Foto: Colourbox
07.06.22 Vi rådgiver dig Nyheder

Bortvisning af heroinmisbruger var berettiget

En social- og sundhedshjælper blev bortvist, fordi hun gennem længere tid havde haft et heroinmisbrug, som arbejdsgiveren blev opmærksom på gennem en indberetning fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Kvinden klagede over bortvisningen, men fik ikke medhold i den faglige voldgift.

Søgte hjælp til at håndtere sit misbrug

I juli 2020 henvendte en social- og sundhedshjælper sig til et rusmiddelcenter, fordi hun havde taget euforiserede stoffer, og hun ønskede hjælp til at håndtere sit misbrug.

Rusmiddelcenteret orienterede herefter kvinden om, at hvis hun startede i behandling, ville hun blive indberettet til Styrelsen for Patientsikkerhed, fordi hun var ansat som sundhedsfaglig person.

Kvinden frabad sig herefter behandling.

Arbejdsgiveren blev kontaktet

I september 2020 sendte en visitator fra rusmiddelcenteret en bekymringsskrivelse til Styrelsen for Patientsikkerhed med kopi til social- og sundhedshjælperen, hvor styrelsen blev gjort opmærksom på, at kvinden havde et stofmisbrug og havde henvendt sig til Rusmiddelcenteret med henblik på substitutionsbehandling.

Visitatoren var bekymret, da social- og sundhedshjælperen blandt andet var i kontakt med medicin hos borgerne. Styrelsen kontaktede herefter kvindens arbejdsgiver.

Indkaldt til tjenestelig samtale

I oktober 2020 indkaldte arbejdsgiveren social- og sundhedshjælperen til en tjenestelig samtale, hvor hun blev forelagt bekymringen om hendes misbrug. Hun blev samtidig fritaget fra tjeneste.

På mødet oplyste social- og sundhedshjælperen, at hun ikke længere havde et misbrug, og at hun derfor var uforstående over for indberetningen.

Social- og sundhedshjælperen angav ligeledes, at hun aldrig har haft et dagligt misbrug, men kun i ferier og fridage, og at det aldrig havde påvirket hendes arbejde.

Blev bortvist trods tilbud om urinprøver

Arbejdsgiveren igangsatte herefter en partshøringsproces med henblik på bortvisning af social- og sundhedshjælperen på grund af væsentlig misligholdelse af ansættelsesforholdet og tillidsbrud. 

Under partshøringen tilbød medarbejderen at afgive jævnlige urinprøver for at bevise, at hun ikke var påvirket, men fremkom, efter arbejdsgiverens opfattelse, ikke med nye og væsentlige oplysninger.

Medarbejderen blev derfor bortvist.

Bortvisningen var berettiget

Dommeren lagde i sin afgørelse vægt på, at oplysningerne om kvindens misbrug ikke var overensstemmende, og at hun havde haft et dagligt forbrug forud for hendes henvendelse til rusmiddelcenteret. Et sådant misbrug var uforeneligt med et job som social- og sundhedshjælper.

Dommeren lagde ligeledes vægt på, at medarbejderen ikke havde orienteret sin arbejdsgiver, da hun blev orienteret om, at hun ville blive indberettet.

Bortvisningen var derfor berettiget, og arbejdsgiveren blev frifundet. 

DI var ikke involveret i sagen.

Nyheden er baseret på faglig voldgifts afgørelse af 10. februar 2022 i sag nr. FV2021.500.

DI's råd

En bortvisning er den alvorligste ansættelsesretlige sanktion, men sagen viser, at en bortvisning kan være berettiget, hvis der er sket et væsentligt tillidsbrud mellem virksomheden og medarbejder.

Det er vigtigt, at virksomheden har en klar personalepolitik omkring både alkohol- og rusmidler og eventuel testning.

Kontakt DI for rådgivning, hvis I ønsker at bortvise en medarbejder.

Skabeloner

Skabelon til bortvisning

Hent

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.