Forhandlingerne om Industriens nye overenskomster startede faktisk allerede i 2020, hvor udvalg fra lønmodtager og arbejdsgiversiden har kigget på forskellige bestemmelser. Det har været ”on going” arbejde lige siden, fortæller DI’s personalejuridiske chef.

Foto: Getty
01.03.23 DIB Nyheder

Bag kulissen på OK2023: En helt speciel holdånd

Personalejuridisk chef i Dansk Industri var med hele vejen i arbejdet med overenskomstforliget. Det var hårdt, spændende og meningsfuldt.

- Det er hårdt, men også enormt spændende. Sådan siger personalejuridisk chef Søren Dupont Dall om arbejdet med at skabe et gennembrudsforlig på industriområdet for i alt 200.000 ansatte i industrien.

Særligt de sidste dage var præget af forhandlinger ud på de små timer.

- En slutforhandling uden bagkant foregår hen over natten, så der var vi på arbejde fra lørdag formiddag til søndag eftermiddag. Der var nogen, der fik lidt søvn hist og pist omkring på kontorerne. Det skaber selvfølgelig en helt speciel holdånd på begge sider af forhandlingsbordet. Og det er super spændende, fortæller Søren Dupont Dall.

Læs mere om OK2023

Forhandlinger startede i 2020

Forhandlingerne om de nye overenskomster startede faktisk allerede i 2020, hvor udvalg fra lønmodtager og arbejdsgiversiden har kigget på forskellige bestemmelser. Det har været ”on going” arbejde lige siden, fortæller DI’s personalejuridiske chef.

- Her op mod gennembrudsforliget har så vi selvfølgelig haft nogle mere intensiverede forhandlinger om forskellige emner. Vi gik for alvor i gang i det sene efterår 2022. Og så har vi sådan set kørt løs siden. Til sidst vurderede parterne, at tiden var inde til at sætte sig ned og prøve at få det sidste på plads. Her mødtes vi lørdag den 18. februar først på eftermiddagen og forhandlede uden bagkant. Vi blev færdige søndag eftermiddag (den 19. februar, red.) med efterfølgende pressemøde kl. 15.30, fortæller Søren Dupont Dall.

Resultat: Mere orlov til fædre

Resultatet af forhandlingerne indeholder bl.a. en stigning i mindstebetalingssatserne, et øget arbejdsgiverbetalt pensionsbidrag fra 8 til 10 pct, en stigning i bidraget til Fritvalgs Lønkontoen, samt øget tillæg for overarbejde. Herudover har aftalen forbedret orlov for fædre, mere uddannelsesstøtte til ufaglærte, bedre forhold for natarbejdere, samt en styrkelse af forholdene omkring lokal løndannelse og det lokale samarbejde mellem arbejdsgiver og arbejdstagere på de enkelte virksomheder.

Inden at forliget bliver til virkelighed ude på de danske virksomheder for de 200.000 medarbejdere, der er omfattet af Industriens Overenskomst, skal forliget dog lige stemmes igennem hos både arbejdsgiver og lønmodtagersiden.

Processen er helt konkret, at når organisationerne under Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har indgået nok forlig, så vil forligsmanden fremsætte et mæglingsforslag, som så ryger til afstemning.

- Hvis alt går vel, regner vi med at have et afstemningsresultat omkring den 20. april, og det er faktisk først der, vi ved, om vi har en storkonflikt eller ej, siger han.

Skulle det ske, at forliget ikke bliver stemt igennem, er Søren Dupont Dall og hans kollegaer klar.

- Vi har sat et beredskab op, der stille og roligt forbereder den situation, hvis den opstår, så vi er parate, men vi håber og tro på, at det kan lykkes at få stemt resultaterne igennem. Men får vi en konflikt vil vi i DI få mange henvendelser fra vores medlemsvirksomheder. Så for os bliver det noget med at udvide åbningstiderne og være på arbejde og til rådighed for vores medlemmer, siger han.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Relateret indhold