14.12.23 DI Pressemeddelelse

DI: Lavere skat er velfortjent belønning for at gøre en ekstra indsats

Regeringen skal have ros for at belønne dem, der gør en ekstra indsats, og dermed sikre mere virkelyst, men man skulle have ladt top-topskatten blive langt nede i forslagskassen, lyder det fra Dansk Industri.

Regeringen har som lovet lavet den første rigtige skattereform i 10 år, og i Danmarks største erhvervsorganisation Dansk Industri (DI) er der tilfredshed med de dele af aftalen, som sikrer, at folk bliver motiveret til at arbejde mere.

- Jeg er virkelig glad for, at regeringen og aftalepartierne nu sænker skatten på arbejde og dermed belønner dem, der giver den en ekstra skalle. Det er velfortjent, at de arbejdende danskere i højere grad kan mærke, at deres virkelyst er værdsat og bliver belønnet, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.  

- Ingen i landet er længere i tvivl om, at vi har brug for medarbejdere. Derfor er det godt, at de kan se det på kontoen, når de bidrager mere til at løse de mange opgaver inden for sundhed, grøn omstilling, digitalisering og alt det andet, som vi gerne vil have.

Han understreger, at det er et historisk stort beløb på over 10 mia. kroner, som bliver brugt på skattelettelser, og at arbejdsudbuddet bliver øget med mere end 5.000 personer.

- Særligt godt er det, at vi får løftet det maksimale beskæftigelsesfradrag. Det styrker også gevinsten ved at gå fra deltid til fuld tid, og den slags initiativer er der brug for flere af.

Top-topskatten er trist politisk spin

DI’s topchef konstaterer dog også, at reformen indeholder særligt et initiativ, som han bestemt ikke bryder sig om. Han er på erhvervslivets vegne meget lidt imponeret af den nye top-topskat.

- Det er utroligt, at man vil sætte symbolpolitik højere end muligheden for at skaffe talentfuld arbejdskraft til leder- og specialiststillinger i Danmark. Det gør man med top-topskatten, som er helt uden reel gevinst, og som blot er trist politisk spin, siger Lars Sandahl Sørensen.

- Jeg havde håbet, at forhandlingerne ville få top-topskatten ud af reformen, for det kan ikke være hensigten at gøre det sværere at tiltrække talent, når man netop ønsker at skaffe mere arbejdskraft. Det handler jo ikke kun om enkeltpersoner og deres løn, men om at man øger skatterne målrettet imod en enkelt kategori af hårdtarbejdende danskere og de virksomheder, der ansætter de dygtigste mennesker til at udvikle vores samfund.

Ligestilling af søskende

Forhandlingerne om skattereformen indeholdt også 500 mio. kroner i ”frie midler”, som partierne kunne forhandle om. I DI havde man håbet, at de ville gå til at afbøde de skadelige effekter af top-topskatten, men DI-direktøren anerkender dog dele af det, som er kommet med i reformen.

- Vi vil gerne kvittere for, at der kommer en ligestilling af søskende med andre nære familiemedlemmer, når det kommer til arveskatten. Det bør dog også inkludere søskendes børn, så familievirksomheder kan blive generationsskiftet ikke bare til søster og bror, men også til nevøer og niecer, siger Lars Sandahl Sørensen.

- Og så er det godt, at ældre bliver motiveret til at tage en tørn ekstra inden pensionen. De bidrager med erfaren og stabil arbejdskraft, som er højt værdsat, og der er bestemt brug for dem på arbejdsmarkedet.

Relateret indhold