07.05.24 Miljø, energi og klima Nyheder

Stigende gebyrer på engangsplast

Miljøstyrelsen har opgjort mængden af engangsplast og cigaretskodder, som samles op af kommuner og statslige myndigheder – og fastlagt, hvad virksomheder skal betale for det fra 1. januar 2025.

Engangsplastdirektivet har til formål at reducere mængden af engangsplast i vores omgivelser. Noget er blevet forbudt (plastsugerør), noget har fået stillet designkrav (at låg skal sidde fast), og derudover skal virksomheder, der sætter nærmere definerede produkter i engangsplast eller indeholdende plast (f.eks. balloner, vådservietter og cigaretter) på markedet, betale for indsamling og opsamling af produkterne, når de bliver til affald.

Producenter skal betale for oprydning af plast i naturen – og på gader og stræder

Direktivets krav om, at producenterne skal betale for oprydning gælder for 8 forskellige typer af engangsplast. Ansvaret for oprydning af cigaretskod er allerede trådt i kraft (1.januar 2023), mens ansvaret for de andre 7 typer af produkter (fødevarebeholdere, indpakningsposer- og folier, drikkevarebeholdere, drikkebægre, vådservietter, balloner og letvægtsposer) træder i krav 1. januar 2025. Man kan læse om, hvad der er omfattet engangsplastdirektivet og andre spørgsmål på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Det er kommunerne, Vejdirektoratet og Naturstyrelsen, der står for oprydning af det offentlige rum i Danmark. De vil fortsætte med at stå for opgaven – enten selv eller udbudt – men virksomhederne skal betale for den del, der vedrører de specifikke plastprodukter. Virksomhederne betaler alt efter, hvad de sætter på markedet, og der laves hvert 3. år en analyse af dels, hvor meget af det pågældende affald, der er tale om, dels hvad kommunernes omkostninger er. Gebyret fordeles til kommunerne gennem deres bloktilskud.

Analyse betyder højere gebyrer – især for cigaretter

Den nyeste analyse er for nylig offentliggjort: Renholds- og omkostningsanalyse SUP - Miljøstyrelsen (mst.dk). Analysen viser, at de samlede omkostninger, der i 2020 blev opgjort til 250 mio. kr., nu beløber sig til 360 mio. kr. Det skal dog understreges, at der er tale om to ret forskellige analyser, så tallene er ikke som sådan sammenlignelige. I samme periode er priserne generelt steget med ca. 10 pct., og forbruget af cigaretter er faldet med over 20 pct. Da der er færre virksomheder, der står bag salget af cigaretter, vil gebyret være mest mærkbart der.

Produkt

Takst

Vådservietter

0,0022 kr. pr. stk.

Balloner

0,0140 kr. pr. stk.

Filtre til tobaksvarer

0,0250 kr. pr. stk.

Fødevarebeholdere

3,72 kr. pr. kg

Indpakningsposer- og folier

27,85 kr. pr. kg

Drikkevarebeholdere

0,57 kr. pr. kg

Drikkebægre

7,97 kr. pr. kg

Letvægtsbæreposer

2,27 kr. pr. kg

Inden offentliggørelsen af analysen og forslaget til nye gebyrer forhandlede Miljøministeren med de politiske partier, der står bag lovgivningen om engangsplast og den måde, man implementerer den på i Danmark. Partierne accepterede i den forhandling de nye gebyrer. Aftalen er ikke på nuværende tidspunkt offentliggjort på Miljøministeriets hjemmeside, men til gengæld er der en pressemeddelelse og efter den politiske aftale er en bekendtgørelsen om gebyret sendt i høring.

DI er kritisk over for denne proces, som ikke lever op til engangsplastdirektivets krav om gennemsigtighed, ligesom det er meget uklart, hvordan der sikres omkostningseffektivitet i kommunernes opgaveløsning, hvilket også er et krav i direktivet.

Relateret indhold