27.10.21 DI Pressemeddelelse

”Kan kommunen virkelig ikke bære den risiko?”

Rebild Kommune bør stramme op på sagsbehandling, udbud og garantigrænse. Sådan lød beskeden til de 16 byrådskandidater, der havde taget DI’s KV21-valgbus til debat hos Lars Pedersen & Søn A/S i Suldrup.

Virksomhederne i Rebild Kommune – og særligt byggevirksomhederne – havde lavet en ønskeseddel til de 16 byrådskandidater, der tirsdag d. 26. oktober 2021 var steget ombord på Dansk Industris KV21-valgbus for at køre til debat om lokal erhvervsvenlighed.

På murer- og entreprenørvirksomheden Lars Pedersen & Søn A/S i Suldrup gjorde adm. direktør Rene Thomasbjerg opmærksom på, at visse afdelinger i Rebild Kommune fortsat  mangler det nødvendige fokus på at servicere virksomhederne.

- Vi har brug for større stabilitet og strategisk overblik i den kommunale sagsbehandling i Rebild Kommune, sagde den adm. direktør på debatmødet.

Lars Pedersen & Søn A/S har ansat en projekteringsleder, der arbejder med lokalplaner og byggetilladelser, hvilket har lettet samarbejde med kommunen. Der er dog stadig udfordringer – særligt i forhold til udbud.

- Der er en historik i kommunen, som er lidt trist, når det kommer til udbud. Vi har tidligere oplevet, at vi har spillet på udebane, selvom Rebild burde være vores hjemmebane, sagde adm. direktør Rene Thomasbjerg, Lars Pedersen & Søn A/S

Hvorfor er er grænsen for garanti sat så lavt i Rebild?
Et af de konkrete eksempler, der blev præsenteret for politikerne, var grænsen for, hvornår en byggevirksomhed skal stille en garanti i forbindelse med en konkret opgave.

I Thisted Kommune er grænsen sat ved to mio. kr., mens den i byggebranchens standardbetingelser, AB 18, er sat til en mio. kr. I Rebild Kommune er grænsen sat til 300.000 kr. - og dermed blandt de absolut laveste i landet.

- Hver gang en virksomhed skal stille en garanti overfor kommunen, er det forbundet med en omkostning. Det rammer især de mindre virksomheder. Ifølge AB 18 er garantien nedskrevet til to pct. af byggesummen et år efter aflevering. Det betyder, at garantien for de mindste byggesager blot udgør 45.000 kr. ved kontraktens indgåelse - og 6.000 kr. efter det første år. Er det virkelig en risiko, som kommunen ikke kan bære, sagde adm. direktør Rene Thomasbjerg, Lars Pedersen & Søn A/S

I DI’s undersøgelse af Lokal Erhvervsvenlighed er Rebild Kommune faldet 19 pladser til en placering som nummer 30 i 2021  (ud af 93 mulige) fra plads 11 i 2020.

Kontakt
Chefkonsulent Henrik Marcher, DI Aalborg, heml@di.dk, 4015 8858
Chefkonsulent Dennis Jensen, DI Vendsyssel deje@di.dk, 2065 5202

Se mere om Kommunalvalg 2021 i DI her.

Henrik Marcher Larsen

Henrik Marcher Larsen

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3962
  • Mobil +45 4015 8858
  • E-mail heml@di.dk

Relateret indhold