgernære områder som sundhed, ældrepleje og pædagogisk arbejde, hvor vi virkelig mangler hænder, siger Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i Dansk Industri (DI).

Hvis den offentlige sektor nedbragte sygefraværet på disse tre områder til niveauet i den private sektor, ville det ifølge analysen frigive cirka 7.000 årsværk. Dertil kommer øvrige jobfunktioner som fx rengøring og tilberedning af mad. Hvis sygefraværet også her blev nedbragt til privat niveau, svarer det samlede merfravær til mere end 9.000 årsværk.

- Samtidig ser vi i nogle kommuner og regioner en modvilje mod at lade private aktører stå for flere opgaver. Fx er det bemærkelsesværdigt, at Region Midtjylland fra den 1. oktober 2023 har valgt at hjemtage rengøringsopgaven på Aarhus Universitetshospital, selv om man i øvrigt selv anerkender, at det giver en dyrere løsning for borgerne, siger Emil Fannikke Kiær.

Læs analysen: Ekstra offentligt sygefravær svarer til tab af flere end 9.000 fuldtidsansatte

Dårlig ledelse og ringe arbejdsmiljø

Det høje sygefravær i det offentlige kan være en konsekvens af dårlig ledelse og arbejdsmiljø. Forskning har vist, at der er større tilfredshed med ledelsen i private virksomheder, end der er i det offentlige. En tidligere undersøgelse foretaget af NFA viser desuden, at privatansatte SOSU’er oplever et bedre og mindre presset arbejdsmiljø på en række parametre end deres offentligt ansatte kolleger.

- Der er markante muligheder for at forbedre de velfærdsydelser, vi får fra det offentlige, uden at det nødvendigvis koster flere penge. Én af mulighederne er at udbyde flere af opgaverne til private aktører, der kan løse opgaven både billigere og bedre og med mere tilfredse medarbejdere, siger Emil Fannikke Kiær.

Læs også: Sådan får vi virksomhedernes grønne løsninger ned i milliardstor indkøbskurv

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Christian Broholm Andersen

Christian Broholm Andersen

Konsulent

  • Direkte +45 3377 3516
  • Mobil +45 5218 5959
  • E-mail chra@di.dk

Relateret indhold