21.02.23 Miljø, energi og klima Nyheder

EU-Kommissionen reagerer på franske særregler om mærkning

Kommissionen opfordrer nu Frankrig til at sikre, at dets mærkningskrav vedrørende affaldssortering er i overensstemmelse med princippet om varers frie bevægelighed på det indre marked.

I hele Europa har det vakt opsigt og irritation hos eksportvirksomheder, at Frankrig har indført særlige mærkningsregler. Det blev i Frankrig den 9. september 2022 obligatorisk at mærke al husholdningsemballage med både sorteringsinstruktioner og et såkaldt Triman-logo. Sorteringsanvisningerne skal tydeligt vise forbrugeren, hvordan emballagen skal sorteres, mens Triman-logoet skal vise, at produktet er underlagt sorteringsregler. Det franske særkrav har nu fået Kommissionen til at indlede en overtrædelsesprocedure ved at sende en åbningsskrivelse til Frankrig.

Forklaring: Åbnings-skrivelse og begrundet udtalelse

Kommissionen kan indlede en overtrædelsesprocedure, når de vurderer, at et medlemsland ikke lever op til gældende EU-regler. Overtrædelsesproceduren påbegyndes ved at sende en åbningsskrivelse til medlemslandet, der beskriver, hvordan Kommissionen vurderer, at de gældende regler er blevet overtrådt. Hvis ikke medlemslandet er enig i Kommissionens vurdering og ikke vil efterleve åbningsskrivelsen, kan Kommissionen sende en begrundet udtale, som uddyber, hvorfor reglerne ikke vurderes overholdt. Hvis Kommissionen og medlemslandet fortsat er uenige, kan Kommissionen i sidste ende anlægge en sag mod medlemslandet ved EU-domstolen.

Problemet med Triman-logoet

Problemet  er, at leveringen af affaldssorteringsinstruktioner til forbrugere i øjeblikket ikke er underlagt harmoniserede EU-regler. Her ønsker Kommissionen at sikre, at nationale love, der vedtages på dette område, ikke skaber unødvendige byrder for handel på det indre marked – som Triman-logoet gør. Nationale mærkningskrav risikerer dermed at underminere princippet om fri bevægelighed for varer og kan samtidig medføre kontraproduktive miljøeffekter.

De franske myndigheder ser ikke ud til at have foretaget en tilstrækkelig analyse af proportionaliteten af deres politiske valg, da der findes andre egnede muligheder, som er mindre begrænsende for handelen mellem medlemslandene.

Frankrig har nu to måneder til at imødekomme de bekymringer, som Kommissionen har rejst. I modsat fald kan Kommissionen beslutte at sende en begrundet udtalelse til Frankrig.

Louise Bünemann

Louise Bünemann

Fagleder for EU miljøpolitik

  • Direkte +45 3377 3024
  • Mobil +45 4070 6911
  • E-mail lobu@di.dk

Relateret indhold