Aftalepartierne i Folketinget blev enige om at ti procent af kandidatuddannelserne skulle forkortes.

Foto: Colourbox
27.06.23 DIB Nyheder

DI: Kandidatreform styrker kobling til erhvervslivet

Regeringen og aftalepartier har landet en ambitiøs og bred reform, der løfter arbejdsudbuddet og udvikler nye uddannelser. Til gengæld kan loft over uddannelser skabe benspænd.

Regeringen, SF, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti har tirsdag indgået en aftale, der fremtidssikre samfundet med tidssvarende kandidatuddannelser, hvilket Dansk Industri hilser velkommen.

Helt konkret skal kandidatuddannelser gøres mere fleksible, mens erhvervskandidatuddannelser vil bringe de studerende tættere på erhvervslivet. 

- Reformen lægger op til ambitiøse forandringer i samfundet, og det er afgørende, at den løfter arbejdsudbuddet markant og sikrer flere internationale studerende. Det har erhvervslivet efterspurgt længe. Vi har også efterlyst en bedre kobling mellem lange videregående uddannelser og erhvervslivet, og det leverer politikerne på nu. Så ros til aftalepartierne for at tage ansvar for en bred aftale. Samtidig er vi glade for, at reformen ikke er en spareøvelse, men fortsat lader pengene blive i systemet, så vi også styrker erhvervsuddannelserne, siger Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i Dansk Industri.

Se aftalens hovedelementer her

STEM-uddannelser og internationale studerende

Tidligere lagde aftalepartierne op til at forkorte op mod halvdelen af kandidatuddannelserne, men i aftalen er tallet nu nede på ti pct., hvor partierne sætter et udvalg i dialog med erhvervslivet til at finde de mest hensigtsmæssige uddannelser. Det er en udvikling, som glæder DI.

- Danmark har brug for specialister på allerhøjeste niveau, og derfor har vi hele tiden sagt, at færre uddannelser skal forkortes. For vi skylder både de studerende og virksomhederne, at specialistuddannelserne er skruet sammen på en måde, så de studerende opbygger de relevante kompetencer i tæt samarbejde med erhvervslivet, siger Emil Fannikke Kiær.

- Det er vigtigt, at udgangspunktet er arbejdsmarkedets behov, så vi så vidt som muligt friholder højproduktive fag med lav arbejdsløshed fra forkortelser og sikrer fødekæden til ph.d.-uddannelserne. Samtidig hilser vi meget velkommen, at vi øger antallet af udenlandske studerende, så de kan afhjælpe det glohede arbejdsmarked.

Et andet vigtigt element i aftalen er erhvervskandidaterne, hvor de studerende arbejder i en virksomhed ved siden af kandidatuddannelsen. Desuden lægger aftalen op til en længere indfasning fra 2028, så der er god tid til at sammensætte uddannelserne rigtigt.

- Det giver rigtig god mening, at de studerende allerede i studietiden får et tæt parløb med erhvervslivet. Der venter en stor opgave i de kommende år med at få udmøntet en meget fleksibel og attraktiv erhvervskandidatmodel, som kan erhvervsrette mange studerendes studier. Derfor er jeg glad for at der kommer en længere indfasning, og der er blevet lyttet til vores bekymringer. Vi vil i de kommende år arbejde for at sikre gode rammer for erhvervskandidatuddannelserne, særligt når regeringen præsenterer sit forslag til en SU-reform, så vi skaber de rette incitamenter til at tage en erhvervskandidatuddannelse, siger Emil Fannikke Kiær.

Dimensionering kan skabe huller

Det giver mening, at aftalepartierne vil reducere optaget på uddannelser med høj ledighed. Til gengæld er det bekymrende, når politikerne vil lave et samlet loft for bacheloruddannelserne, så der fremover skal gå 8 pct. færre studerende på landets universiteter. På den måde kan nedskæringer også ramme fag, som er i høj kurs hos erhvervslivet.

- Dimensionering er et godt værktøj, hvis det udelukkende bruges på udvalgte uddannelser med høj ledighed. Desværre lægger aftalepartierne op til, at dimensionering skal gælde bredt for hele uddannelsessystemet, og resultatet kan være, at vi uddanner for få i forhold til det behov, der er i samfundet. Jeg er dog glad for, at det af aftalen fremgår, at udgangspunktet skal være hensynet til uddannelsernes dimittendledighed og til erhvervslivets efterspørgsel efter arbejdskraft. Derfor vil vi naturligvis følge effekterne, ligesom vi håber på, at politikerne vil justere løbende, hvis det viser sig klogt og nødvendigt, siger Emil Fannikke Kiær.

Minister: Afgørende med fornyelse

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund konstaterer, at det ikke er uden en vis ærefrygt at man som politiker er med til at vedtage en reform som denne.

- Uddannelse er et af individets vigtigste instrumenter til at udvikle sig selv og finde sin plads i samfundet. Samtidig er det fuldstændig afgørende for et land som Danmark, at vi fornyer og investerer i vores uddannelsessystem. Jeg er utrolig glad for, at vi åbner for flere internationale studerende. Det skaber værdi mange steder i vores samfund. Og sammen med de mange andre elementer i reformen, mener jeg, at vi har taget et stort ansvar og vigtige skridt mod at fremtidssikre det fantastiske privilegerede samfund, vi lever i, siger hun i en pressemeddelelse. 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Camilla Weigel
Uffe Hansen
Skrevet af:

Camilla Weigel Uffe Hansen

Mikkel Haarder

Mikkel Haarder

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3574
  • Mobil +45 2577 9161
  • E-mail miha@di.dk

Relateret indhold