Der er flere eksempler på , at brud på it-sikkerhed  i en enkelt virksomhed kan brede sig til partnere, kunder og leverandører i værdikæden.

17.08.23 DIB Nyheder

Nye projekter skal styrke mindre virksomheders cybersikkerhed

Industriens Fond bruger knapt 40 mio. kr. på at hjælpe SMV’er med at cybersikre deres digitale værdikæde. Fokus på it-sikkerhed hos bl.a.  leverandører og partnere er afgørende, mener DI.

Digital sikkerhed imellem partnere, kunder og leverandører er ekstraordinært svært at håndtere – især for mindre virksomheder. Derfor bruger Industriens Fond nu knap 40 millioner kroner på fem projekter, som skal forbedre cybersikkerheden. DI hilser projekterne velkomne.

I første omgang bliver 250 små og mellemstore virksomheder del af forløb, der skal inspirere endnu flere til løsninger, så hackere og it-kriminelle holdes ude.

Malene Stidsen, programchef for cybersikkerhed i Industriens Fond, peger på, at virksomheder er i talrige partnerskaber som led i handel og samarbejde på tværs af industrier og kontinenter.  

- Derfor skal cybersikkerhed selvfølgelig også tænkes bredere end virksomhedens egne it-systemer. Sikkerhed i værdikæderne er et forholdsvist underbelyst emne - og det skal de her projekter ændre på, mens de gør en forskel for virksomhederne, siger hun.

Læs mere om de fem projekter her

Cyberangreb breder sig til andre virksomheder

DI sætter pris på projekterne, og har derfor også  via DI Digital  involveret sig i to af projekter og vil bidrage til, at virksomhederne får direkte nytte af projekterne, fortæller fagleder for cybersikkerhed, Morten Rosted Vang.

I de senere år har der været flere eksempler på den digitale sårbarhed i værdikæder i de såkaldte supply chain cyberangreb, hvor et enkelt angreb rammer mange virksomheder, fordi angrebet er målrettet en underleverandør. Solarwindssagen er måske det mest kendte eksempel, hvor særligt amerikanske myndigheder og virksomheder blev ramt, men hvor tusindvis af virksomheder verden over blev sårbare.

- Som virksomhed er man også sårbar, hvis essentielle leverandører ikke har tilstrækkelig cybersikkerhed og pludselig ikke er i stand til at levere på grund af et cyberangreb. Virksomheder bør derfor altid have fokus på cybersikkerheden hos deres leverandører, men det har de også brug for hjælp til at gøre bedst muligt, siger Morten Rosted Vang.

Han peger videre på, at virksomhederne fra oktober 2024 skal leve op til ny regulering på cyber-området (NIS2), hvor sikkerhed i forsyningskæderne vil spille en stor rolle.

- Det er desværre også et af de område i NIS2, der ikke er særlig godt belyst, så projekterne i regi af Industriens Fond kommer forhåbentlig også til at give værdi, når virksomheder i Danmark skal håndtere kravene til forsyningskædesikkerhed under NIS2-direktivet. Det er i hvert fald et af vores fokuspunkter i de to projekter, som vi har involveret os i, siger Morten Rosted Vang.

Følsomme forsyningskæder

To af projekterne tager afsæt i robot- og fødevareindustrien, der er særligt følsomme i forsyningskæderne på hver deres måde. Her er det forventningen, at der skal skabes viden og erfaringer, der kan bruges i lignende brancher.

-Vi har lagt vægt på, at der er en god synergi mellem projekterne, og at de samtidig dækker forskellige målgrupper. Lige nu er der stor forskel på, hvor langt virksomhederne er i arbejdet med cybersikkerhed. Men uanset om man er en større eller mindre virksomhed, vil det kun blive vigtigere for konkurrenceevnen, at man har styr på cybersikkerhed - både inden for sin egen digitale matrikel og i værdikæderne, siger Malene Stidsen. 

Morten Rosted Vang

Morten Rosted Vang

Fagleder, Digital ansvarlighed og cybersikkerhed

  • Direkte +45 3377 4707
  • Mobil +45 2291 5081
  • E-mail morv@di.dk

Relateret indhold