Regeringens partnerskab for biodiversitet, netværk og flere projekter. DI er i gang på mange fronter for at hjælpe virksomheder i gang med at øge biodiversiteten.

Foto: Getty Images
12.03.24 DIB Nyheder

Styrk biodiversiteten: Gode råd og DI's indsats

Natur- og biodiversitetshensyn er en kompleks jungle at finde fodfæste i. Få her gode råd og et overblik over indsatsområdet og hjælp til at omsætte vision til virkelighed.

Grønne tage og vægge, fuglekasser, insekthoteller, grønne og vilde oaser til en pause på arbejde, ESG-krav om biodiversitet, naturgenopretning, køb af råvarer fra det globale syd og påvirkning gennem værdikæden. Biodiversitet er i erhvervslivets fokus som aldrig før, både som pisk og gulerod.

Men hvordan griber man indsatsen an? Det hjælper DI med til på flere områder, både politisk og i praksis med gode råd, netværk og en stribe værktøjer.

- Lige nu er biodiversitet en jungle for mange virksomheder at navigere i – men selvom det er vanskeligt, så er der brug for at virksomhederne sætter biodiversitet højt på agendaen og at biodiversitet indarbejdes i virksomhedernes strategier og handlinger, siger Karin Klitgaard, miljøpolitisk chef i DI.

- Jo hurtigere virksomhederne kommer i gang, desto større forretningspotentiale vil der vise sig, for denne dagsorden vokser og vi ser over hele verden, at den betyder noget for mennesker, forretning og regeringer, fortsætter hun.

Kom med til workshop om virksomheders frivillige biodiversitetsindsats den 8. april

Under 15 pct. rapporterer om biodiversitet

En nylig undersøgelse fra Danske Bank viser at selv om 84 pct. af de adspurgte nordiske børsselskaber med et højt klimaaftryk ved, at biodiversitet er relevant for deres forretning, så er det mindre end 15 pct., der har rapporteret om deres aftryk eller afhængighed. 

Det understreger, at biodiversitet fylder mere og mere i erhvervslivets risikovurderinger, men viser samtidig også, at det er sværere at kvantificere indsatsen for naturen end for klimaet. En kvantificering, der bliver efterspurgt i de nye europæiske rapporteringsstandarder ESRS, hvor biodiversitet har sin egen standard (E4). Se nærmere her

Inspiration og viden er nødvendig og afgørende. Derfor er DI gået i partnerskab med WWF Verdensnaturfonden og Industriens Fond om at inspirere flere danske virksomheder til at arbejde med biodiversitet. På denne hjemmeside ligger en samling af relevante værktøjer og en biodiversitetsordbog. I værktøjskassen finder du blandt andet et globalt rammeværktøj for rapportering om biodiversitet af den såkaldte ”Taskforce for Nature related Financial Disclosure”, ligesom  Science Based Targets for Nature er ved at blive udviklet – og tegner sig som en standarder indenfor natur- og biodiversitetsområdet.

Her samles også de webinarer om bl.a. målsætning og kortlægning af biodiversitet, som afholdes i regi af projektet. I løbet af foråret 2024 udkommer en række eksempler fra danske virksomheder, der har erfaring med at arbejde med biodiversitet til inspiration for andre.    

Politisk indsats:

DI er desuden med i regeringens Biodiversitetspartnerskab med bred deltagelse af mange interessenter. Hovedformålet er  at gøre det nemmere for virksomheder at gå i gang, men også, at se på strukturelle og reguleringsmæssige barrierer for at bidrage til natur og biodiversitet. DI er i øvrigt vært for den konference som partnerskabet holder i foråret, hvor foreløbige anbefalinger skal diskuteres.

Vil du vide mere om dette arbejde så læs her. 

Kontakt også gerne Kitt Bell Andersen

DI Netværk:

Desuden har DI nedsat et DI biodiversitetsnetværk med henblik på vidensopbygning og erfaringsudveksling. Første netværksmøde løber af stablen den 13/3. Læs mere her. 

Kontakt Didde Rishøj hvis du vil være med i netværket

Gode råd

  1. Forstå og prioriteter dit aftryk: Identificér og kortlæg din virksomheds afhængighed af og påvirkning på biodiversitet i værdikæden. Udgangspunktet er samme prioritering og væsentligthedsanalyse, som virksomhederne bruger i deres øvrige due diligence og rapporteringsarbejde.
  2. Sæt mål og tag snakken – i direktionen eller bestyrelsen: Definér klare mål for at reducere negativ påvirkning og naturpositive tiltag og drøft dem med dine relevante leverandører og kunder.
  3. Deltag i netværk og projekter: Tag del i initiativer som DI's biodiversitetsnetværk og projektet for at dele viden og erfaringer.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Karin Klitgaard

Karin Klitgaard

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3695
  • Mobil +45 2565 0241
  • E-mail kakl@di.dk

Relateret indhold