05.02.24 Vi rådgiver dig Nyheder

Karrierefortælling: Fra maskinarbejder til fabriksdirektør

Mogens Auchenberg er oprindelig uddannet maskinarbejder – det, der i dag hedder industritekniker. I dag arbejder han som fabriksdirektør i Royal Unibrew. Læs hans karrierefortælling her, og se videoen med et godt råd til valg af uddannelse.

”Det gælder om at mærke efter indeni: ’Hvad er den rigtige uddannelse og karrierevej lige nu?’ Og så turde tage springet,” siger Mogens Auchenberg.

Mogens Auchenberg begyndte sin karriere i Søværnet, hvor han uddannede sig som maskinarbejder. Efter seks år i Forsvaret tog han en række gymnasiale suppleringskurser for at komme ind på Ingeniørhøjskolen. Siden hen har han løbende været på kurser i ledelse og LEAN. De sidste 20 år har han arbejdet med procesoptimering i virksomheder som Schneider, Novo Nordisk og Royal Unibrew. I dag står der fabriksdirektør for Royal Unibrew på visitkortet, og han bor i Roskilde med sin kone og tre børn.

”Det, der har været gennemgående i min karriere, har været, at jeg hele tiden har taget udgangspunkt i, hvad der føles rigtigt lige nu og ikke om 20 år,” siger Mogens Auchenberg.

Grib mulighederne, når de opstår

For Mogens Auchenberg har det været vigtigt hele tiden at udfordre sig selv og gribe de muligheder, der løbende opstår i en virksomhed. Derfor har Mogens Auchenberg også haft mange forskellige stillinger med forskellige opgaver, og han har gradvis udvidet antallet af mennesker, han har haft lederansvar for.

”Der er ingen tvivl om, at det kan være skræmmende at tage nogle store spring her i livet – både i forhold til valg af ny uddannelse og nye jobfunktioner. Det mest angstprovokerende for mig har nok været springet fra faglært til Ingeniørhøjskolen, hvor man lige pludselig var tilbage på skolebænken, og så igen da jeg tog springet fra leder til fabriksdirektør,” siger Mogens Auchenberg og fortsætter:

”Hver gang har det været grænseoverskridende og en smule angstprovokerende. Jeg har tænkt: ’Kan jeg det her?’ Men så må jeg stoppe mine tanker og sige: ’Nu gør jeg det her!’.

Det har ikke kun været Mogens egen fortjeneste, at han nu sidder i en direktørstol. Mulighederne er også opstået i kraft af gode ledere, der har set ham og interesseret sig for hans faglige interesser.

”Det har overrasket mig, hvor meget man husker sine egne ledere. De dårlige ledere, såvel som de gode ledere. De står knivskarpt for mig. Så jeg er meget opmærksom på, hvor vigtigt det er som leder at have empati, interessere sig for sine medarbejdere og være opmærksom på, hvordan man kan udvikle sine medarbejdere,” siger Mogens Auchenberg.

Respekt fra de faglærte kollegerne

Men tilbage til dengang, hvor Mogens Auchenberg gik i 10. klasse og skulle vælge uddannelse. For hvordan fandt han ud af, at han skulle begynde sin karriere som maskinarbejder?

”Jeg fik ret høje karakterer i folkeskolen og var også erklæret egnet til gymnasiet, men da jeg kom i 10. klasse, var jeg mere optaget af livet omkring mig end at gå i skole,” siger Mogens Auchenberg og fortsætter:

”Jeg havde brug for at lære på en anden måde, jeg havde brug for noget kæft, trit og retning. Men jeg havde også brug for, at andre mennesker stillede nogle krav, og at der var nogle regler. Så det var godt for mig at komme i Søværnet, men det kunne lige så godt have være på en læreplads i en virksomhed.”

For Mogens Auchenberg har det været en stor fordel at have en baggrund som maskinarbejder – både som ingeniørstuderende, men også i rollen som direktør.

”Jeg har haft materialet i hænderne og ved, hvad der kan lade sig gøre, og hvad der er svært at gøre. Så jeg kan være med i problemløsningen, og jeg kan være med til at fejlsøge,” siger Mogens Auchenberg og fortsætter:

”Når du står sammen med medarbejderne, kan du være med i snakken. Det har helt sikkert givet noget faglig respekt fra mine faglærte medarbejdere.”

Video: Et godt råd til uddannelsessøgende

Det kan være svært at finde frem til, hvilken uddannelse man skal vælge, for der er mange muligheder. I videoen nedenfor kan du høre Mogens Auchenberg fortælle om hans valg af uddannelse og hans råd til dem, der står og skal vælge uddannelse.

Relateret indhold