Fremover får Arbejdstilsynet færre tilsynsreaktioner og tilsynsformer at gøre godt med, når der konstateres overtrædelser af arbejdsmiljøloven.

Foto: GettyImages
30.01.24 Vi rådgiver dig Nyheder

Arbejdstilsynets tilsynsindsats forenkles

Arbejdstilsynet får færre tilsynsreaktioner og tilsynsformer pr. 1. februar 2024, når nye arbejdsmiljøregler træder i kraft.

Den 1. februar 2024 træder nye arbejdsmiljøregler i kraft.

Fremover får Arbejdstilsynet færre tilsynsreaktioner og tilsynsformer at gøre godt med, når der konstateres overtrædelser af arbejdsmiljøloven. Ændringerne sker som del af arbejdsmiljøaftalen fra marts 2023 og er efter DI’s opfattelse en tiltrængt forenkling til gavn for virksomhederne.

Lovændringerne betyder bl.a. at:

  • Reaktionerne “forbud”, “strakspåbud med betydelig fare” og “strakspåbud uden betydelig fare” fremover kaldes strakspåbud
  • Reaktionen “afgørelse uden handlepligt” fremover kaldes påtale
  • Kompetencepåbud afskaffes, så virksomhederne frit beslutter, hvordan et arbejdsmiljøproblem løses, og om der er behov for ekstern sagkyndig bistand. Dog bevares muligheden for at give påbud om, at en autoriseret arbejdsmiljørådgiver skal undersøge det psykiske arbejdsmiljø
  • Gebyrbelagt skærpet tilsyn afskaffes
  • Ordningen med bindende forhåndsbesked afskaffes
  • Opsigelsesvarsel for arbejdsmiljørepræsentanter forlænges. Læs mere her: Forlænget varsel ved opsigelse af arbejdsmiljørepræsentanter - DI (danskindustri.dk)

DI hilser ændringerne velkommen

Arbejdstilsynets reaktionsmuligheder og tilsynsformer har været stødt stigende og spænder i dag fra vejledning til dialogmøder og aftaleindgåelse. Virksomhederne mister nemt overblikket og kan i værste fald blive i tvivl om, hvad en reaktion betyder, og hvordan de lever op til reglerne.

Forenkling af systemet kan forhåbentlig lette forståelsen og sikre mere gennemsigtighed og klarhed, f.eks. når et utidssvarende begreb som ”afgørelse uden handlepligt” ændres til det mere dækkende ”påtale”.

Læs lovændring af lov om arbejdsmiljø m.m. her.

Læs mere om færre typer af reaktioner ved tilsyn på Arbejdstilsynets hjemmeside.

Kirstine Spiegelenberg

Kirstine Spiegelenberg

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4788
  • Mobil +45 2633 1868
  • E-mail kisp@di.dk

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.