18.05.21 DI Pressemeddelelse

Grønt coronapas med 1. stik vil sætte gang i samfundet

I Dansk Industri er man særligt tilfreds med, at flere end 600.000 danskere snart kan benytte coronapas uden test.

I nat blev partierne bag genåbningsplanen enige om yderligere genåbning af det danske samfund. Det indebærer, at det meste af samfundet åbner den 21. maj. En del steder som restauranter, liberale erhverv og oplevelsesindustrien vil adgang stadig kræve et gyldigt coronapas. Derfor vækker det glæde i Dansk Industri (DI), at passet nu vil gælde allerede fra første stik.

-  Hvis man kan gøre det nemmere at have og bruge et coronapas, skal man gøre det, og det vil det blive ved at lade første stik indgå i coronapasset. Det vil give mere end 600.000 danskere et gyldigt coronapas uden test. Det vil øge mobiliteten i samfundet, og det vil have stor betydning for, hvor let de vaccinerede kan besøge restauranter, forlystelser, fodbold og liberale erhverv. Det vil sætte gang i samfundet, og det vil lette presset på testkapaciteten, siger Lars Sandahl Sørensen.

Det var DI selv, der for 14 dage siden foreslog, at coronapasset skal være gældende ved første stik efter en vaccine. Med aftalen ændres vaccinationskravet, sådan så man 14 dage efter første vaccination vil kunne få godkendt et coronapas. Første stik skal gælde i coronapasset mener DI - DI (danskindustri.dk)

- Det er vi selvsagt glade for, at politikerne er enige med os i. Dette er en vigtig og ansvarlig yderligere genåbning, som baserer sig på de værktøjer vi har fået udviklet og bredt implementeret i Danmark. Coronapasset giver i dag adgang til steder, der ellers ville være lukket, og det er en nem måde at vide, at man ikke smitter sine medmennesker. Det afgørende er, at vi kan holde mest muligt åbent, og når vi kan det uden coronapas, skal vi selvfølgelig ikke bruge det mere, siger Lars Sandahl Sørensen.

Det sidste passer fint med, at aftalepartierne vil udfase coronapasset løbende og senest, når alle danskere, der har mulighed for det, er vaccineret.

Hjemmearbejde må ikke være en naturlov

Politikerne blev også enige om en udfasning af hjemmearbejde, som i lang tid har været anbefalet for medarbejdere. Det er ikke en dag for tidligt, hvis man spørger Dansk Industri (DI).

- Mange både offentligt og privat ansatte har længe måttet tage til takke med kælderen, soveværelset eller et hjørne af spisebordet, når de skulle på arbejde. Nogle har været hjemme i over et år, og nu får de endelig vished for, at der er en vej tilbage til arbejdspladserne og kollegerne, siger Lars Sandahl Sørensen, der er adm. direktør i DI.

Han havde håbet, at de kunne komme tilbage med det samme, men han er tilfreds med, at politikerne trods alt er blevet enige om en udfasning.

- Vi hører fra rigtig mange virksomheder, at der er en del medarbejdere, der under corona har mistet gejst og arbejdsglæde. At arbejde på distancen har lært os en masse om brug af digitale værktøjer, men det er på høje tid, at hjemmearbejde igen kun bliver en mulighed og ikke en naturlov, siger Lars Sandahl Sørensen.

Udfasningen af hjemmekontorerne skal ske i tre faser. Fra fredag kan 20 procent vende tilbage, mens det bliver sat op til 50 procent 14. juni, hvor alle over 50 år ventes at have modtaget mindst et stik mod coronavirus. Fra 1. august er det ifølge aftaleteksten planen, at 100 procent skal tilbage til fysisk fremmøde.

Husk nu rejserestriktionerne

I DI er der ærgrelse over, at politikerne igen har forhandlet uden at se på rejserestriktionerne, der stadig rammer både erhvervsrejsende og turister.

- Politikerne mødes uge efter uge og taler om national genåbning. Vi har et behov for, at raske borgere kan rejse over grænserne til gavn for samhandel og turisme. Derfor er det stadig meget vigtigt også at kigge på faserne i rejsereglerne, når man sidder ved forhandlingsbordet, så vi kan få fjernet unødig isolation og bremser for indrejse, siger Lars Sandahl Sørensen.

Han havde også håbet, at politikerne ville have gentænkt de lokale nedlukninger.

- Lokale nedlukninger er et vigtigt værktøj mod smittespredning, men vi skal også være fleksible, hvis ikke det fungerer optimalt. Det vil eksempelvis være skadeligt, hvis hele København skal lukke ned, hvis smittetallene stiger, slutter DI-direktøren.t

Nis Peder Kolby

Nis Peder Kolby

Presserådgiver

  • Direkte +45 3377 4580
  • Mobil +45 4032 3400
  • E-mail nipk@di.dk

Relateret indhold