Ejer af Slagelse Transportcenter Jens-Ole Larsen (tv) chaufførlærling Frederik Ludvigsen og  driftsdirektør Jacob Hasselbalch Larsen.

Foto: Ulrik Jantzen
16.10.23 DIB Nyheder

Ud af tågen og ind bag rattet

Frederik Ludvigsen er en af de mange unge, der – efter en turbulent start på voksenlivet – er kommet på ret køl gennem et lærlingeforløb hos Slagelse Transportcenter, og han elsker sit nye liv.

”Jeg elsker det”. Sådan siger 28-årige Frederik Ludvigsen om sit voksenlærlingeforløb hos Slagelse Transportcenter, hvor han er ved at uddanne sig til chauffør og til daglig har ansvar for sin egen gruppe af kunder i Kalundborg og omegn.

– Det er fedt at have så meget ansvar. Og så er jeg også ved at have et godt forhold til en del af kunderne. De kender mig og ved, at jeg tager mig ordentligt af deres gods, siger Frederik, der selv står for at planlægge sin rute og bringe alt fra mindre pakker til større paller med varer sikkert frem.

Elsker ansvaret

Frederik har imidlertid ikke altid haft den samme grad af glæde ved hverdagen som i dag. I en årrække var Frederik hashmisbruger, hvilket gjorde det svært for ham at passe et almindeligt arbejde.

På et tidspunkt kom han imidlertid i et forløb i Kalundborg Kommune, hvor han også blev introduceret for Slagelse Transportcenter, der tilbød ham et tre måneders praktikforløb.

– Det var mit held. I starten var det selvfølgelig hårdt. Jeg var ikke vant til at stå så tidligt op. Men nu har jeg vænnet mig til det. Og jeg elsker det ansvar, som jeg har fået og mine arbejdsopgaver, siger Frederik Ludvigsen.

Alt er dog ikke fryd og gammen for Frederik Ludvigsen. År med hashmisbrug har sat sine spor.

– Jeg har stadig trang og abstinenser. Det er noget, som jeg slås med hver dag. Men jeg ved, at det kan have store konsekvenser, hvis jeg ryger. Hvis jeg bliver stoppet og er påvirket, kan jeg miste mit kørekort, og så kan jeg heller ikke have det her job. Det ville være skrækkeligt, siger Frederik Ludvigsen.

Det handler om at gøre en forskel

I Slagelse Transportcenter finder man en stor glæde ved at hjælpe unge på kanten af arbejdsmarkedet til en mere stabil dagligdag og et fast arbejde. I alt har 650 således fået en uddannelse hos vognmanden.

– Jeg vil hellere have, at der på min gravsten står, at jeg gjorde en forskel, end at ”Her hviler Jens-Ole, han blev fed og rig”, siger Jens-Ole Larsen, der er ejer og direktør for Slagelse Transportcenter.

Han mener, at hans interesse for at gøre en forskel går helt tilbage til barnsben. Jens-Oles forældre havde en vognmandsforretning, hvor der var et rend af ”skæve eksistenser”.

– Det har jeg kørt videre på, siger Jens-Ole Larsen og tilføjer:

– Vi har formodentlig haft flere hundrede igennem i min tid. Jeg elsker, når jeg ser nogle vokse med opgaven. Det er utroligt meningsfuldt. Og i sidste ende handler det også om rekrutteringer. Du finder ikke mere trofaste og dedikerede medarbejdere end dem, som du har hjulpet godt i gang, siger direktøren.

Læs også: DI: Vi er stolte af erhvervslivets ildsjæle

Der er mange, der kan og vil vokse med opgaven. Men det kræver, at der er nogle virksomheder, der giver dem chancen. Mit budskab er helt klart: Vær åben, og giv andre mennesker en chance. Jacob Hasselbalch Larsen, driftsdirektør og søn af Jens-Ole

Fløjlshandsker og aftaler

For at få succes med medarbejdere, der måske ikke lige er gået den snorlige vej fra skolen til arbejdsmarkedet, er der behov for rummelighed. Men det er en del af kulturen hos Slagelse Transportcenter, fortæller Jacob Hasselbalch Larsen, der er driftsdirektør i virksomheden og søn af Jens-Ole Larsen.

– Vi har opbygget en del erfaring med det at arbejde med personer med diagnoser. Af og til er der behov for mere tolerance og rummelighed. Men omvendt går det heller ikke at tage fløjlshandsker på. Der skal være krav og aftaler, for at det kan fungere, siger Jacob Hasselbalch Larsen.

Gevinsten, når det lykkes for virksomheder og medarbejdere, er til gengæld stor.

– Der er mange, der kan og vil vokse med opgaven. Men det kræver, at der er nogle virksomheder, der giver dem chancen. Mit budskab er helt klart: Vær åben, og giv andre mennesker en chance, siger Jacob Hasselbalch Larsen.

For Frederik Ludvigsen er glæden over at være godt på vej enorm.

– Min drøm er at få færdiggjort min uddannelse og få et fast arbejde. Måske er jeg stadig hos Slagelse Transportcenter – hvis de vil have mig – og ellers er der måske andre muligheder, siger han.

Jens-Ole siger aldrig nej

Jens-Ole Larsen har et tæt samarbejde med virksomhedskonsulent Kaj Rasmussens fra Jobcentret i Slagelse om at hjælpe kommunens ledige i gang. 

– Vi har haft en Partnerskabsaftale med Transportcentret siden 2007, så det er efterhånden blevet til en del ledige, der er kommet i arbejde eller uddannelse. Ofte er det ledige, som er på kanten af arbejdsmarkedet, der på den måde får en ny chance, siger Kaj Rasmussen og fortsætter:
– Jeg er løbende i tæt dialog med Jens-Ole, og er der en udfordring, løser vi det hurtigt sammen – uanset hvornår der er brug for det. Også når det kommer til et samarbejde med vores skoler, hvor han aldrig siger nej til at stille op og fortælle om livet som chauffør. Jens-Ole opfordrer gerne flere unge til at tage chaufføruddannelsen, der er brug for dem i fremtiden.

Kaj Rasmussen er ikke i tvivl om, at Jens-Ole – og nu også han søn Jacob – gerne vil gøre en forskel.

- Det har stor værdi for kommunen, at vi har sådanne virksomheder i vores netværk, fordi det hjælper mange ind på arbejdsmarkedet. Vi har brug for flere faglærte, og her er Partnerskabs­aftalerne med områdets virksomheder centrale, siger han. 

Fakta

Slagelse Transportcenter

1946: Virksomheden grundlægges med en enkelt forvogn, der kører i  rute mellem Slagelse og København.

1982: Direktør Jens-Ole Larsen køber virksomheden og udvider forretningen til at dække Vest- og Nordvestsjælland.

1999: Slagelse Transportcenter bliver en del af Danske Fragtmænd.

2023: Jacob Hasselbalch Larsen tiltræder som driftsdirektør.

2023: Transportcentret har ca. 95 chauffører og i alt 100 køretøjer lige fra pakkebiler til forvogne og trailere. Desuden har Transportcentret afdeling i Holbæk.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Signe Tychsen Philip

Signe Tychsen Philip

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3283
  • Mobil +45 2565 9282
  • E-mail siph@di.dk

Relateret indhold