Fischer Lighting tilbyder at købe virksomheders gamle armaturer – hvis I har flere end 100, der skal skiftes

Foto: Fischer Lighting
22.06.23 DIB Nyheder

Er du klar til forbud mod kviksølv i lysstofrørene?

Til august bliver det forbudt at sende flere kviksølvholdige lysstofrør på markedet i EU. DI anbefaler, at lave en plan for udskiftningen til LED og Fischer Lighting tilbyder at købe jeres gamle armaturer.

De lever på lånt tid, de millioner af lysstofrør, der oplyser os på sygehuset, i svømmehallen, kontorlandskabet, klasselokalet, cykelkælderen, gartneriet eller produktionsvirksomheden.

Årsagen er EU’s RoHS-direktiv og ønsket om at komme en af verdens farligste miljøgifte – kviksølv – til livs.

Fra den 24. august 2023 er det forbudt at sende flere kviksølvholdige lysstofrør på markedet i EU.

Forbuddet er rettet mod de sidste af de traditionelle lysstofrør med kviksølv – eller T5, T8 og CFLni, som de hedder.

Og selvom det i første omgang ’kun’ bliver ulovligt at importere og producere for at sætte dem på markedet og forhandlerne kan sælge ud af det lager, som de måtte have, opfordrer DI medlemmerne til at sætte i gang nu.

- Selvom der er tale om en blid udfasning - og man ikke er tvunget til at hive de kviksølvholdige rør ned, man har - opfordrer vi virksomhederne til at begynde processen mod udskiftning som en del af den løbende vedligeholdelse. Dels er LED bedre for miljøet både pga. fraværet af kviksølv og for klimaet pga. det lavere strømforbrug og dels bliver lagrene med kviksølvholdige lysstofrør jo tømt en dag, siger underdirektør Karin Klitgaard, DI.

Læs også: EU udvider investorers grønne opslagsværk

Lav en plan

Karin Klitgaard foreslår virksomhederne en firepunkts plan for at komme på omdrejningshøjde. Og dermed undgår at blive fanget af leveringsproblemer, når der ikke længere sendes kviksølvholdige T5, T8 og CFLni lysstofrør på markedet:

  • Skab overblik over virksomhedens samlede lysbehov. Der er stor forskel på, hvilket lys, der er nødvendigt og gavnligt i cykelkælderen og på kontoret. Med de nye LED-løsninger kan man også opnå et bedre lysforhold i arbejdsmiljøet.
  • Notér hvilke lysstofrør, der er påvirkede af det kommende forbud. Måske har I allerede lyskilder, der ikke indeholder kviksølv.
  • Lav beregninger – hvad vil et samlet skifte til LED kunne spare?
  • Lav en plan for udskiftning, der vægter lysbehov, strømbesparelse og grøn profil (ESG-rapportering) op mod virksomhedens muligheder for at investere nu og på sigt.

Læs også: Få indflydelse på den nye bogføringslov

1:1 – eller ikke

I EU er kviksølv allerede begrænset eller forbudt i mange produkter - også belysning. Når EU nu ophæver den dispensation, kviksølvholdige lysstofrør har haft, handler det om, at LED-teknologien nu er klar til at tage over.

Lars Elmvang, Medgrundlægger og direktør for forretningsudvikling hos Fischer Lighting, gør opmærksom på, at virksomhederne ikke ’bare’ kan tage de kviksølvholdige lysstofrør ud af armaturerne og sætte LED-rør i i stedet.

 - Det er ikke helt så 1:1, som man kunne ønske sig. Armaturerne er ofte gamle og ikke designet og bygget til LED. Måske kan du sætte LED-rør i direkte, men ofte vil de ikke virke. Og hvis de virker, risikerer du, at de ikke virker ret længe, siger han. 

Desuden – påpeger Lars Elmvang – er det heller ikke sikkert, at en mindre ombygning klarer sagen, for der er også CE-mærkning og lovgivning at tage højde for. Og skifter du hele balladen og køber nyt armatur til dine nye LED-rør, bruger du, udover en masse penge, også en masse ressourcer ved ikke at genbruge de mange metalkasser.  

- Der sidder typisk op til syv kilo stål i en lyskasse. Hos Fischer Lightning har vi blandt andet hjulpet en stor virksomhed med en bæredygtig ombygning, og her sparede vi miljøet for mere end 13 tons stål svarende til cirka 40 tons CO2. Derudover er der gået flere millioner liter vand til at producere de gamle kasser. Det er virkelig meget rent drikkevand, siger udviklingsdirektøren. 

Lars Elmvang tilbyder at købe virksomheders gamle armaturer – hvis I har flere end 100, der skal skiftes - og gør samtidig opmærksom på, at den fulde strømbesparelse på op til 80 procent først indtræder, når der er bygget et lysstyringssystem på.  

Læs mere om forretningsmulighederne i cirkulær økonomi 

Fakta

Kviksølv

Et ”kendt og berygtet” stof på grund af dets giftighed og mulighed for at optages i fødekæden samt den globale spredning.

Et af de mest velundersøgte og regulerede stoffer både i Danmark, i EU og globalt.

Kan forårsage en række alvorlige skader på sundhed og miljø. Den måske alvorligste er skade på menneskers nervesystem allerede i fosterstadiet med en risiko for langsommere indlæring og udvikling hos børn.

Læs også: Kviksølv kan blive til guld i danske hænder

Kviksølvholdige lysstofrør

Brugen af kviksølv er begrænset eller forbudt i mange produkter også elektronik og belysning.

Lysstofrør med kviksølv har været undtaget reglerne, der ellers forbyder kviksølv i elektronikprodukter, i det såkaldte RoHS-direktiv på grund af mangel på alternativer til kviksølv.

EU har ophævet undtagelsen fra det forbud, nu hvor LED-teknologien er moden til at indtage de kviksølvholdige lysstofrørs plads.

EU vurderer, at miljøet spares for 2,9 tons kviksølv, alene som følge af udskiftningen af T5, T8 og CFLni-rør med LED-alternativer. Herudover vil overgangen til LED medføre yderligere besparelser på udledning af kviksølv fra generering af elektricitet ved kuldrevne kraftværker.

Kilde: Miljøstyrelsen

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Karin Klitgaard

Karin Klitgaard

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3695
  • Mobil +45 2565 0241
  • E-mail kakl@di.dk

Relateret indhold