Holstebro udmærker sig igen i år ved at være den kommune, der samarbejder mest med private om vedligeholdelse af grønne områder og veje – og med gode resultater.

Foto: Getty
23.08.23 DIB Nyheder

Sådan kan kommuner spare 530 millioner kroner

Det kan frigive op til 530 millioner kroner, hvis alle kommuner løfter det offentligt-private samarbejde til samme niveau som landets ti bedste kommuner, viser ny analyse. Men udviklingen går den modsatte vej, påpeger DI.

De seneste seks år er de danske kommunernes brug af private leverandører til vej- og parkopgaver faldet.

Eksempelvis blev omkring 43 procent af opgaverne indenfor vej og park i 2022 udført af private virksomheder. Det er det laveste niveau i seks år, viser en ny analyse fra Dansk Industri (DI), der kortlægger samarbejdet med private leverandører på vej- og parkområdet i landets 98 kommuner. 

Kommunerne i Hovedstadsområdet konkurrenceudsætter under en tredjedel af opgaverne og halter dermed efter resten af landet, når det gælder samarbejde med private virksomheder.

Omvendt ligger kommunerne i Midt- og Vestjylland og Sjælland og Lolland-Falster i toppen, hvor ca. halvdelen af de samme opgaver konkurrenceudsættes.

- Siden 2019 har kommunerne hjemtaget en større del af opgaverne indenfor vej- og parkområdet. Det er en uheldig tendens, som vi gerne ser ændret til fremgang, siger chef for Dansk Infrastruktur og underdirektør i DI Torben Liborius.

Han tilføjer:

- Private leverandører er vant til at konkurrere på pris, kvalitet og krav til bæredygtighed samtidig med, at de har en række stordriftsfordele og den nyeste teknologi. Derfor vil de typisk også være de bedste til at løse opgaven. Af den grund ærgrer det mig selvfølgelig, at kommunerne i stigende grad vælger at løse opgaver som snerydning og vejarbejde selv.

Læs analysen Kommunerne kan høste betydelige gevinster ved at lade virksomheder stå for vej og park

530 millioner kroner er klar til at blive fejet op

DI’s analyse viser, at det samlet kan frigive op til 530 millioner kroner, hvis alle kommuner løfter det offentligt-private samarbejde til samme niveau som landets ti bedste kommuner.

Det vil svare til en effektivisering på 10-15 procent, for der er markante forskelle på, hvor mange opgaver kommunerne overlader til private leverandører.

I Holstebro står virksomhederne for hele 86 pct. af vej- og parkopgaverne, og i Hillerød, Frederikksund og Greve løses ca. fire ud af fem opgaver af virksomheder. I den anden ende af skalaen finder vi Tårnby og Rødovre, der kun konkurrenceudsætter omkring 15 procent.

- Holstebro udmærker sig igen i år ved at være den kommune, der samarbejder mest med private om vedligeholdelse af grønne områder og veje – og med gode resultater. Andre kommuner bør lade sig inspirere af denne tilgang, for det er helt oplagt at trække på erhvervslivets kompetencer indenfor nye og grønne løsninger, så opgaven løses bedst muligt, siger Torben Liborius.

Han mener, det vil gavne både borgerne, klimaet og økonomien, hvis kommunerne skruer op for det offentlig-private samarbejde.

- En halv milliard kroner er en stor sum penge, som kommunerne kan bruge på velfærd og andre vigtige områder, siger Torben Liborius.

Se din kommunes brug af private leverandører til vej- og parkopgaver                                         

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Marie Agerbæk Poulsen

Marie Agerbæk Poulsen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3041
  • Mobil +45 5124 7549
  • E-mail mapo@di.dk

Relateret indhold