Getty Images

17.06.20 Vi rådgiver dig Nyheder

Ledelse i en foranderlig virkelighed – når viden skal omsættes til praksis

En ting er teori, noget (helt) andet er praksis. Men helt så langt er der ikke nødvendigvis mellem de to ting, når ledere har skullet lykkes under corona. Måske mere end nogensinde er det blevet vigtigt, at du som leder kan navigere og balancere i en foranderlig hverdag og virkelighed. At lykkes som leder, når situationen er kompleks og præget af en grad af uforudsigelighed, kræver både en stærk eksekveringsevne, evnen til at navigere og balancere i ledelsesparadokser og modet til både at give slip og stå fast.

Deltagerne på DI’s strategiske lederuddannelse nåede lige præcis at være med på det første af tre moduler, inden corona for alvor brød ud og Danmark lukkede ned. Mandag den 8. juni mødtes de alle sammen igen på det andet af de tre moduler og havde rig mulighed for at udveksle erfaringer.

Man kunne godt tænke, at det var dårlig timing at være startet på et lederudviklingsforløb midt i corona, men at dømme fra de mange erfaringer og læringspointer, som deltagerne på DI’s strategiske lederuddannelse havde med sig og deres evne til at koble dem til de temaer, vi arbejder med på forløbet, var det ikke helt skæv timing. Vi har spurgt et par af deltagerne, hvad de særligt tager med sig fra de forgangne tre måneder.
  

Vores agenda har ændret sig under corona. Vi skiftede fokus til de produktprojekter med kortest tid til markedet, og det var helt afgørende for den fleksible reaktion, at vi er en stærk ledergruppe VP (Produktudvikling) Thomas Zwieg, Larsen Strings A/S

Hvilket taler direkte ind i de temaer, vi netop havde arbejdet med på første modul af uddannelsen – strategieksekvering, forandringsledelse, kulturforandringer samt ikke mindst modet til at tillade sig selv at blive klogere undervejs, som tingene udvikler sig.

Det hjælper, når vi har et fælles sprog om ledelse

Thomas fortsætter, ”Vi er flere ledere, der har været på forløbet. Også min chef. Så vi har fundet et fælles sprog om ledelse” og han suppleres af manager Stine Corfitz, Convatec, ”Min chef og mange af mine kolleger har også været med på uddannelsen, så vi har et fælles sprog omkring ledelse.”

Når kompleksiteten stiger og kravene til ledelse øges, sådan som det har gjort under corona, er det en klar fordel, at vi har et fælles sprog om ledelse i ledergrupper og på tværs af virksomhederne. Særligt, når vi skal samarbejde virtuelt, kan det hjælpe os til hurtigere og nemmere at ’finde hinanden’ og få talt om det, der er vigtigt. Tillid og konstruktive dialoger er afgørende, når vi sammen skal træffe beslutninger i en udfordrende hverdag.

Kommunikation er altafgørende

”Det allervigtigste under corona har været kommunikationen med medarbejderne. Både i afdelingen og individuelt. Det er jo ikke alt, der kommer frem på et fællesmøde”, siger manager Stine Corfitz, Convatec.

Klar og tydelig kommunikation samt ikke mindst det nærvær, som en tæt dialog kan bidrage til at skabe på distancen, er vigtig i hverdagen og særligt vigtig, når der – som under corona – også kan være mange forskellige reaktioner i spil hos både ledere og medarbejdere. Det er – som Stine siger – ikke nødvendigvis alt, der kommer frem på et fællesmøde. Derfor er det væsentligt, at lederen har ekstra meget fokus på at tale med medarbejderne, både enkeltvis og i fællesskab, når vi både er i en kritisk periode og mange samtidig arbejder på distancen.

Når strukturen pludselig forsvinder

”Lige i begyndelsen, med hjemmearbejde og mere, havde vi nærmest opløst vores ledelsesstruktur. Men det blev hurtigt tydeligt, hvor vigtig en stærk ledergruppe er for at sikre informations-flowet gennem organisationen, og at vi stadig havde behov for klare aftaler og tæt opfølgning”, siger VP (Produktudvikling) Thomas Zwieg, Larsen Strings A/S.

Selv når vi skal lykkes i en ’normal’ hverdag er der en lang række ledelsesparadokser, som skal balanceres og navigeres i. Dem bliver der typisk ikke færre af under perioder, som den vi er midt i lige nu. En ting er, når den enkelte leder selv kan håndtere sine egne ledelsesparadokser, men ofte er virkeligheden mere kompleks og de mange paradokser, der skal findes en balance for, lever i et større økosystem, hvor også lederkolleger og medarbejdere er en del af ’ligningen’. Derfor har vi ofte behov for endnu tættere dialog, klare aftaler og tæt opfølgning i takt med at kompleksiteten og forandringshastigheden stiger.

Vi skal huske det sociale samvær

Manager Stine Corfitz, Convatec, har en vigtig pointe: ”Husk at have det sjovt! Det sociale betyder virkelig meget, og vi har manglet snakken hen over skrivebordet. Derfor har vi gjort en del ting for at holde fast i fællesskabet. Vi har bl.a. afholdt banko, lavet quizzer og spist aftensmad sammen. Så blev der leveret pizza til alle præcis kl. 18, så vi kunne spise sammen.” 

Lyder det useriøst? Det er det ikke. Det er virkelig vigtigt. Hvis det er muligt, – og passende.

Corona-perioden er alvorlig. Der er meget på spil, uanset om vi arbejder i en virksomhed, der har rygende travlt eller en, der kæmper for overlevelse. Begge dele er billeder på den virkelighed, som deltagerne på DI’s strategiske lederuddannelse har været og er en del af. Det kan være temmelig vanskeligt at finde det sjove i en periode, hvor krisen er hård ved os, og derfor kan det også blive upassende at holde fast i at have det sjovt, når vi kæmper for virksomhedens overlevelse. Det ændrer bare ikke på, at det sociale samvær med kolleger er vigtigt for rigtig mange - ledere og medarbejdere. Både når det går godt og når tingene bliver svære.

   

Vil du vide mere?

Måske mere end nogensinde er det blevet vigtigt, at du som leder kan navigere og balancere i en foranderlig hverdag og virkelighed. At lykkes som leder, når situationen er kompleks og præget af en grad af uforudsigelighed kræver både en stærk eksekveringsevne, evnen til at navigere og balancere i ledelsesparadokser og modet til både at give slip og stå fast. Alt det og meget mere arbejder vi med på DI’s strategiske lederuddannelse.

Du er velkommen til at kontakte underviser og chefkonsulent Danielle Bjerre Lyndgaard, DI på dbl@di.dk, hvis du vil vide mere om DI’s strategiske lederuddannelse eller læs om forløbet her.

Danielle Bjerre Lyndgaard
Skrevet af:

Danielle Bjerre Lyndgaard

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.