04.10.23 Miljø, energi og klima Nyheder

Nyt regeringsforslag: Gamle byggematerialer skal i højere grad genbruges og genanvendes

Ifølge DI Byggeri er der et stort potentiale for bedre ressourceudnyttelse i byggebranchen. Regeringen sætter nu fokus på denne dagsorden og foreslår nye regler, der skal sikre, at gamle byggematerialer i højere grad kan genbruges og genanvendes.

Regeringen foreslår, at materialer fra bygninger fremover skal sorteres under selve nedrivningen og dermed i højere grad genanvendes og genbruges. Forslaget udspringer af den politiske aftale ”Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi” fra 2020. Lovforslaget forventes fremsat i december 2023 og træde i kraft 1. juli 2024.

Forslagets indhold

I dag er affaldsproducerende virksomheder forpligtet til at sortere bygge- og anlægsaffald over et ton, men dette sker ofte først efter nedrivningen. Det betyder i praksis, at mange materialer ender i restaffald eller til nyttiggørelse.

Regeringen lægger med deres forslag op til, at bygherre fremover skal sørge for, at kvalificeret personale udarbejder og udfylder en nedrivningsplan, før nedrivningen går i gang.  Derefter skal bygningerne nedrives på en sådan måde, at byggematerialer løbende kan sorteres, så materialerne i højere grad kan genbruges og genanvendes.

Formålet med forslaget er dermed at fremme byggebranchens brug af selektiv nedrivning, hvor materialer fra bygninger adskilles og sorteres med det formål, at skabe maksimal udnyttelse og recirkulering af byggematerialerne.

DI Byggeri ser potentialet i bedre ressourceudnyttelse

DI Byggeri understreger, at selvom mange bygherrer allerede i dag er godt i gang med selektiv nedrivning, så er potentialet større. Derfor er en struktureret tilgang, der kan understøtte øget genbrug af byggematerialer, noget der ses positivt på. En struktureret tilgang vil give branchen et godt fundament at arbejde videre på i takt med, at kommende - både national og europæisk - klimaregulering sætter større og større fokus på sektorens ressourceforbrug.

Iben Kinch Sohn

Iben Kinch Sohn

Fagleder for cirkulær økonomi

  • Direkte +45 3377 3713
  • Mobil +45 2625 0910
  • E-mail ibso@di.dk

Relateret indhold