Navid Sarvghadi og Aylin Jones, som begge fik hjælp til jobsøgningen i Danmark.

09.04.24 Vi rådgiver dig Nyheder

International rekruttering: husk den medfølgende partner

Når danske virksomheder henter nye kompetencer fra udlandet, er det vigtigt ikke kun at tænke på den nye medarbejder. For hvis den internationale medarbejders medfølgende partner ikke lykkes med at få et job i Danmark, er der stor risiko for, at medarbejderen og familien flytter fra landet igen. Der er heldigvis hjælp at hente.

I dette tilfælde er det ikke den internationale medarbejder med en kontrakt i hånden, der har hovedrollen. For mange medfølgende partnere har taget chancen og forladt et godt job i hjemlandet for at prøve lykken i Danmark. Og til trods for et imponerende CV og efterspurgte kompetencer, oplever mange, at det er svært at få en fod indenfor på det danske arbejdsmarked og samtidig få et nyt netværk i Danmark.

Det er en stor udfordring for fastholdelsen eller tilknytningen af den internationale medarbejder, der har et job, hvis partneren ikke trives. Det er ikke bare dyrt for danske virksomheder, at en rekruttering på længere sigt ikke bliver en succes. Det viser også, hvorfor det er vigtigt at se sammenhængskraften og tænke på både tiltrækning og tilknytning.

Som medlem af DI kan du få hjælp til din internationale medarbejders medfølgende partner gennem organisationen International Dual Career Network (IDCN). IDCN hjælper internationale medfølgende partnere med netværk og jobsøgning.

Frustrationer

”Det er svært at blive ved med at holde modet oppe, når man modtager afslag på afslag og nogle gange slet ikke får noget svar på alle ens jobansøgninger. Og man ved, at hvis bare de ville snakke med mig, ville de se, hvad jeg kan.”

Sådan siger Aylin Jones, når hun kigger tilbage på den første tid i Danmark. Hun flyttede fra Schweiz til København med sin mand og deres lille søn i 2019. Før det arbejdede hun inden for banksektoren med risk management. Hun er oprindeligt fra Bulgarien.

”Når én partner har et job og den anden ikke kan finde ét, så skaber det en del frustration,” siger Navid Sarvghadi om situationen for mange expat-familier inklusiv hans egen, på trods af at han har en efterspurgt uddannelse som maskiningeniør. Han er oprindeligt fra Iran, men har også arbejdet i Malaysia. Han kom til Danmark i 2015.

Heldigvis fik både Aylin og Navid hjælp, da det så sortest ud.

Et fyrtårn i havet

Aylin forklarer, at IDCN blev som et fyrtårn i et mørkt hav. Det var her, hun fik troen tilbage på, at det nok skulle lykkes at finde et job:

”Jeg fik selvtilliden igen og en masse vigtig viden om det danske arbejdsmarked, som jeg stadig bruger i dag, og om jobsøgning i Danmark. Før var jeg f.eks. ikke klar over, at personligheden og ”soft skills” er så vigtig i Danmark, når man søger job.”

”I IDCN hjalp vi hinanden med at forbedre vores CV, forberede jobinterviews og holde modet oppe hos hinanden, når det var nødvendigt,” siger Navid.

Gennem deres nye netværk fik Navid og Aylin den støtte og forståelse for deres situation, som de havde manglet. Og gennem IDCN fik de også erfaring, da en stor del af organisationens setup består i, at de medfølgende partnere laver frivilligt arbejde. For eksempel arrangerer de frivillige relevante arrangementer hos danske virksomheder, der er medlemmer af IDCN.

Navid og Aylin fik heldigvis begge to den berømte fod indenfor med støtte, viden og erfaring fra IDCN.

Navid arbejder i dag hos Blücher i Vildbjerg. Aylin arbejder hos Mærsk i København. De er begge meget glade for livet i Danmark og for deres beslutning om at tage springet om at flytte.

”IDCN gjorde hele forskellen,” slutter Aylin med et stort smil.

Næste IDCN arrangement

Har du internationale medarbejdere med medfølgende partnere? Det næste IDCN-arrangement i København finder sted d. 25. april 2024 hos EY med fokus på diversitet og mangfoldighed i rekrutteringen. De medfølgende partnere er velkomne til at deltage i arrangementet.

Kontakt copenhagen@idcn.info og husk at nævne, at din virksomhed er medlem af DI. Tilmelding efter først til mølle.

Få hjælp fra din kommune

Mange kommuner har bosætningskonsulenter ansat, der også kan hjælpe internationale medarbejdere med det praktiske og medfølgende partnere med at finde netværk og job i lokalområdet.

Kontakt din kommune for at høre, hvordan de kan hjælpe eller se en oversigt nederst på denne side over kommuner, der deltager i DI's netværk Best Practices for internationale tiltrækning og tilknytning.

Mere information

Se hvordan DI kan hjælpe med hele processen til international rekruttering på www.di.dk/internationalemedarbejdere

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.