Branchedirektør Troels Ranis (tv) og DI Energis formand, Claus Madsen, sammen med delstaten Victorias energiminister Lily D'Ambrosio ved eksportfremstødet. , Lily D'Ambrosio er i spidsen for delstatens grønne omstilling, og hun var i  Danmark i foråret for at få inspiration.

04.09.23 DIB Nyheder

Stort dansk potentiale i Australiens grønne kursskifte

Australien har for alvor skruet op for den grønne omstilling. Ni danske virksomheder deltog i fremstød. DI har partner i landet, som er klar til at hjælpe.

43 procent CO2-reduktion i 2030, 82 procent vedvarende energi, over 100 Power-to-X projekter, gigantiske vindmøllezoner til havs. Australien sætter for alvor turbo på den grønne omstilling med initiativer som danske virksomheder kan sætte flueben ud for, når det kommer til levering af løsningerne.

Det forretningspotentiale førte i sidste uge til at ni danske virksomheder deltog i Offshore Wind & Hydrogen Summit 2023 i Melbourne ved en offensiv faciliteret af Dansk Industri, Udenrigsministeriets Trade Council og Danis Wind Export Association.

- Australien har sat nogle høje grønne ambitioner, som klart er et lovende marked for de grønne løsninger, som danske virksomheder er eksperter i at levere. Især inden for Power-to-X og havvind er der et potentiale. Regeringen har blandt andet udpeget seks områder til havvindparker, hvor udbud for de første er i gang, fortæller branchedirektør i DI Energi, Troels Ranis.

Det første store projekt "Star of the South" er sat i søen i delstaten Victoria. Her skal der opstilles 2,2 gigawatt havvind, hvor danske CIP er partner.

- De australske myndigheder har blik for, at Danmark har mange kompetencer at byde på. Delstatsregeringens energiminister Lily D'Ambrosio skal gøre ambitionerne til virkelighed, og hun besøgte i marts Danmark for at hente inspiration, siger Troels Ranis.

Det er ingen tvivl om, at den grønne omstilling bliver taget alvorligt i Australien, og at der kommer rigtig mange opgaver, hvor den danske forsyningskæde inden for vindenergi og PtX kan komme i spil. Kontinentet på den sydlige halvkugle er dog først nu ved at komme op i gear med beslutninger om infrastruktur og rammevilkår. Så selv om der kan gå 6-7 å,r inden Australiens første havvindmøller producerer grøn energi, så er det nu man skal på banen som dansk virksomhed, for at få del i ordrerne.

DI klar til at hjælpe

Derfor er hele verdens energiindustri ved at etablere sig i Australien. DI har siden 2020 haft sin egen repræsentant i landet, der er klar til at hjælpe danske virksomheder på vej. I spidsen for dette står partner Jan Ravnholt i Melbourne.

Han har mere end 25 års erfaring med australsk erhvervsliv og er desuden dansk konsul i delstaten Victoria. I samarbejde med DI’s afdeling i København hjælpes der blandt andet med at etablere datterselskaber i landet. Og hvis en virksomhed vil teste markedet, inden de investerer fuldt ud i et datterselskab, kan DI også ansætte nøglemedarbejdere på vegne af medlemmerne.

Fakta

Tip til eksport til Australien

DI’s partner i Australien, Jan Ravnholt bor i Melbourne og har mere end 25 års erfaring med australsk erhvervsliv. Her er hans input til, hvordan danske virksomheder kommer ind på markedet:

  • Tilstedeværelse betyder alt. Australsk erhvervsliv bygger på relationer, og derfor er det afgørende at bruge kræfterne på at opbygge netværk på det rette ledelsesniveau. Det vil spare tid og penge i det lange løb.
  • Vælg dit udgangspunkt nøje og få en base i hovedstaden for den delstat, du ser dine første forretningsmuligheder.
  • Vær strategisk I valget af den første kunde, for det vil hurtigt afgøre, hvem de næste kunder bliver. Sæt dig ind i dynamikken mellem nøglespillerne på et givent marked, før du vælger, hvor du sætter ind.
  • Vær tålmodig. Australiere er meget sociale og nemme at komme I dialog med. Derfor er det oplagt at tro det samme om at gøre forretning i landet. Det vil være en misforståelse, fordi australsk erhvervsliv er relativt konservativt. Så selv om de har sympati for dig, foretrækker de at se dig an og vurderer om du er i landet på længere sigt.
Troels Ranis

Troels Ranis

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3683
  • Mobil +45 2328 5056
  • E-mail trra@di.dk

Relateret indhold