Digital styring hjælper brændeovnene med at brænde miljørigtigt

Brændeovnsproducenten HWAM har ved hjælp af digital styring fundet en del af løsningen på udfordringen med partikelforurening, som branchen står overfor. Læs her hvordan digital styring hjælper brændeovnene med at brænde miljørigtigt.

Efter brændeovnsbranchen i nogle år havde været under beskydning i forhold til partikeldebatten, tog brændeovnsproducenten HWAM, i samarbejde med DTU, sagen i egen hånd. De har sammen udviklet en app, som sørger for, at brændeovnene konstant brænder miljørigtigt:

- Når man først har fundet ud af hvad kemien i forbrændingsprocessen består af, så kan man også komme med en løsning – og det har vi gjort. Vi har simpelthen lavet en styreboks, der tager hånd om at brænde miljørigtigt konstant, fortæller Stefan Hvam Pedersen, administrerende direktør i HWAM.

Vi har simpelthen lavet en styreboks, der tager hånd om at brænde miljørigtigt konstant. Stefan Hvam Pedersen

Givende samarbejde med DTU

Den digitale styring med navnet Smart Brændeovn er således med til at skabe ny udvikling i brændeovnsbranchen. Smart Brændeovn er en del af løsningen på udfordringen med partikeludfordring, som branchen står overfor. Løsningen er udviklet i samarbejde med DTU, og dette samarbejde har HWAM været glade for:

- Det har været en fornøjelse at arbejde sammen med DTU. De er meget professionelle, og de kan nogle ting vi ikke kan. Vi kan producere, teste, sælge og designe brændeovne, men selve forskningen har vi ikke haft evner til at kunne selv, og derfor har vi haft brug for DTU, uddyber Stefan Hvam Pedersen.

Videreudvikling af teknologien

Udviklingen stopper dog ikke her for HWAM, som har store ambitioner om at modernisere brændeovnsbranchen. I et fortsat samarbejde med DTU videreudvikler de teknologien:

- Vi vil i samarbejde med DTU udvikle teknologien. Vi har allerede et projekt kørende. Jeg kan ikke løfte sløret for det lige nu, men det handler om at optimere, det system vi har. Brændeovnsbranchen skal moderniseres, og det vil vi gerne være med til, afslutter den administrerende direktør.

Kort om HWAM

HWAM er en af Danmarks største producenter af arkitekttegnede brændeovne, som startede i 1973. Omkring 80% af produktionen eksporteres til kunder i hele Europa med Tyskland som hovedmarked. Produktionen finder sted ved deres moderne anlæg i Hørning syd for Aarhus.

Relateret indhold