Forældre med børn født efter den 1. juli 2023 kan se frem til fire uger ekstra med løn.

31.05.23 DIB Nyheder

Her er de nye barselsregler for børn født efter 1. juli

4 uger ekstra med løn er blandt resultaterne af de nye barselsregler på industriens overenskomster, som DI og CO-industri er blevet enige om. Bliv klogere på reglerne her.

Med overenskomstforliget mellem DI og CO-Industri er der lagt op til markante forbedringer af barselsreglerne for forældre med børn født efter den 1. juli 2023.

Helt konkret er de nye barselsregler udformet sådan, at perioden med løn er udvidet med fire uger. De to af ugerne er øremærket til far, og de to af ugerne kan afholdes af enten mor eller far. Det betyder, at der samlet set er 36 ugers orlov med løn efter fødselstidspunktet med de nuværende 32 uger med løn.

Af de 36 uger er 19 af ugerne øremærket mor, mens 12 af ugerne er øremærket far eller medmor. De sidste 5 uger kan deles mellem forældrene.

Læs også: Det er tid for virksomheder at sadle om på barselsfronten

Markant forbedring af nuværende forhold

I DI håber man, at de nye barselsregler kan få flere fædre til at tage barsel.

- 12 af ugerne i de nye barselsregler er øremærket faren. Det, håber vi, kan motivere til, at flere mænd tager barsel. Det er godt for ligestillingen på arbejdsmarkedet. Og det er godt for fædrene og familien, der får en stærkere tilknytning mellem barn og begge forældre, siger Pernille Erichsen, underdirektør i DI. 

Samtidig mener hun, at den øgede barsel med løn kan være med til at skabe endnu bedre forhold for nybagte forældre og deres børn.

- Fire ekstra uger med løn er en ret markant forbedring af de nuværende forhold. Vi er glade for, at det er en del af forliget. Vi ønsker, at nybagte forældre får en god start på familielivet, hvilket flere uger med løn kan være med til at sikre, siger Pernille Erichsen.

Den 23 juni fra klokken 10 kan du gratis følge med i webinar og få viden, kompetencer og redskaber til at håndtere barsel, så den skaber værdi for både medarbejdere og på bundlinjen

Fakta

Barselsregler nu vs. i ny aftale

I dag: 32 ugers orlov med løn efter fødsels - udover 4 ugers løn før fødsel til mor. 19 af 32 uger er øremærket mor. 10 uger er øremærket far. 3 uger kan deles.

Nye regler: 36 ugers orlov med løn efter fødsel - udover 4 ugers løn for fødsels til mor. 19 af 36 uger er øremærket mor. 12 af ugerne er øremærket far. 5 uger kan deles. 

Ændringerne gælder for børn født 1. juli 2023 eller senere

Læs mere om reglerne på di.dk/ok

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Pernille Erichsen

Pernille Erichsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3092
  • Mobil +45 2724 2905
  • E-mail peer@di.dk

Relateret indhold