Marie Gad, underdirektør i DI med ansvar for global udvikling og bæredygtighed, er glad for, at det ser ud til, at CSDDD-direktivet ser ud til kun at gælde de største virksomheder i første omgang.

18.12.23 DIB Nyheder

EU er tæt på fælles regler for virksomheders gode opførsel

Både godt og skidt, lyder DI’s dom over det direktiv om fælles regler for virksomheders indsats indenfor miljø, klima og menneskerettigheder, som EU’s institutioner blev enige om torsdag. Alt er dog ikke afgjort endnu understreger DI, der opfordrer til at de værste tidsler fjernes.

De kommende regler for bæredygtighed vil tilsyneladende kun komme til at omfatte store virksomheder med mere end 500 ansatte og virksomheder i særlige risikosektorer med op til 250 ansatte.

Det kom frem, da både EU-landenes spanske formandsskab og forhandlere fra EU-Parlamentet torsdag meldte ud i separate pressemeddelelser, at de har forhandlet sig frem til fælles EU-regler for virksomheders ansvar for deres værdikæder i det såkaldte corporate sustainability due diligence directive (CSDDD).

Og det glæder Marie Gad, underdirektør i DI med ansvar for global udvikling og bæredygtighed.
- Det er vigtigt, at man har holdt fast i, at lovgivningen skal gælde de største virksomheder, siger hun.

DI erfarer dog, at der fortsat udestår væsentlige forhandlinger, ligesom den foreløbige aftale ikke er godkendt af hverken EU-Parlamentet eller Rådet.

Og ifølge DI’s kilder er det usikkert, om den foreløbige aftale overhovedet vil blive godkendt af EU’s medlemslande i Rådet, fordi det spanske rådsformandskab har balanceret på grænsen af sit mandat under forhandlingerne

Pligt til at handle

CCSD-direktivet betyder oversat til almindeligt dansk krav om, at virksomheder skal udføre due diligence – altså en gennemgang - for at identificere, forebygge, afslutte, afbøde og tage ansvar for virksomhedens potentielle negative indvirkninger på menneskerettigheder, miljø og klima på tværs af deres globale værdikæde.

Det vil sige, at det gælder ikke bare virksomhedernes egne aktiviteter, men også deres datterselskaber og hele vejen ned gennem virksomhedens leverandørkæde.

Hvor virksomhederne indtil nu har været underlagt frivillige retningslinjer om at handle, får de nu pligt til at handle.

Alle detaljer i direktivet er som skrevet ikke på plads endnu. Nogle områder af direktivet virker dog meget tæt på en endelig afgørelse, mens andre fortsat er usikre, fortæller  Marie Gad, som ser både meget positive ting og store udfordringer i udmeldingerne om det foreløbige forhandlingsresultat.

- Det er særdeles positivt, at man tilsyneladende er blevet enig om fuld harmonisering af de centrale elementer i teksten, som handler om selve due diligence processerne. Det betyder, at virksomhederne kan se frem til en fælles lovgivning på due diligence i EU og ikke 27 forskellige. Virksomhederne har brug for ens regler, og vi er derfor særligt glade for, at man har lyttet til DI og de mange andre stemmer, som til det sidste har kæmpet for fuld harmonisering, selvom det længe så svært ud, siger Marie Gad.

Også betydning for SMV'er

Selvom det ser ud til, at direktivet kun kommer til at omfatte større virksomheder, der har kræfterne til at gennemgå due diligence-processerne, betyder det ikke, at SMV’er ikke berøres af direktivet.

Der bliver fortsat brug for massiv støtte til små og mellemstore virksomheder i EU, som indgår i de store virksomheders værdikæder

Og der bliver tale om en stor opgave for danske virksomheder, der handler globalt, uanset hvordan de endelige regler ender.

- Danske virksomheder tager dog allerede et stort globalt ansvar og er dermed godt rustet til de nye krav, mener Marie Gad, der samtidig påpeger, at der her i den afgørende fase bør være fokus på at bevare proportionaliteten.

- Der er elementer, som vi ser med stor bekymring på, og som vi håber, at Rådet vil luge ud i, inden direktivet vedtages endeligt, siger hun. 

Vidtgående krav

Marie Gad peger især på områder som virksomheders civilretlige ansvar og ledelsesaflønning, som problematiske områder.

Hun nævner også, at der lægges op til ret vidtgående krav om interessent involvering, krav om afslutning af forretningsforhold og pligter baseret på uklare definitioner, som kan skabe uforholdsmæssige byrder og retlig uklarhed for de omfattede virksomheder.

Endvidere lægges der op til meget vidtgående myndighedskompetencer, som afhængig af hvordan de implementeres i praksis, kan svække virksomhedernes retssikkerhed.

Selskabsledelse skal helt ud

DI har i over fire år kæmpet hårdt for, at intern selskabsledelse ikke blev en del af direktivet, da man her mener, det er en misforståelse at blande regler om intern selskabsledelse sammen med krav om bæredygtigheds due diligence

Læs også: DI revser: Forslag fra EU-kommissionen - DI (danskindustri.dk)

- Vi er meget tilfredse med, at EU-regulering af det generelle ledelsesansvar i virksomheder nu endegyldigt er taget ud af direktivet, siger Marie Gad.

Der er dog fortsat usikkerhed om et enkelt element, der har tilknytning til intern selskabsledelse. Og det er ikke mindst på dette punkt, hvor det kan vise sig, at det spanske rådsformandskab har gjort regning uden vært.

Den foreløbige aftale lægger tilsyneladende op til, at selskabers ledelsesaflønning de facto skal knyttes sammen med den klimaplan, som allerede er et lovkrav i direktivet, og at offentlige myndigheder skal kunne føre tilsyn med ledelsesaflønningen på dette punkt, oplyser Marie Gad.

- Det er unødvendigt indgribende, hvis ledelsesaflønning i private selskaber bliver detailreguleret på denne måde. Såfremt logikken i forslaget følges, skal alle lovkrav til virksomheder suppleres af lovkrav til ledelsesaflønningen. Det er helt afgørende for et innovativt og iværksætterlystent erhvervsliv, at lovgiver undlader vidtgående indgreb i virksomheders interne ledelse, og vi opfordrer Rådet til at forkaste dette kontroversielle element af den foreløbige aftale, siger Marie Gad.

Det er forventningen, at direktivets regler vil skulle efterleves af de berørte virksomheder fra medio 2027 til medio 2029 efter en indfasningsmodel, hvor de største virksomheder omfattes først.

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Louise Wendt Jensen
Skrevet af:

Louise Wendt Jensen

Marie Gad

Marie Gad

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3789
  • Mobil +45 2949 4447
  • E-mail msh@di.dk

Relateret indhold