15.12.23 DI Pressemeddelelse

DI-topchef: Nu skal Danmark spille en endnu større rolle i Europa

Regeringen og et bredt politisk flertal er i dag blevet enige om en ny kurs for Danmarks EU-politik, der stikker i en rigtig god retning for dansk erhvervsliv, mener DI’s topchef. Den nye europapolitiske aftale lægger op til at styrke Danmarks konkurrencekraft, og der skal tages et opgør med en række benspænd i EU-systemet, der hæmmer Europas handlekraft, udvikling og vækst.

Den seneste europapolitiske aftale er fra 2008. Dengang så verden meget anderledes ud, og ingen kunne forestille sig hverken brexit, global pandemi eller krig i Europa. USA var den eneste reelle stormagt, vi kunne handle stort set frit på tværs af landegrænser, og det indre marked tog til i styrke og betydning. I dag ser verden anderledes ud, og det gør de udfordringer, som vi står overfor også.

Den nye europapolitiske aftale, som regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier i dag er blevet enige om, kommer på det helt rigtige tidspunkt, og landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri, er glad for den stærke og brede politiske opbakning til EU, og det store fokus på Danmarks konkurrenceevne samt konkrete tiltag, der styrker EU’s handle- og beslutningskraft.

- Den nye europapolitiske aftale får stor betydning for os alle, og ikke mindst dansk erhvervsliv, som er dybt afhængig af et stærkt EU og et endnu stærkere Danmark i EU. Verden, og ikke mindst den måde vi går til verden på, er meget anderledes i dag end for 15 år siden. Med aftalen bliver det udpenslet, hvad Danmarks rolle skal være i en ny verdensorden, og det er utroligt vigtigt, at vi får en offentlig samtale om den, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri, og fortsætter:

- Spørger man de mange tusinde danske virksomheder, hvad der er det vigtigste lige nu, lyder det meget klart: styrkelse af EU’s konkurrencekraft. For vi er i den grad udfordret som aldrig før. Derfor er det rigtig positivt, at konkurrencekraft fylder i den nye aftale, og at politikerne blandt andet vil skrue ned for omfanget af byrder og regulering, der svækker vores evne til at konkurrere globalt.

Det er ikke bare danske virksomheder, men utroligt mange virksomheder i hele Europa, der i disse år er udfordret på deres konkurrenceevne. Og det pres kommer blandt andet fra USA, der med den store klimapakke, Inflation Reduction Act, har givet EU et massivt wake up call. Derudover har Europa været udfordret af høj inflation og energipriser, samt voksende afhængighed af Kina. Ifølge den nye europapolitiske aftale kalder de mange udfordringer på et mere aktivt Danmark i EU, og vi skal blandt andet styrke vores tilstedeværelse i EU-systemet, og som noget nyt skal beslutninger i EU kunne træffes med flertal.

- Der er brug for nytænkning, hvis EU skal være handlekraftig i forhold til, hvad der sker i omverdenen. Det gælder også måden, der bliver truffet vigtige beslutninger på, hvor EU simpelthen ikke må komme bag om dansen. Derfor er flertalsbeslutninger på udenrigsområdet en god ide, og det er godt, at der fra dansk side er enighed om det, siger Lars Sandahl Sørensen.

Siden 2017 er mængden af kompleks EU-regulering steget markant, og bureaukratiske processer forløber i sneglefart, hvilket gør, at flere virksomheder overvejer at flytte investeringer og produktion uden for EU. Derfor er DI-direktøren glad for, at politikerne lægger op til at tage et opgør med bøvl og byrder, der bremser mulighederne for vækst og udvikling.

- EU’s konkurrencekraft hænger i bremsen, og det har den gjort i længere tid. Hvis vi ikke står stærkt i den internationale konkurrence, bliver det også meget sværere for os at løse mange andre udfordringer, som klimakrisen, være på forkant i den digitale udvikling og sikre et stærkt sundhedsvæsen og sikkerhedsnet for borgerne. Det handler ikke kun om, at erhvervslivet skal kunne sælge produkter og tjenester på den globale markedsplads. Det handler om hele Europas vækst, velstand og velfærd, siger Lars Sandahl Sørensen.

Skrevet af:

Ditte Rieland

Relateret indhold