Mange ansøgninger i åben-dør-ordningen bliver ikke til virkelighed. Det er DI ærgerlige over.

07.06.23 DIB Nyheder

Havplan kalder på nye grønne løsninger mener DI

En ny havplan sikrer større havarealer til udbygning af vedvarende energi og energiøer samt mere beskyttet natur. Den giver kun plads til tre ekstra havvindprojekter, så de resterende projekter i åben-dør-ordningen ikke kan blive til virkelighed. Derfor må regeringen finde andre veje for den grønne omstilling, mener DI.

Danmark skal have en plan, der på en og samme tid sætter rammerne for naturbeskyttelse af havet, udbygning af vedvarende energi og mere bæredygtigt fiskeri. Den plan er alle Folketingets partier nu enige om, lyder det i en pressemeddelelse fra Erhvervsministeriet.

- Jeg vil gerne takke Folketingets partier for samarbejdet. Sammen har vi nu styrket beskyttelsen af havnaturen, sikret grundlaget for mere vedvarende energi og styrket fiskerierhvervets muligheder for mere bæredygtig omstilling, siger erhvervsminister Morten Bødskov.

Læs også: DI: Velpolstret statskasse bør give råd til klima- og erhvervstiltag

DI og virksomheder ærgrer sig

Havplanen indeholder blandt andet enighed om, at fordoble havarealet dedikeret til vedvarende energi og energiøer fra 15 til 30 procent, mens 30 procent bliver naturbeskyttet.

I Dansk Industri (DI) mener politisk direktør Emil Fannikke Kiær, det er vigtigt for den grønne omstilling, at der er indgået politiske aftaler om op mod 16 GW havvindenergi og mere naturbeskyttelse.

- Men planerne for udvidelse af havarealerne betyder desværre samtidig, at der kun er plads til tre ekstra havvindprojekter. Derfor bliver mange ansøgninger i åben-dør-ordningen ikke til virkelighed. Det er vi og de mange virksomheder godt nok ærgerlige over, så nu må regeringen levere på den historisk store udbudsaftale på 9 GW havvind fra i sidste uge, og finde andre måder at få mere vedvarende energi på land gennem vindmøller og solceller, siger direktøren.

Læs også: Nye udbudsrammer for havvind kan blive et temposkifte i den grønne omstilling

Biodiversiteten må ikke forværres

Han pointerer, at opførslen af havvindmølleparker og energiøer tærer på naturens og havets ressourcer. Derfor skal der findes løsninger, så vi ikke risikerer, at forværre biodiversiteten.

- Derfor er det vigtigt, at de mange kommende havvindprojekter tager højde for natur og dyreliv i havet, så vi ikke forværrer biodiversiteten. Havarealet skal opfylde mange behov, uanset om vi taler etablering af vedvarende energi eller beskyttelse af havets ressourcer og natur. Havplanen har fundet en fin balance, siger Emil Fannikke Kiær.

Læs også: Gjerding og Fannikke: Natur skal være skattefri

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Troels Ranis

Troels Ranis

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3683
  • Mobil +45 2328 5056
  • E-mail trra@di.dk

Relateret indhold