Wicotec Kirkebjerg har i dag de 12 kvindelige lærlinge fordelt på faggrupperne el og vvs på Sjælland.

31.01.24 DIB Nyheder

Fra 0 til 15 % kvindelige lærlinge på et år

På rekordtid har Wicotec Kirkebjerg A/S forandret lærlingeindsatsen og tiltrukket 12 kvindelige lærlinge. Et lærlingeteam hjælper virksomhedens afdelingsledere med at gøre lærlingeindsatsen til en leg.

I et industriområde i Taastrup ligger Wicotec Kirkebjerg A/S, der er en landsdækkende teknikentreprenør og servicepartner inden for el, VVS, ventilation og anlæg. For ca. 1 ½ år siden tog en aktiv beslutning om at arbejde mere fokuseret med diversitet og inklusion.

Det arbejder HR Chef Malene Reese-Madsen og Teamleder og lærlingeansvarlig Emilie Rath blandt andet med. Og resultaterne er til at få øje på!

En markant ændring i tilgangen til lærlingeindsatsen har betydet, at Wicotec Kirkebjerg blandt andet er gået fra 0 til 15 % kvindelige lærlinge på under et år. I dag har de 12 kvindelige lærlinge fordelt på faggrupperne el og vvs på Sjælland.

- Vi har formået at skabe en følelse af tryghed omkring, at Wicotec Kirkebjerg-koncernen er et inkluderende sted, siger Emilie Rath, teamleder og ansvarlig for lærlinge i koncernen.

Hun er også bevidst om, at hun selv står som en stærk rollemodel med sin baggrund som Formel 1 mekaniker, når hun er ude og snakke med kvindelige lærlinge.

- Derfor bruger jeg gerne mig selv og mine egne erfaringer fra min tid som mekaniker til at starte samtaler, siger Emilie Rath.

Læs også: Emilie Rath - Fra Formel 1 mekaniker til Lærlingeansvarlig hos Wicotec Kirkebjerg A/S - Dansk Industri

Team hjælper afdelingschefer

Motivationen i Wicotec Kirkebjerg-koncernen kom ifølge HR Chef Malene Reese-Madsen fordi virksomheden så et behov for at aflaste afdelingschefer og samtidig sikre bedst mulig tidsmæssigt, interessemæssigt og kompetencemæssig brug af ressourcer.

- Samtidig blev de økonomiske og menneskelige gevinster ved en aktiv indsats for vores lærlinge stadig mere tydelige i form af nemmere tiltrækning og fastholdelse af nye lærlinge, forklarer Malene Reese-Madsen.  

Hun mener, det har gjort en stor forskel, at ansvaret for lærlinge ikke længere hviler ensidigt på driftsafdelingen.

Med lærlingeindsatsen har afdelingscheferne fået et helt team i form af Emilie og hendes kollegaer, der hjælper med at håndtere alt det administrative, processen omkring læringsmål, praktikplaner mm.

- Tidligere jonglerede afdelingschefer mellem det administrative ansvar for lærlingene og deres egne arbejdsopgaver, hvilket medførte opgaver, der blev overset eller glemt i farten, siger Malene Reese-Madsen.  

Læs også: Virksomheder forventer mangel på medarbejdere i mange år

Det handler om at skabe en inkluderende kultur

En ny tilgang til uddannelsesaftaler, der starter før praktikperioden, har også været en succes.

- Vi har etableret stærke partnerskaber med arbejdsgiverforeninger og engagerer os tidligt på erhvervsskolerne, hvor vi møder eleverne allerede på grundforløb 2, før de starter i praktik. Desuden har vi lavet et årshjul for rekrutteringen af lærlinge og gør en aktiv indsats for at tage ud på skolerne og klæde eleverne på til jobsøgning, siger Emilie Rath.

Programmet, der oprindeligt blev implementeret inden for EL og VVS, udvides nu til hele Wicotec Kirkebjerg-koncernen og dermed andre fagområder. Emilie betoner vigtigheden af at bygge en bred pipeline og skabe karriereveje for både mandlige og kvindelige lærlinge.

- Vi ønsker mangfoldighed og sikrer, at de rette personer kommer ind ad døren. Det handler ikke kun om at opnå et bestemt antal kvinder, men om at skabe en inkluderende kultur, tilføjer Emilie.

Hun påpeger også, hvordan specifikke udfordringer for kvindelige lærlinge adresseres. Det gælder fx behovet for hygiejneposer, kvindetilpasset arbejdstøj, og faciliteter som omklædnings- og badefaciliteter.

Derudover tager hun gerne en snak med de kvindelige lærlinge om, hvordan eventuelle grænseoverskridende handlinger eller ytringer fra kolleger vil blive håndteret.

Her kan det godt være en kunst at få skabt det trygge rum til, at kvinderne tør åbne op. Emilies konkrete råd er i stedet for at spørge ”Hvordan går det?” så altid at spørge, ”Hvis du skulle nævne én ting, du gerne ville have anderledes, hvad ville det så være?”.

Adfærd og trivselspolitik – et værktøj til at skabe tryghed og tage de svære samtaler

Wicotec Kirkebjerg-koncernen er ifølge HR Chef Malene Reese-Madsen præget af en traditionel fagopdelt tilgang. Men samtidig  en kultur, hvor kolleger virkelig ønsker hinanden det bedste og arbejder tæt sammen.

Den kultur understøttes af en klart defineret adfærds- og trivselspolitik, der blandt andet er funderet på en 0-tolerance politik for grænseoverskridende adfærd.

- Denne politik er ikke blot et støvet dokument gemt væk på et drev. Det er et praktisk værktøj, der bor på skrivebordet, og hvor jeg jævnligt besøger den sammen med kolleger og holder dagligdagssituationer op imod den, siger Malene Reese-Madsen.

Hun fortsætter:

- Vi tager forskellige cases op og taler om, hvordan vi håndterer forskellige situationer, som kan opstå i vores daglige arbejde. Det giver en rigtig god læring i forhold til at få øjnene op for, at vi alle er forskellige og har forskellige grænser og behov, men på en måde hvor vi leger og joker det ind.

Hvis der har været konkrete episoder, så tager Malene en snak med de pågældende medarbejdere i øjenhøjde.

- Med adfærdspolitikken som fælles referenceramme for, hvordan man behandler og taler til hinanden i Wicotec Kirkebjerg, har vi rigtig gode erfaringer med at skabe en fælles forståelse, siger Malene Reese-Madsen. 

 

Fakta

Kom med i DI Lærepladsfællesskabet

DI Lærepladsfællesskabet er Danmarks største fællesskab for virksomheder, der uddanner lærlinge og elever. 

Alle DI's medlemmer kan være med i fællesskabet ganske gratis. 

Når du som virksomhed uddanner en lærling eller elev, er du med til at bære viden og faglighed videre til de næste generationer af dygtige faglærte. Det er godt for erhvervslivet, samfundet og den enkelte lærling.

Det kan vi være stolte af, og det skal vi råbe højt om!

Læs mere og medl dig ind i DI Lærepladsfællesskabet

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Dorthe Monique Olsen

Dorthe Monique Olsen

Konsulent

  • Direkte +45 3377 3459
  • Mobil +45 2335 6915
  • E-mail domo@di.dk

Relateret indhold