Vi rådgiver dig

Dansk Wilton: Fra tæppeaffald til genanvendt ressource

Dansk Wilton producerer tæpper til krydstogtskibe og highend hoteller rundt om i verden. Med deres pilotprojekt RE:SHAPE er de nu i gang med at udforske muligheden for at tage et større ansvar og optimalt set tilbagetage og genanvende de tæpper, de producerer og sælger.

Foto: Dansk Wilton

Dansk Wilton er en tæppeproducent, der væver tæpper og sælger dem til luksushoteller, biografer og krydstogtsbranchen. Med projektet RE:SHAPE er Dansk Wilton i dag i gang med at udforske mulighederne for at omdanne tæppeaffald til nye materialer og produkter.

RE:SHAPE  - Fra tæppeaffald til filtplader

Processen med at transformere det slidte tæppeaffald til nye materialer foregår i tre til fire steps. Først nedbrydes tæppet til fine fibre. Derefter tilsættes et bindemiddel til de nedbrudte fibre. Efterfølgende opvarmes fibrene og presses til non-woven filtplader. Disse kan så under opvarmning formes eller presses til forskellige typer af materialer, der kan bruges i nye produkter.

Fibrene i tæppet er uld og er for korte til at blive brugt som nye tæppefibre. Derfor har fokus været på at opdage andre produktinnovationer og undgå at nedgradere materialet til isoleringsmaterialer eller lignende. Dansk Wilton ønsker at beholde materialet i indretningens verden, hvilket gør det muligt for materialet igen at komme ind i krydstogtskibe og hoteller, blot i en ny form.

Foto: Dansk Wilton

REUSE Cruise – fra affald til ressource

REUSE Cruise er et pilotprojekt, der konkret går ud på at hente tæppeaffald fra krydstogtfærgen Color Magic, mens den ligger til renovering ved Munkebo. Tæpperne har været monteret i passagerkabiner og skal skiftes på grund af slid, hvorfor fibrene også er for korte til at kunne omdannes til nye tæppegarner. Derfor laves de slidte tæpper om til RE:SHAPE materiale, der netop har potentialet til mange forskellige anvendelsesformål, f.eks. skilte, møbler, akustik- og andre indretningsløsninger.

Formålet er at udforske mulighederne for at genanvende tæppeaffaldet som en ressource i nye materialer og produkter for på sigt at kunne etablere en fuld cirkulær forretningsmodel. Projektet skal være med til at vise, hvordan også SMV’er uden en stor CSR-afdeling kan integrere den bæredygtige indsats som en central del af kerneforretningen og den fremadrettede forretningsudvikling.

Udfordringer

I 2018 gennemgik Dansk Wilton en omfattende cradle-to-cradle certificering, som blandt andet betød, at de blev nødt til at afbryde samarbejdet med en underleverandør, der ikke kunne leve op til de nødvendige dokumentationskrav. Certificeringen er dog et vigtigt step på vejen mod en cirkulær forretningsmodel, da den netop afspejler, at Dansk Wiltons produkter bl.a. lever op til principperne om materiale sundhed og produkt cirkularitet, hvilket er centralt for at muliggøre den senere genanvendelse af deres produkter.

Derudover er det i sidste ende Dansk Wiltons kunder, der skal understøtte ideen om, at de skal tage tæpperne tilbage. Derfor er det vigtigt at finde kunder, der gerne vil tage ansvar og aktivt involvere dem i processen med udviklingen af deres cirkulære forretningsmodel.

Yderligere information

Læs mere om Dansk Wilton her.

Relateret indhold