Borgmester Erik Lauritzen er ikke i tvivl: Den udvikling, Sønderborg har haft de seneste 10 år, var ikke blevet til noget uden et fælles fodslag.

Foto: Sønderborg Kommune
20.10.23 DIB Nyheder

Alliancer mellem kommune og erhvervsliv er guld værd

Sønderborg Kommune har betydelige fordele af at samarbejde med det lokale erhvervsliv. LINAK og Danfoss bruger millioner på  områdets udvikling.

Talrige partnerskaber mellem virksomheder og Sønderborg Kommune er en central løftestang for regionens udvikling.

Det fortæller borgmester Erik Lauritzen, der ser Business College Syd i Mommark som et udstillingsvindue for Sønderborg Kommune. I sin tid som kommunens førstemand har han vægtet samarbejdet med regionens større og mindre virksomheder højt.

– Uanset om det gælder grøn omstilling, mangel på arbejdskraft, uddannelsespladser, havneprojekter eller turisme, har vores partnerskaber med lokale virksomheder afgørende værdi, siger Erik Lauritzen og uddyber:

– Partnerskaberne har oparbejdet en fælles forståelse for, hvad der skal til, for at Sønderborg er attraktiv for de forskellige parter. Alle ved, at der skal investeres i helheden, for at det kan lykkes. Den udvikling, Sønderborg har haft de seneste 10 år, var ikke blevet til noget uden et fælles fodslag. Det har været afgørende, at vi er rykket sammen i bussen, siger Erik Lauritzen (S), der blev borgmester i 2013.

Tiltrækker mange kursister

Det glæder ham derfor, at områdets store virksomheder som Danfoss og LINAK ofte går forrest og eksempelvis investerer i Business Collage Syd i Mommark. Skolen står på to ben: Et gymnasium og skoleophold for en række erhvervsuddannelser.

– Det betyder, at skolen tiltrækker mange kursister til det her område. De får en uddannelse og gode oplevelser med hjem. På den vis er skolen et udstillingsvindue for vores kommune, hvilket jeg kun kan være stolt over, siger Erik Lauritzen.

Flere større projekter

Kommunens partnerskaber med de lokale virksomheder har et betydeligt momentum. Det største eksempel på samarbejde er ProjectZero, hvor regionens mål er at få CO2-udledningen ned på nul i 2029. Projektet blev i 2007 etableret som et offentligt privat partnerskab af SE, Bitten & Mads Clausens Fond, Sønderborg Kommune, DONG Energy og Nordea-­fonden.

Danfoss og Linak er også aktive i bred forstand omkring uddannelser til erhvervslivet i alliance med SDU, særligt Center for Industriel Elektronik (CIE) samt Center for Industriel Mekanik (CIM), Region Syddanmark og Sønderborg Kommune.

Et tredje eksempel er milliardprojektet Nordborg Resort, hvor Bitten & Mads Clausens Fond og LINAK frem mod 2030 investerer i et feriecenter på 190 hektar ved Lillebælt, der forventes at blive besøgt af 200.000 turister årligt og skabe 300 arbejdspladser.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter Houmann Wagner

Peter Houmann Wagner

Chefkonsulent

  • Direkte +45 7216 0188
  • Mobil +45 2566 6309
  • E-mail phw@di.dk

Relateret indhold