Petcharat er en rigtig god rollemodel. Hun er fagligt dygtig og så har hun valgt at hjælpe med at profilere branchen, fortæller Persolits lærlingeansvarlig, Anders Vestergaard.

Foto: Anni Norddahl
21.04.24 DIB Nyheder

”Det fedeste vil være at få flere kvinder i gang”

28-årige Petcharat fra Persolit Entreprenørfirma og og 22-årige Mie fra Alfa Laval Nakskov går forrest som kvinder i mandsdominerede fag. De håber flere følger efter.

Teknisk Isolatør – hvad er det?

Det kunne 28-årige Petcharat Kanjanasathit ikke svare på for få år siden. Og det kunne de mange unge skoleelever, der i sidste uge besøgte DM i Skills ved Roskilde helt sikkert heller ikke. Men de kunne få syn for sagen, for Petcharat, der løste en helt konkret opgave i et af de stopfyldte udstillingstelte, hvor lærlinge og elever dystede i 47 forskellige erhvervsuddannelser. Vinderne blev fundet lørdag.

Petcharat selv hørte også om uddannelsen lidt tilfældigt.

- Jeg troede egentlig, jeg skulle være laborant, men coronakrisen kom på tværs. Min bonusfar kendte til uddannelsen som teknisk isolatør og så fandt jeg en læreplads, fortæller hun i en pause.

Hun er nu ved at gøre uddannelsen færdig hos Persolit Entreprenørfirma i Esbjerg. Som teknisk isolatør arbejder man med at isolere varme- og vandrør i vidt forskellige miljøer. Det giver en stor variation i jobbet, og for Petcharat var der en ekstra pointe ved at være med i konkurrencen. Hun håber nemlig at kunne inspirere flere kvinder til at gå samme vej.

- Vi mangler folk og det fedeste for mig vil være, at jeg kan få endnu flere piger til at gå i gang med uddannelsen. Jeg mener faktisk, at det vil tiltale mange kvinder, fordi de har blik for udsmykning. Og det handler vores arbejde jo også om, for slutresultatet er ofte meget synligt og skal derfor se godt ud, siger hun og beskriver de kapper af aluminium, der ofte ganske kunstfærdigt skal indkapsle de isolerede rør til sidst.

Stolt over rollemodel

Persolits lærlingeansvarlig, Anders Vestergaard, er enig med Petcharat. Han ser den unge kvinde som en god rollemodel for en faguddannelse, hvis største udfordring er, at for få kender til den. Alene i Persolit kan han godt bruge en håndfuld lærlinge mere.

- Vi er i branche, der mangler lærlinge og kvalificeret arbejdskraft, og vi gør derfor en stor indsats for at få flere medarbejdere. Petcharat er en rigtig god rollemodel. Hun er fagligt dygtig og så har hun valgt at hjælpe med at profilere branchen. Det gør os virkelig stolte, siger han og tilføjer:

- I forvejen er det en maskulin branche, hvor det vil være en styrke med større diversitet. Vi har flere kvinder i virksomheden og de bliver alle behandlet med respekt.

Deltagelsen i Skills er med til at øge kendskabet.

- Uvidenhed om uddannelsen er det største problem. Og her hjælper det at være med i Skills. Det er det største man kan opnå som lærling og som virksomhed er vi uhyre stolte over at være med, fordi det viser at vi har lærlinge på det højeste niveau, siger Anders Vestergaard.

Artikel fortsætter under foto

Mie Petersen arbejder hos Alfa Laval Nakskov som automatiktekniker. For Alfa Laval er det vigtigt at styrke diversiteten i virksomheden på alle områder, fortæller Unit Manager, Christian Bruun-Kiilerich

Foto: Uffe Hansen

Vil helst bruge sine hænder

Far fik hjælp med at reparere motorcyklen. Skateboardet blev opgraderet med et styresystem. Begge forældre var håndværkere. Mie Petersens unge teenagerliv skærpede appetitten for selv at gå håndens vej, når der en dag skulle vælges uddannelse.

Derfor vandt erhvervsuddannelsen over gymnasiet selv om høje karakterer i folkeskolen åbnede den boglige bane for Mie.  

- Efter 10. klasse var jeg ret skoletræt og samtidig meget glad for at bruge mine hænder. Jeg kunne rigtigt godt lide at arbejde med det elektriske og med it, så derfor faldt valget på automatiktekniker, fortæller den nu 22-årige kvinde, som arbejder hos Alfa Laval Nakskov.

Der er ikke mange kvinder, som vælger den uddannelse, men det har faktisk hverken været en udfordring eller et emne, der har haft betydning i hendes arbejde, fortæller Mie videre. 

Ved Skills var hun også den eneste kvinde i automatteknikkernes konkurrence, hvor der blev  gået fokuseret til opgaverne med at programmere og styre indholdet i vandtanke, robotter og samlebånd mens folk strømmede forbi.

Diversitet centralt for Alfa Laval

Mies chef i Nakskov, Unit manager Christian Bruun-Kiilerich, er glad for at have Mie med ved DM i Skills. Det skaber en mere varieret opmærksomhed om det ellers mandsdominerede erhverv.

- Skills skaber synlighed om de mange spændende muligheder erhvervsuddannelserne har, og har det rigtigt godt at Mie er med, for hun er en dygtig og en god repræsentant for uddannelsen som automatiktekniker, siger han.

Det viser både, at virksomheden har et højt fagligt niveau, og er samtidig med til at skærpe unges interesse for håndværkerfagene.  

- For Alfa Laval er det vigtigt at styrke diversiteten i virksomheden på alle områder, og Mie er med sin deltagelse i Skills en god rollemodel for faget og for virksomheden, siger Christian Bruun-Kiilerich og fortsætter:

- Vi har, som mange virksomheder, brug for flere faglærte. Den øgede opmærksomhed gennem Skills styrker de unges bevidsthed om potentialet.

DI: Rollemodeller afgørende

DI’s chef for erhvervsuddannelser, Signe Tychsen Philip ser de to kvinder som vigtige rollemodeller. Og her har DM i Skills stor betydning som udstillingsvindue for erhvervsuddannelser, som samtidig kan være med til at fjerne fordomme, og dermed sikrer en større diversitet.

- Det er vigtigt at have nogen at spejle sig i, når man er søgende på uddannelsesvalg. Også derfor var det virkelig dejligt, at der også var mange kvindelige lærlinge, som havde kvalificeret sig til DM også i år. Rollemodeller betyder noget – om det er lærlinge, faglærere eller en erfaren kvindelig kollega på arbejdspladsen, siger hun.

Læs også: Her er landets bedste fagatleter

Fakta

 Fakta om Skills

  • SkillsDenmark blev grundlagt i 1997 og har siden 2011 afholdt DM i Skills.
  • Ved DM i Skills 2024 dystede/dyster  279 unge inden for 47 erhvervsuddannelser.
  • SkillsDenmark er en selvejende institution som skal fremme kendskabet til landets erhvervsuddannelser.
  • SkillsDenmark består af arbejdsmarkedets parter samt faglige udvalg for hver af landets 105 erhvervsuddannelser.
  • Dansk Industri er medlem af 80 af de faglige udvalg.
  • DI er repræsenteret i SkillsDanmarks bestyrelse.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Signe Tychsen Philip

Signe Tychsen Philip

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3283
  • Mobil +45 2565 9282
  • E-mail siph@di.dk

Relateret indhold