Novozymes vil sikre trivslen med forebyggelse

14.07.23 Vi rådgiver dig Nyheder

Novozymes forebygger stress med mental træning

De seneste år har stressramte danskere fyldt mere og mere i samfundsbilledet. For at komme den kedelige tendens i forkøbet besluttede Novozymes i 2021 at opstarte et forebyggende mentaltræningsforløb.

- Vi oplevede ikke generelt en stigning i antallet af stresssygemeldinger, men vi afspejler samfundet, og derfor oplever vi selvfølgelig også sygemeldinger. For at undgå en stigning i fremtiden og sikre trivsel, besluttede vi at skrue op for forebyggelsen, fortæller Camilla Dahl Jensen, wellbeing specialist i Novozymes.

Ifølge Camilla Dahl Jensen er både lederen og kollegerne en afgørende faktor for den daglige trivsel blandt medarbejderne. Derfor blev løsningen, at e-læringen blev taget individuelt og suppleret af teamsnakke faciliteret af lederen.

- Det var afgørende for os at sikre, at mental trivsel er noget vi sikrer sammen, og at ansvaret er vores i fællesskab. 

- Og resultaterne har været over alt forventning, fortæller hun.

Ca. 1.000 medarbejdere på tværs af regioner og medarbejdergrupper har deltaget i træningen. Resultaterne fra de første 370 medarbejdere viser, at stressniveauet er faldet med 53%, søvnkvaliteten er forbedret med 33% og medarbejdernes tro på, at de kan nå deres mål er steget med 38%.

 

Sådan foregik træningen

Metoden er forskningsbaseret og selve træningen er et e-læringsprogram med animerede film og består af en vekslen mellem konkrete værktøjer, øvelser og dybdegående artikler. Desuden medfølger der en facilitatorguide, så lederen sammen med teamet kan være med til at forankre læringerne og skabe et fælles sprog omkring mental trivsel.

Grundidéen er, at for at lykkes med at skabe et godt arbejdsmiljø og mindske forekomsten af stress, kræver det, at vi sætter ind fra flere sider. Så træningen skal ses som et supplement til det øvrige arbejde med at skabe gode rammer for arbejdet så som passende arbejdsmængde, klare prioriteringer og god ledelse.

- Vi oplever, at træningen har givet os et fælles sprog og konkrete værktøjer til at håndtere de forandringer, som konstant rammer os. Og jeg tror, at det er særligt dét, der er årsagen til de flotte resultater, fortæller Camilla Dahl Jensen.

Læs også: 3 råd til psykologisk tryghed

 

Lederens afgørende rolle for trivslen

Pernille Erichsen, underdirektør i Dansk Industri, mener, at lederen har en afgørende rolle for trivslen og stressforebyggelsen på arbejdspladsen.

- Som leder har du jo en direkte påvirkning på medarbejderne og arbejdsmiljøet, og du kan derfor være med til at skabe den her positive kultur, der gør, at medarbejderne trives og yder deres bedste, fortæller hun og fortsætter.

- Når medarbejdere føler sig trygge og inkluderet på arbejdspladsen, skabes der et klima af tillid og samarbejde, der resulterer i øget trivsel og produktivitet. Faktisk viser visse undersøgelser, at medarbejdere der oplever sig inkluderede er op til 3 gange så produktive som medarbejdere, der føler sig ekskluderet. De har simpelthen mere energi og overskud til deres arbejde, når de ikke også skal bruge energi på at forsøge at passe ind. Som ledere har vi derfor et ansvar for, at medarbejderne trives, bl.a. ved at give dem en følelse af, at de hører til.

 

Tre gode råd til lederen

Tre gode råd til lederen, der vil forebygge stress på arbejdspladsen

1. Skab klare forventninger
Usikkerhed og forvirring omkring arbejdsopgaver og forventninger kan være en kilde til stress. Sørg derfor for at skabe klare og realistiske forventninger til dine medarbejdere. Giv dem tydelige arbejdsopgaver og mål, så de ved, hvad du forventer af dem.

2. Vær tilgængelig for medarbejderen
Som leder skal du være tilgængelig og lytte til dine medarbejderes bekymringer og problemer - også dem, der ligger uden for arbejdet. En åben kommunikationskanal kan være med til at forebygge stress. Sørg for at have løbende 1:1-samtaler med dine medarbejdere, hvor I kan diskutere opgaver og trivsel på arbejdspladsen. Giv også medarbejderen mulighed for at tale om oplevelser og udfordringer i privatlivet.

3. Prioriter arbejdsopgaver
Som leder skal du hjælpe dine medarbejdere med at prioritere deres arbejdsopgaver og give indflydelse på, hvordan  deres arbejde tilrettelægges, så det passer til deres behov. Tag hensyn til individuelle præferencer. For eksempel kan nogle medarbejdere trives bedst med en ugentlig hjemmearbejdsdag, hvilket du om muligt bør være åben overfor.

Se også: DI’s grundlæggende lederuddannelse

 

Initiativet er ikke slut endnu

1600 medarbejdere fra Novozymes har tilmeldt sig forløbet. Indtil videre har de kun fået resultaterne fra de første 370 medarbejdere, så de forventer endnu flere positive resultater i fremtiden.

- Vi er så stolte af, hvor mange ledere og medarbejdere der har valgt at deltage i forløbet og på den måde prioritere mental trivsel og forebyggelse, afslutter Camilla Dahl Jensen.

Læs også: Tilmeld dig DI’s nyhedsbrev og modtag nyheder om kurser, uddannelser og netværk inden for ledelse direkte i din indbakke.

 

OM NOVOZYMES

Novozymes er en dansk bioteknologisk virksomhed, der driver forskning i, udvikling og fremstilling af samt handel med primært bio-industrielle produkter, processer og ydelser, især enzymer og mikroorganismer. Novozymes har haft fokus på trivsel hos deres medarbejdere i mange år og den mentale træning er derfor blot en del af et større fokus og indsatsområde i virksomheden.

Stephanie Brink Harck
Skrevet af:

Stephanie Brink Harck

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.