Teknologier som eksempelvis vandteknologi, digitale løsninger, kabler og elekronisk udstyr til vedvarende energiinfrastruktur anerkendes som bæredygtige i ny taksonomi.

Foto: Getty Images
13.06.23 DIB Nyheder

EU udvider investorers grønne opslagsværk

Det samlede opslagsværk, som investorer skal rette sig efter, når der skal kanaliseres investeringer i milliardklassen i den grønne omstilling, er netop blevet udvidet. Det kan blive en gamechanger for den grønne omstilling, mener DI.

Et fælles opslagsværk, som også kaldes taksonomien, er det helt centrale instrument, der skal fremme bæredygtige investeringer på tværs af EU.

Tidligere har opslagsværket defineret, hvad der er grønne klimaløsninger. Men i dag har Kommissionen udvidet taksonomien med et nyt miljøkapitel med definitioner på bæredygtighed i forhold investeringer, der bidrager positivt til beskyttelse af vandressourcer, cirkulær økonomi, biodiversitet og bekæmpelse af forurening, oplyser EU-kommissionen i en pressemeddelelse (link?).

- Det er en gamechanger for den grønne omstilling, at taksonomien nu omfatter miljøtiltag og anerkender teknologier som eksempelvis vandteknologi, digitale løsninger, kabler og elekronisk udstyr til vedvarende energiinfrastruktur, som bæredygtige. Det har vi kæmpet for som medlemmer af den ekspertgruppe, der har rådgivet EU-Kommissionen om taksonomien, siger Andreas Brunsgaard, leder af DI’s kontor i Bruxelles.

Læs også: DI glæder sig over mere lempelige EU-krav om bæredygtighed

Grøn omstilling kræver gigantinvesteringer

Andreas Brunsgaard oplyser, at investorer fremadrettet skal oplyse, hvor stor en andel af deres samlede investeringsportefølje, der er bæredygtig i henhold til taksonomien.

Det skal sikre transparens i markedet for grøn kapital, afbøde green washing og skabe et incitament for investorer til at gå efter bæredygtige investeringer.

- Hvis vi skal nå i mål med den grønne omstilling og fremtidssikre EU’s konkurrenceevne, så er der brug for massive investeringer i grønne løsninger. Der er tale om et investeringsniveau, som er så stort, at vi knap kan få begreb om det. Derfor er det helt utroligt vigtigt, at der på tværs af EU er enighed om, hvad der kan betegnes som bæredygtigt, så de mange investeringer havner i de rigtige grønne løsninger, som skal tegne EU’s fremtid, siger Andreas Brunsgaard.

Læs også: Havplan kalder på nye grønne løsninger mener DI

Vi skal tage kollektivt ansvar

Ministerrådet og Europa-Parlamentet har nu op til seks måneder til at godkende eller afvise forslaget. Hvis alt går efter planen, vil forslaget være vedtaget inden udgangen af 2023 og dermed træde i kraft med virkning fra 1. januar 2024. Virksomhedsrapportering i henhold til taksonomiens miljøkapitel vil gælde for regnskabsåret 2024.    

- Den grønne omstilling omfatter også hensyn til natur og miljø, som desværre også er negativt påvirket af den måde vi lever, producerer og handler på i dag. Vi skal investere i vores biodiversitet, der er afgørende for, at vi kan få fødevarer og medicin. Vi skal bekæmpe forurening, så mennesker ikke bliver syge. Og vi skal blive bedre til at genbruge fremfor forbruge. Alle de ting og meget mere skal vi fremover tage kollektivt ansvar for i EU, og taksonomien skaber de nødvendige rammer for at få det til at ske, siger Andreas Brunsgaard.

Her kan du finde meget mere information om eksisterende og kommende regler for rapportering om bæredygtighed

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Andreas Brunsgaard

Andreas Brunsgaard

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3506
  • Mobil +32487585022
  • E-mail anbu@di.dk

Relateret indhold