15.03.24 DI Pressemeddelelse

DI: Skræmmende lave ansøgningstal til HTX sætter uddannelser og skoler under pres

Ansøgningstallene til HTX er nået et kritisk niveau, og der er brug for politisk handling, hvis vi skal opretholde et htx tilbud på højt niveau. Det er en katastrofe for danske virksomheder og samfundet, lyder det fra Dansk Industri.

Det går den forkerte vej med ansøgningerne til STEM-ungdomsuddannelserne. I særdeleshed til de tekniske gymnasier HTX, der baner vejen for, at unge mennesker får interesse for at uddanne sig til alt fra programmører, ingeniører til it-uddannelser i bredere forstand.

- Det er kort fortalt en katastrofe for danske virksomheder og samfundet generelt, at antallet af unge mennesker, der søger HTX, falder og falder, siger Signe Tychsen Philip, underdirektør for Erhvervs- og Arbejdsmarkedsuddannelser i Dansk Industri.

- Det er blandt andet unge menneskers interesse for STEM og det naturvidenskabelige, der har givet os Novo Nordisk, Netcompany og Andreas Mogensen. Det er en kæmpe udfordring, hvis vi ikke formår at skabe interesse for HTX og STEM-fagene blandt de kommende generationer.

- Fortsætter udviklingen med de lave søgetal, så vil det være svært at fastholde et bredt udbud af HTX i hele landet – og især yderkommunerne vil blive ramt hårdt. Så er der sat en dårlig spiral i gang. Når vi ser ind i en fremtid, hvor den teknologiske udvikling og kunstig intelligens kommer buldrende, stiller vi os selv rigtig dårligt, hvis ikke vi får flere HTX-studenter, siger Signe Tychsen Philip.

- Det er både ærgerligt for it-virksomhederne og samfundet, at færre unge vender naturvidenskabelige ungdomsuddannelser ryggen. Men måske mest centralt, så er det ærgerligt for de unge, for de her uddannelser rummer faktisk nøglen til at være med til at løse nogle af de største udfordringer, vi som samfund står overfor. Det er jo fantastisk at kunne være en del af det, siger André Rogaczewski, adm. direktør i Netcompany og bestyrelsesformand i DI Digital.

I år har knap 3.200 søgt ind på en HTX-uddannelse. I 2019 var det tal knap 5.000. HTX-uddannelserne har altså mistet mere end hver tredje ansøger på bare fem år.

- Vi har desværre ikke ét svar på, hvorfor det ser sådan ud, men netop derfor bør alle alarmklokker ringe hos politikerne. Faldet fortsætter år for år. Vi skal simpelthen have øget interessen for HTX og STEM blandt vores unge.

Skrevet af:

Sara Rud

Relateret indhold