01.11.23 Miljø, energi og klima Nyheder

Hjælp til detailhandlen: sådan undersøger du dine varer for PFAS

Miljøstyrelsen har netop lanceret hjemmesiden PFASinfo.dk. Den er tænkt som en hjælp til detailleddet, der enten ønsker at vide mere om PFAS eller ligefrem være et par skridt foran forventet kommende lovgivning ved at undersøge mulighederne for at slippe af med PFAS i butikken.

Mens et forslag om at forbyde brugen af PFAS er under behandling i EU, har Miljøstyrelsen taget initiativ til at oprette en ny hjemmeside, hvor detailleddet kan finde viden og vejledning om PFAS.

PFAS bruges typisk i produkter og materialer, der skal være vandtætte, slidstærke, kunne tåle varme og/eller være fedt- eller smudsafvisende. Stofferne kan f.eks. findes i elektronik, tekstiler, lædervarer og maling.

Det tager mange årtier, før PFAS bliver nedbrudt, når først de er endt i miljøet og samtidig transporteres de i vand. Derfor er stofferne fundet i både grundvand, havskum og regnvand. Nogle PFAS kan påvirke leveren og immunsystemet, og er under mistanke for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende.

Faktaark og PFAS-kvikguide til dialog med leverandører

På PFASinfo.dk findes der svar på en række spørgsmål om PFAS og et faktaark med de vigtigste informationer. Faktaarket kan blandt andet bruges af butikkens ansatte, så de er klædt på til eventuelle spørgsmål fra kunder.

På hjemmesiden findes en kvikguide, som kan hjælpe forhandlere af tekstil- og læderprodukter de første skridt på vejen med at identificere og udfase PFAS i produktsortimentet. Kvikguiden kan også give inspiration til, hvordan arbejdet kan gribes an for andre produkttyper. Desuden ligger der en skabelon til et leverandørbrev på både dansk og engelsk.

Samlet indsats over for mindre aktører i detailleddet

En række PFAS-stoffer er allerede forbudt i EU og nogle også globalt. Med EU-forslaget vil mere end 10.000 PFAS-stoffer blive begrænset i EU inden for en årrække. Det vil få stor betydning for både store og små virksomheder i mange forskellige brancher.

Formålet med hjemmesiden er at hjælpe især de små og mellemstore virksomheder, der ikke er i stand til at afsætte de nødvendige ressourcer til at forberede sig på at udfase PFAS. PFASinfo.dk skal dermed komme de små og mellemstore virksomheder i møde med viden og værktøjer, der kan hjælpe dem godt på vej.

Læs mere om PFAS fra DI

Hvis du vil vide mere om, hvordan virksomheder i alle brancher kan blive påvirket af EU-restriktionsforslag, så kan du se eller gense vores webinar fra februar 2023 her.

Du kan også læse DI’s høringssvar på EU-restriktionsforslaget for PFAS her.

Helle Westphal

Helle Westphal

Fagleder

  • Direkte +45 3377 3259
  • Mobil +45 2688 2052
  • E-mail hewe@di.dk

Relateret indhold