Sofie Carsten Nielsen og Mikael Wraae Valsted tiltrådte i DI i hhv. maj 2023 og september 2022. Nu har DI Bio 66 medlemmer, mens syv lande har tilsluttet sig DI's bioalliance, European Biosolutions Coalition.

Fotocollage, Lisa Giacobbe
20.03.24 DIB Nyheder

DI-duo skærper kamp for grønne bio-mirakler

DI skruer op for arbejdet med at fjerne benspænd for biosolutionsbranchen, der sidder med nøglen til mange lkimavenlige løsninger. Ryddes EU’s træghed ikke af vejen snart, forsvinder arbejdspladser og grøn vækst ud af Danmark.

”Jeg får muligheden for at give biosolutions-virksomhederne en stærkere stemme i den politiske debat, så vi sammen kan løfte det kommercielle potentiale.”

”Arbejde med det på den europæiske dagsorden er et perfekt match for mig.”

Sådan satte Mikael Wraae Valsted og Sofie Carsten Nielsen ord på deres tiltrædelser i DI i 2022 og 2023 med en klokkeklar mission for øje: At skabe et nyt, stærkt fællesskab for en branche med et uhyre potentiale – og samtidig sikrer branchen altafgørende vækstmuligheder i Danmark.

Nu skal der for alvor rykkes på den politiske front. For det haster, hvis ikke andre dele af verden skal løbe med potentialet.  

- Vi er nået langt – og længere end jeg troede for 10 måneder siden. Vi får flere og flere medlemmer i DI Bio, og på den politiske front får vi endnu mere hul igennem – både i Danmark og i Europa. Der er nu en ketchup-effekt, hvor vi oplever en større forståelse for potentialet i biosolutions. Men der er stadig lang vej endnu, før lovregimerne passer til de biologiske løsninger, siger Sofie Carsten Nielsen.

Styrket holdopstilling

Hun tiltrådte 1. maj 2023 i en projektansættelse, der netop er konverteret til en fast stilling, hvor hun samtidig sætter sig i spidsen for DI Biosolutions, der samler indsatsen i DI Bio og European Biosolutions Coalition. Fagleder i DI Bio, Mikael Wraae Valsted har siden september 2022 lagt grundstenene for DI Bio med at samle en medlemskreds på nu 66 virksomheder. DI Biosolutions sekretariat har desuden 5 DI-medarbejdere. 

- Europa og ikke mindst Danmark er globalt førende lige nu inden for biosolutions. Vi har de dygtigste forskere og de bedste innovationsmiljøer. Men Kina, USA, Brasilien og Mellemøsten rykker hurtigt nu, siger Mikael Wraae Valsted.

Læs også: Line vil bane vejen for asfalt på svampe

Trægt EU truer branchen

I European Biosolutions Coalition har Sofie Carsten Nielsen samlet syv EU-landes erhvervsorganisationer til gavn for gennemslagskraften i EU. Og flere er på vej.  

Den mur som bremser branchen kan koges ned til en enkelt sten, som til gengæld er altafgørende: Nemlig den tid det tager at få godkendt nye biosolutions produkter i EU. Biosolutions har talrige bud på løsninger, der bidrager til den grønne omstilling. Men I EU kan det tage op til 7-10 år at få grønt lys til at sælge produkterne, hvor eksempelvis USA godkender på cirka to år. Og det kan hverken store eller små virksomheder vente på.

- Startups er født globale og de hverken kan eller vil vente på grønt lys fra EU og rykker derfor til USA. De største virksomheder går samme vej og vælger at placere forskning og innovation i USA. Det betyder et tab af dansk vækst og arbejdspladser, forklarer Sofie Carsten Nielsen.

Eksempelvis har Novonesis netop besluttet at placere en udvikling og produktion af nye proteiner i Nebraska, USA. Og den danske virksomhed BioPhero, som fremstiller bioløsninger til at undgå skadedyr, er købt af amerikanske FMC, simpelthen fordi de ikke kunne løfte deres produkter frem i Europa.

- Danmark er kendt for at være i front med udviklingen af grøn energi. Men det er jo kun halvdelen af ligningen for at sikre en klimavenlig omstilling. Bæredygtige produkter som eksempelvis fødevarer og materialer, hvor biosolutions kan bidrage til omstillingen, er også afgørende, forklarer Mikael Wraae Valsted.

Og Sofie Carsten Nielsen fortsætter:

- Potentialet i biosolutions for at bidrage til den grønne omstilling er utroligt stort. Jeg overraskes og fascineres, hver gang jeg besøger vores virksomheder, og ser hvad de kan. Nu hvor vi har den politiske opmærksomhed er det endnu vigtigere at deres eksempler på grønne løsninger bliver mere synlige i offentligheden, så vi kan skabe de nødvendige forandringer.

