Danmarks evne til at skabe nye vækstvirksomheder ligger væsentligt under OECD-gennemsnittet og meget lavere end eksempelvis Finland og Sverige.

08.06.23 DIB Nyheder

Danmark når højeste antal højvækstvirksomheder siden finanskrisen

Selv om Danmark har fået det højeste antal nye højvækstvirksomheder siden før finanskrisen, er niveauet stadig lavere end hos vores konkurrenter. Initiativer i nyt DI-udspil kan give mindst 1.000 vækstiværksættere.

Danmark fik i vækstperioden fra 2018 til 2021 248 nye ”højvækstvirksomheder”, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Begrebet ”højvækstvirksomheder” bruges til at sætte tal på udviklingen blandt nystartede virksomheder med høj vækst (se faktaboks red.), og de nye tal er godt nyt for Danmark og dansk økonomi, mener Sine Linderstrøm, chef for SMV og Iværksætteri i Dansk Industri (DI).

- Højvækstvirksomheder er en nøglefaktor i forhold til at skabe jobs. Så når vi i har nået det højeste antal siden før finanskrisen, er det tegn på, at Danmark overordnet er et godt land at starte virksomhed i, siger Sine Linderstrøm.

Læs også: Grøn vækstkomet belønner alle ansatte med aktier

Sæt mål om 1.000 vækstiværksættere i 2030

De nye højvækstvirksomheder skabte fra 2018-2021 beskæftigelse svarende til 4.719 årsværk, hvilket er det højeste antal i de seneste ti vækstperioder.

- Lidt over halvdelen af dem ligger i hovedstadsområdet, men det er generelt set og i hele landet gået frem for dansk iværksætteri, så der er lagt et godt fundament. Men hvis Danmark også i fremtiden skal kunne udvikle virksomheder, der kan blive til globale spillere, så er vi nødt til at adressere en række centrale udfordringer, siger Sine Linderstrøm.

Hun pointerer, at Danmarks evne til at skabe nye vækstvirksomheder ligger væsentligt under OECD-gennemsnittet og meget lavere end eksempelvis Finland og Sverige.

- Der er for få virksomheder, der vokser sig store i Danmark, og det er vigtigt, at regeringens kommende iværksætterstrategi adresserer den udfordring. Derfor mener vi, den skal indeholde et mål om, at Danmark når 1.000 vækstiværksættere (se faktaboks for definition) i 2030, siger Sine Linderstrøm.

Læs også: Iværksætter holder hovedet roligt og pulsen lav

Et mål skal sikre resultater

For at sikre et større fokus på at skabe vækstiværksættere, og at iværksætterindsatsen i Danmark reelt fører til noget, har DI præsenteret et udspil med 14 konkrete forslag, som kan bringe Danmark tættere på målet om mindst 1.000 vækstiværksættere i 2030.

- Enhver strategi skal have et klart og defineret mål. Målsætningen i en strategi er afgørende, da den giver en retning, fastlægger fokus og sikrer, at der sker reelle forandringer. Det er den vision, der skal drive indsatsen for, at Danmark kan blive verdens førende startup-nation, siger Sine Linderstrøm.

Læs DI-udspillet: En ny iværksætterstrategi for Danmark 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Fakta

Hvad er forskellen på højvækstvirksomheder og vækstiværksættere ?

Nye højvækstvirksomheder benyttes til at belyse nystartede virksomheder med høj relativ vækst.

Begrebet kan fx hjælpe med at identificere brancher, der har særligt gode vækstvilkår.

Nye højvækstvirksomheder kan betragtes som det overlap, der findes mellem højvækstvirksomheder og nye virksomheder.

Nye højvækstvirksomheder er højvækstvirksomheder, som maksimalt er fem år gamle.

Virksomheder med ansatte svarende til mindst fem årsværk i starten af vækstperioden (her 2018), som frem til slutningen af vækstperioden (2021) havde en gennemsnitlig årlig årsværksvækst på mindst 20 pct., regnes som højvækstvirksomheder.

Hvis disse virksomheder samtidig også er nye, dvs. at de er etableret et til to år før vækstperioden (her 2016 eller 2017), er disse virksomheder nye højvækstvirksomheder.

DI’s definition af vækstiværksættere er: defineret som virksomheder, der er max. syv år gammel og har haft en årlig vækst i antallet af medarbejdere henover de seneste tre år på 10 pct. Den har mindst 5 ansatte i starten af vækstperioden og har mindst 5 mio. kr. i årlig omsætning.

Begge definitioner er varianter af OECDs og Eurostats fælles definition (5 år gamle, 10 ansatte i starten af vækstperioden, gennemsnit på 20 procents vækst over en treårig periode).

DI’s definition er lidt bredere end DST’s og inkluderer derfor lidt flere virksomheder.

Kilde: Danmarks Statistik og DI

Christian Stoltze

Christian Stoltze

Konsulent

  • Direkte +45 3377 3245
  • Mobil +45 2463 4048
  • E-mail chst@di.dk

Relateret indhold