Virksomhederne, der skal foretage vigtige og langsigtede investeringer i forskning og udvikling er nødt til at kende vilkårene. Derfor er der brug for akut politisk at afklare skattevilkårene.

Foto: Getty Images
14.03.23 DIB Nyheder

DI: Usikkerhed om fradrag for forskning skal fjernes

Forskning og udvikling hænger ofte sammen med produktion. Derfor er der brug for en afklaring af fradragsvilkår, mener DI.

Uklarhed om skattefradraget for virksomheders forsknings- og udviklingsaktiviteter skader konkurrenceevnen og kan i yderste konsekvens få erhvervslivet til at flytte aktiviteter til andre lande.

DI arbejder derfor på at fjerne den usikkerhed, der især er opstået efter, at fradraget på 130 procent udløb 31. december 2022.

– Virksomhederne er nødt til at lægge investeringer i lande, hvor de samlede vilkår er konkurrencedygtige. Hvis virksomhederne ikke gør det, kan det give konkurrenter en fordel. Derfor er det vigtigt for danske virksomheder og Danmark, at vi har FoU-vilkår, så danske og udenlandske virksomheder kan lægge deres forsknings- og udviklingsaktivitet her, siger DI’s fagleder i international skat, Sune Hein Bertelsen.

Læs også: Brug for afklaring af skattevilkår 

DI analyse viser, at mange andre lande i Europa og globalt satser på forskning og udvikling med gode vilkår. Det kan tiltrække danske virksomheder, hvorved Danmark går glip af vigtige investeringer i fremtidens teknologi – eksempelvis inden for digitale løsninger, grøn omstilling, sundhed, fødevarer og transport. Det vil også koste arbejdspladser.

– Forskning og udvikling hænger ofte sammen med selve produktionen. Hvis virksomhederne er nødt til at lægge forsknings- og udviklingsaktivitet i udlandet, betyder det derfor, at Danmark går glip af arbejdspladser i hele værdikæden, siger Sune Hein Bertelsen.

Fradraget på 130 procent udløb med udgangen af 2022 på trods af politiske løfter om, at det skulle gøres permanent. Det svækker virksomhedernes tillid til stabile vilkår i Danmark. I regeringsgrundlaget lægges op til, at der skal findes penge til et FoU-fradrag. Men det er i øjeblikket ”fugle på taget”.

– Virksomhederne, der skal foretage vigtige og langsigtede investeringer, er nødt til at kende vilkårene. Derfor er der brug for akut politisk at afklare skattevilkårene for forskning og udvikling. Virksomhederne kan ikke udsætte investeringer i forskning og udvikling, så det er kritisk at skabe politisk klarhed om FoU-­fradraget hurtigst muligt, siger Sune Hein Bertelsen.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Sune Hein Lundbek

Sune Hein Lundbek

Fagleder, Skattejura & international skat

  • Direkte +45 3377 3792
  • Mobil +45 2246 7888
  • E-mail suhb@di.dk

Relateret indhold