Læs også: EU-bøvl kan bremse bio-rakets vækst i Europa

Meningsfuldt jobskifte

Og for den tidligere radikale leder har karriereskiftet fra Christiansborg til jobbet som frontløber for en dansk branche samtidig  været stort.

- Det har været fantastisk og endnu bedre end jeg havde håbet, det ville blive. Da jeg sagde ja til opgaven, vidste jeg, at biosolutions havde et kæmpe potentiale. Men det er faktisk ret mindblowing, hvor stort det er, og derfor rigtig godt at være med til at skabe denne forandring på det grønne område, siger hun og tilføjer:

- Jeg er blevet taget rigtigt imod her i DI og har oplevet en fælles vilje til at arbejde sammen om at rykke på en vigtig dagsorden. Det er en fed oplevelse – som man jo ikke altid kan opleve på Christiansborg. Jeg er godt tilfreds med at været gået fra dansk politik, som jeg er glad for fortsat at have gode relationer til, til fordel for det her arbejde. Det er både utroligt sjovt, meningsgivende og udfordrende.

Det haster med handling i EU

Sofie Carsten Nielsens politiske baggrund og erfaring begynder nu også at skabe resultater i hendes nye arbejde.

Onsdag fremlagde EU-Kommissionen sit første udspil på området, hvor biosolutions rykkes højere op på agendaen.

- Der er momentum nu, og udspillet er det første skridt i den rigtige retning. Men det er naturligvis ikke nok, for det haster med forandringer. Mit bud er, at vi senest i næste EU-valgperiode, der løber fra 2025-2029, skal have konkrete løsninger på bordet i EU, som sikrer en hurtigere godkendelse af biosolutionsprodukter. Ellers taber vi førerrollen til andre dele af verden, siger hun.

Læs DI reaktion på udspil: Stort grønt spring fremad

Fakta

DI Bio

  • Brancheudviklingsfælleskab i Dansk Industri
  • Grundlagt i september 2022
  • Har 66 medlemmer
  • Mikael Wraae Valsted, fagleder siden september 2022
  • Læs mere om DI Bio 

European Biosolutions Coalition

  • Grundlagt i maj 2023. Første møde afholdt i oktober 2023.
  • Anført af DI samles Europas erhvervsorganisationer for at forbedre biosolutions vilkår i EU.
  • Syv EU-lande er med: Danmark, Holland, Schweiz, Italien, Tyskland, Litauen, Østrig. Belgien og Rumænien er på vej ind.
  • Sofie Carsten Nielsen er direktør for koalitionen. Med støtte fra Novo Nordisk Fonden blev hun projektansat i maj 2023. Er nu fastansat i DI som underdirektør.
  • Læs mere om bioalliancen

Fakta

HVAD ER BIOSOLUTIONS?

Biosolutions er anvendelsen af biologiske processer, organismer eller materialer til at løse forskellige problemer inden for vidt forskellige områder. Biosolutions er bæredygtige, fordi materialet er biologisk. Nedenfor en række eksempler:

Industri:

  • Enzymer til vaskemidler
  • Nedbrydelig plastik
  • Biomaterialer til tøj
  • Miljøvenlig cement

Fødevarer:

  • Gæringsprocesser til ost, øl og vegetarmad
  • Mikroorganismer til bedre næringsoptag hos planter og dermed mere mad til verdens befolkning
  • Mikroorganismer til sundhedsfremmende produkter
  • Mikroorganismer der forlænger fødevarers liv og reducerer madspild

Miljø:

  • Mikroorganismer der nedbryder affald
  • Biologisk rensning af jord og vand
  • Biologisk bekæmpelse af sygdomme i vandmiljøer

Energi:

  • Bakterier der omdanner organisk materiale til biogas
  • Bioethanol fra sukkerrør
  • Biodiesel fra plantefrø
  • Udvikling af enzymer til CO2-fangst

Landbrug:

  • Optimering af udbytte fra afgrøder og dermed mere land til biodiversitet
  • Udvikling af nye plantesorter
  • Biobaseret gødning
  • Biobaserede pesticider som hormoner, der forhindrer skadedyr i at parre sig.
  • Raffinering af foder

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Sofie Carsten Nielsen

Sofie Carsten Nielsen

Director, European Biosolutions Coalition

  • Direkte +45 3377 4636
  • Mobil +45 2894 5282
  • E-mail scn@di.dk

Relateret indhold