De danske havne er omdrejningspunkter for jobs og værdiskabelse og for en række brancher, der domineres af høj produktionsværdi, viser ny analyse fra COWI.

11.12.23 DIB Nyheder

Danske erhvervshavne skaber job og vækst

Havnene i Danmark spiller en meget stor rolle i Danmarks samfundsøkonomi, dokumenterer ny rapport. Derfor er det vigtigt at beskytte erhvervshavnene og sørge for ordentlige rammevilkår.

De danske erhvervshavne en central rolle for beskæftigelse og produktion i Danmark.

Virksomheder på de danske erhvervshavne beskæftiger nemlig godt 55.000 danskere og producerer for 211 milliarder kroner. Det svarer til lidt mere end fem procent af den danske produktion årligt.

Det viser en helt ny analyse ”Havne, beskæftigelse og produktion”, udarbejdet i november 2023 af COWI for DI Transport, Danske Shipping- & Havnevirksomheder og Danske Havne. Link

- Havnene i Danmark spiller en meget stor rolle i samfundsøkonomien, både på grund af de arbejdspladser, som ligger på havnene, og de arbejdspladser, som ligger rundt i hele landet, og som i forskellig grad er afhængig af havnene, står der i COWI’s analyse.

Læs også: Esbjerg Havn flyder over af opgaver

Afgørende infrastruktur

Analysen kortlægger, at der er 31.545 medarbejdere med direkte arbejdspladsadresse på havnene. Hertil kommer lidt over 20.000 arbejdspladser, der er afledt af opgaverne på havnene, så det samlede beskæftigelsestal er på 54.938, hvad der svarer til 2,6 procent af alle beskæftigede i Danmark.

- Det er vigtigt, at vi nu for første gang kan dokumentere den store betydning af virksomhederne og arbejdspladserne på havnene på nationalt niveau. Havnene er ikke bare vigtige for forsyningssikkerheden. De er også afgørende infrastruktur for arbejdspladser og produktion i hele landet. Derfor skal vi passe godt på vores havneinfrastruktur, siger Karsten Lauritzen, direktør for DI Transport.

Læs også: Fredericia – havnen der får større og større betydning

Høj værdi

Den nye analyse fra COWI er den første, der fokuserer på havnene alene, siden rapporten om ”Maritime Højborge”, der udkom i november 2021.

Den viste, at hele Det Blå Danmark – rederier, maritim industri, shipping- og havnevirksomheder og havnene selv – repræsenterer en omsætning på over 400 milliarder kroner og beskæftiger op mod 100.000 mennesker, direkte og indirekte.

Det fremgår bl.a. af den nye analyse, at værdien af den samlede direkte produktion på havnene i 2019 var 211 mia. kr. Det svarer til 5,2 procent af den samlede produktionsværdi i Danmark.

Arbejdspladser på havnene udgjorde 2,6 procent af Danmarks samlede beskæftigelse. Dermed skabes der for hver beskæftiget på en havnerelateret arbejdsplads dobbelt så meget indkomst som i de øvrige danske brancher.

- Det er jo ikke en overraskelse for os, men analysen understreger, at havnene er helt centrale for vitale og værdifulde dele af dansk produktion. Det er afgørende for vores erhvervshavnes fortsatte vækst og udvikling, at rammevilkårene og myndigheders sagsbehandlingstider optimeres. Analysen illustrerer ret præcist havnenes værdi og betydning, både for industriel produktion, færgefart, fiskeri og turisme. Så vi håber, at både Havnepartnerskabet og folketingets arbejde med rammevilkår vil tage højde for det, siger Tine Kirk, direktør i Danske Havne.

Læs også: Aarhus Havn sikrer Danmarks forsyning

Under pres

Mange danske havne er under pres fra kommunale ønsker om boliger med havudsigt.

- Den ny analyse viser betydningen af havne og de mange virksomhederne på havnene. Og betydningen af velfungerende havne bliver ikke mindre, når der også skal være plads til mere grøn omstilling, cirkulær økonomi, forsvarsaktiviteter og råstoffer i fremtiden. Så vi har behov for, at der bliver en bedre beskyttelse af erhvervshavnene. Også af hensyn til samfundsøkonomien, siger Jakob Svane, sekretariatschef for Danske Shipping- & Havnevirksomheder

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Louise Wendt Jensen
Skrevet af:

Louise Wendt Jensen

Jakob Svane

Jakob Svane

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3756
  • Mobil +45 2334 4358
  • E-mail jasv@di.dk

Relateret indhold