Under vandet lærer du at lytte til kroppens signaler og reagere optimalt på dem, siger iværksætter Rasmus Mortensen.

Foto: Lars Horn
08.06.23 DIB Nyheder

"Du får frigivet en helvedes masse endorfiner"

Rasmus Mortensen har skabt den grønne vækstkomet Lyras på kort tid. Fridykning sikrer det mentale overskud til at holde til presset.

En hobby som fridykker skærper Rasmus Mortensens evner som iværksætter – og slipper endorfinerne løs. Derfor hopper han hver søndag i våddragt og tager de vandtætte briller på. Gennem mange års træning som fridykker lykkes det ham nu at holde fokus og vejret i fem minutter under havets overflade.

– Fridykning er en mental sport, som giver mig redskaber til at håndtere pressede situationer både fysisk og psykisk. Under vandet lærer du at lytte til kroppens signaler og reagere optimalt på dem. Du lærer også, at hvis du holder hovedet roligt og pulsen lav, kan du præstere meget mere, end du selv tror. Samtidig er du i nuet på en helt unik måde. Og du får frigivet en helvedes masse endorfiner, fortæller Rasmus Mortensen, der stiftede virksomheden Lyras i 2016 og som i dag har 70 medarbejdere.

Læs også: Danmark når højeste antal højvækstvirksomheder siden finanskrisen

70 ansatte på seks år

Og præstation må man alt andet lige konstatere, at den 35-årige iværksætter formår. I løbet af seks år er det lykkedes at opbygge en virksomhed med 70 ansatte baseret på den nye teknologi, raslysering, der eliminerer mikroorganismer i uigennemsigtige væsker som flydende fødevarer eller enzymer.

Rasmus Mortensen udviklede raslysering i Aalborg Universitets laboratorier, hvor han studerede miljøteknologi og var drevet af at bidrage til den grønne omstilling. Det blev konkret til et specialeprojekt, hvor han ved hjælp af UV-lys udviklede en maskine, der kan erstatte pasteurisering af mælk uden den normale energi- og vandkrævende opvarmning.

Specialet blev aldrig helt færdigt og afleveret til professoren, som i øvrigt ikke havde forventet, at det var muligt at opnå den lovede reduktion i laboratoriet, som rent faktisk lykkedes. Men professoren er som mange andre i dag glædeligt overrasket, for siden er det gået stærkt.

Læs DI-udspillet: En ny iværksætterstrategi for Danmark 

Vil have flere investorer og udbrede teknologien

Og væksten stopper ikke her, for Rasmus Mortensen har ikke brug for lige at trække vejret en ekstra gang.

– Nu handler det om at få flere investorer og dermed også flere penge til at få udbredt og anerkendt teknologien til mange brancher. Det er mit omdrejningspunkt – dag og nat, siger han og tilføjer:

– Jeg har ofte skullet forsvare denne vækststrategi, der ikke er så klassisk nordjysk. Men det er den eneste strategi, hvis vi skal opfylde vores vision om en signifikant indflydelse på fødevareindustriens CO2-udledning.

Læs også: Grøn vækstkomet belønner alle ansatte med aktier

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Sine Linderstrøm

Sine Linderstrøm

Fagchef

  • Direkte +45 3377 3571
  • Mobil +45 2098 9913
  • E-mail sili@di.dk

Relateret indhold