Vi rådgiver dig

HOLMRIS B8: Genbrugt inventar til nyt innovationscenter

Den 24. november åbnede innovationscentret KU Lighthouse dørene og bød brugerne indenfor i den nye indretning med udelukkende brugt og upcyclet inventar, leveret af HOLMRIS B8 i samarbejde med Over Byen Arkitekter. Bag indretningen ligger et grundlæggende fokus på bæredygtighed og cirkulær økonomi.

Foto: HOLMRIS B8

Cirkularitet indeni og udenpå

Virksomheden HOLMRIS B8 blev valgt, i samarbejde med Over Byen Arkitekter, til at være kreative i processen med at upcycle det eksisterende inventar, samt udvælge secondhand-møbler til den nye indretning, der kunne passe ind både funktionelt og i forhold til design. Der har med andre ord været særligt fokus på upcycling, renovering og genbrug af møbler i indretningen af KU Lighthouse.

Der er for eksempel anvendt  materialer fra Panuminstituttet i form af foldedøre, som virksomheden har ombygget til højborde, og instituttets originale stole blev fundet frem fra kælderen og renoveret samt malet i farver afstemt med Over Byen Arkitekter. Et andet eksempel er gardinerne i KU Lighthouse, der blev upcyclet i et stedsspecifikt, kunstnerisk gardinprojekt af Stine Resting og som  tidligere hang i et af Danmarks største advokatkontorer.

At HOLMRIS B8 er en del af et sådant samarbejde afspejler kerneværdierne i deres forretningsmodel. De lægger særligt vægt på bæredygtighed, cirkulær økonomi og Verdensmålene 12 (Ansvarlig forbrug og produktion) og 17 (Partnerskaber for handling). Virksomheden har derfor iværksat flere indsatser indenfor bæredygtig indretning, hvor der tages udgangspunkt i det der er, og bygges med og rundt om det. Og der tilføjes enten nye byggematerialer eller genbrugte møbler, som upcycles på stedet ligesom indretning af KU Lighthouse. 

Take Back system

Virksomheden har også en kanal kaldet Donationsnetværket. Donationsnetværket fungerer som take back system, hvorigennem kunder kan få genanvendt deres overskydende møbler gennem tre former for genanvendelse. Den første mulighed i take back systemet er, at HOLMRIS B8 opkøber, istandsætter og gensælger deres kunders overskydende møbler. Den anden mulighed består i, at møblerne doneres til skoler, frivillige foreninger eller velgørende organisationer, som er en del af Donationsnetværket. Hvis møblerne mod forventning ikke kan genbruges eller afsættes gennem netværket, kan møblerne som sidste mulighed kildesorteres og køres på genbrugspladsen.

Foto: HOLMRIS B8

Beregning af klimapåvirkning på inventar

HOLMRIS B8 har de seneste år arbejdet med klimaaftryk på møbler, og det var også et vigtigt parameter i forbindelse med samarbejdet bag KU Lighthouse. Og beregninger af klimaaftryk er ikke helt nyt for HOLMRIS B8. Med møbelkollektionen, Nordic Collection, har de og 17 andre leverandører gjort det muligt for forbrugeren at se hvert enkelt møbels klimapåvirkning. Klimapåvirkningen beregnes med afsæt i den europæiske beregningsmetode EU PEF (Product Environmental Footprint) ved hjælp af et værktøj udviklet af virksomheden Målbar. Målemetoden inddrager blandt andet faktorer som produktion, transport og bortskaffelse.

Relateret indhold