Direktør Bente Esbensen Jensen ”kniber stadig sig selv i armen” over, at det lykkedes Business College Syd at få multihallen opført.

Foto: Christer Holte
20.10.23 DIB Nyheder

Virksomheder donerer millioner til lokal skole

11 mio. kr. fra lokale virksomheder har gjort det muligt at opføre en multihal ved handelskostskolen Mommark i Sønderjylland. Hallen har givet de unge mere indhold og sjov – både i og uden for skoletiden.

Du fornærmer næppe nogen ved at sige at Mommark ikke er verdens centrum. Lige så rig, som Mommark er på strand, skov og smuk natur, lige så fattig er den på butikker og cafeer. Der er faktisk ikke en eneste mulighed for at bruge penge i miles omkreds.

Derfor overrasker det måske, at flere tusinde unge hvert år rejser til den lille landsby på det østlige Als. Årsagen er selvfølgelig, at her ligger en af Danmarks største merkantile hovedforløbsskoler. Men hvordan lykkes det at tiltrække så mange unge mennesker, der helt naturligt er på jagt efter sjov og underholdning, når de ikke har hovedet i undervisningen.

Hemmeligheden er den indsats, som skolen har gjort for at etablere spændende faciliteter, som understøtter et godt fagligt og socialt indhold på uddannelsen og om aftenen, hvor skolen er elevernes andet hjem.

Blandt andet ved hjælp af en donation fra Bitten & Mads Clausens Fond og Linak har handelskostskolen i 2020 fået opført en ny multihal, hvor de unge mennesker kan dyrke fitness, spille basket og badminton, game, kokkerere eller blot slappe af foran fjernsynet, når undervisningen er slut. Det har haft stor betydning, fortæller direktør Bente Esbensen Jensen.

– Særligt i vintermånederne er hallen en stor fordel. Faktum er jo, at vi har masser af skøn natur og lækre udendørs faciliteter, men ingen af de ting, som du finder i storbyerne, ligger her i Mommark – og derfor er det så vigtigt, at vi på skolen kan sætte rammerne – både for en sjov skoledag og for en meningsfuld fritid, siger hun.

– Med hallen har vi fået faciliteterne til, at de unge har noget at give sig til, samtidig med at de kan komme i seng og være klar til dagen derpå.

Kniber sig i armen

Den positive oplevelse af hallens betydning bekræftes af flere af de unge, som DI Business taler med.

Netop opsteget fra en dykkertur i Det Sydfynske Øhav og stadig med saltvand i håret fortæller 25-årige Morten Rolf Granding, der er ved at uddanne sig til salgsassistent, at hallen er supervigtigt i vinterperioden.

– Nu er det herligt vejr, men det er det jo ikke altid. Og derfor er det altså rart, at vi har noget at tage os til, siger han.

Direktør Bente Esbensen Jensen ”kniber stadig sig selv i armen” over, at det lykkedes Business College Syd at få multihallen opført.

– Jeg kan ikke lade være med at smile, hver gang jeg triller ind på skolens parkeringsplads og ser de flotte faciliteter foran mig, siger hun.

Læs også: Alliancer mellem kommune og erhvervsliv er guld værd

Vi har bygget en virksomhed op her i området gennem mange år. Og jeg har mange følelser for det lokale, så jeg er kun glad for, at vi kan støtte. Vi har tjent mange penge i LINAK, og dem kan vi ikke bruge alle sammen selv. Bent Jensen, ejer, LINAK

Brede samarbejde er afgørende

Den samlede pris for hallen er i omegnen af 25 mio. kr. Den største del af pengene er Business College Syd selv kommet med, men Bitten og Mads Clausens Fond har også ydet et bidrag på 10 mio. kr., ligesom Linak har betalt for det køkken, som nu både bruges i undervisningen og i fritiden.

Ifølge Per Have, der er bestyrelsesformand for Bitten & Mads Clausens Fond, passer bidraget til multihallen godt ind i arbejdet med at støtte op lokalt.

– Multihallen er med til at gøre skolen i Mommark attraktiv. Den er et afsæt for fremtiden. På den måde passer den godt ind i vores fundats, siger Per Have.

Han fortæller, at Bitten & Mads Clausens Fond arbejder med en langsigtet strategi for at bidrage til Sønderjyllands udvikling. En strategi, der beror på en analyse om, at det tager op mod 30 år at vende en egns udvikling og skabe vækst og tilflytning.

– Der er intet quick-fix, siger Per Have.

Bitten & Mads Clausens Fond investerer derfor både i infrastruktur, attraktive uddannelser, erhvervsudvikling og markedsføring. Og vel at mærke altid i samarbejde med andre.

– Samarbejde giver ”license to operate”. Desto flere, der samarbejder om den regionale udvikling, desto bedre. Og det er også derfor, at vi med multihallen er glade for, at det både er os, skolen og Linak, der har været inde over projektet, siger Per Have.

Pengene skal tilbage til samfundet

Direktør og ejer af Linak Bent Jensen, der har doneret køkkenet til multihallen, ser det også om sin pligt at bidrage til lokalsamfundet.

– Det er det, som vi kan gøre, som familieejet virksomhed, siger Bent Jensen og tilføjer:

– Vi har bygget en virksomhed op her i området gennem mange år. Og jeg har mange følelser for det lokale, så jeg er kun glad for, at vi kan støtte. Vi har tjent mange penge i Linak, og dem kan vi ikke bruge alle sammen selv.

For Bent Jensen og Linak handler det også om at bidrage til den positive udvikling.

– Vi skal have sat gang i området, siger han.

I Business College Syd er der ingen tvivl om, at bidragene fra de lokale virksomheder har haft stor betydning.

– Vi er et helt andet sted, end vi var for nogle år siden, hvor vi fik færre og færre elever. Udviklingen er vendt, og det er blandt andet på grund af Multihallen. Nu går det igen fremad for os, siger direktør på skolen Bente Esbensen Jensen.

Fakta

Mommark Handelskostskole

  • Grosserer Henry J. Jacobsen fik i 1964 opgaven med at finde en landsdækkende skole til undervisning af lærlinge i handelsbranchen i kølvandet på ny lov om 80 timers undervisning om ugen.
  • Hans valg faldt på forlystelsesstedet Mommark Færgegård. Finansieringen blev hjulpet på vej af en række private fonde.
  • I 2022 blev der afviklet 791 fagprøver fordelt på 182 detailelever, 290 handelselever, 200 fra detailuddannelsen og 79 kontorelever.
  • Bente Esbensen Jensen har været vicedirektør og direktør for Mommark Handelskostskole/Business College Syd siden 1992.
Michael Boas Pedersen

Michael Boas Pedersen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4827
  • Mobil +45 3131 8137
  • E-mail mibp@di.dk

Relateret indhold