Foto: Colourbox
15.05.23 Vi rådgiver dig Nyheder

Havde ikke pligt til at opsige medarbejdere med lavere anciennitet

To produktionsmedarbejdere med 16 og 18 års anciennitet kunne sagligt opsiges i en situation med arbejdsmangel. Afskedigelsesnævnet har slået fast, at virksomheden ikke var forpligtet til at tillægge lang anciennitet særskilt betydning, når der i øvrigt var skelet til 25-års reglen ved udvælgelsen.

22 medarbejdere opsagt på grund af arbejdsmangel

En virksomhed, som producerer betonelementer, oplevede fra april 2022 en nedgang i ordrebeholdningen. I månederne forinden var ordrebeholdningen lidt over 400 mio. kr. I april 2022 faldt beholdningen til 375 mio., og i de følgende måneder faldt ordrebeholdningen yderligere i august til 227 mio. kr. og i december 175 mio. kr.

Virksomhedens ledelse besluttede at opsige et større antal medarbejdere på en af deres fabrikker for at tilpasse bemandingen til ordreniveauet. I løbet af efteråret 2022 opsagde virksomheden 22 medarbejdere, herunder de to produktionsmedarbejdere med henholdsvis 16 og 18 års anciennitet, som begge modtog en opsigelse 27. oktober 2022.

Forbund: Anciennitet burde være tillagt større vægt

Forbundet var enig i, at der var arbejdsmangel som følge af nedgangen i ordrer, og at der var behov for at opsige et antal medarbejdere, men de mente, at udvælgelsen af de to medarbejdere med 16 og 18 års anciennitet var usaglig.

Forbundet hævdede, at virksomheden ikke havde oplyst nogen overbevisende grund til, at de to medarbejdere med lang anciennitet skulle opsiges i stedet for medarbejdere med en betydeligt lavere anciennitet, og at virksomheden skulle have udvalgt nogen af deres mange medarbejdere med kortere anciennitet i stedet.

På tidspunktet for opsigelsen havde 56 pct. af specialarbejderne på fabrikken (46 personer) mindre end 5 års anciennitet, og heraf havde 27 personer mindre end 1 års anciennitet. 12,5 pct. af specialarbejderne havde mindst 25 års anciennitet.

Saglige kriterier for udvælgelse

Virksomheden forklarede under sagen, at den markante nedgang i ordrer især ramte den fabrik, hvor de to medarbejdere var beskæftiget. Desuden skete udvælgelsen efter saglige kriterier og flere grundige drøftelser, hvor ledergruppen lagde særlig vægt på medarbejdernes evner til at samarbejde. Der havde været en nylig dårlig trivselsmåling på fabrikken.

Ikke pligt til at opsige medarbejdere med lavere anciennitet

I kendelsen slog dommeren fast, at: ”I en arbejdsmangelssituation, hvor det er nødvendigt at afskedige et større antal medarbejdere, har arbejdsgiveren i forhold til medarbejdere, der ikke nyder en særlig ansættelsesretlig beskyttelse, et vidt skøn med hensyn til at afgøre, hvem der ud fra saglige kriterier bedst kan undværes.”

Dommeren lagde vægt på, at udvælgelsen af, hvem der skulle opsiges, blev drøftet flere gange på møder i ledelsen, hvor de enkelte medarbejdere blev gennemgået og vurderet i forhold til kriterierne samarbejde, effektivitet og fleksibilitet.

Det forhold, virksomheden ved udvælgelsen kun tillagde medarbejdernes anciennitet særskilt betydning, hvis ancienniteten var på 25 år eller derover, betød ikke, at opsigelsen af de to medarbejdere med 16 og 18 års anciennitet var usaglig. Ledelsen havde ikke pligt til at opsige medarbejdere med lavere anciennitet, når det ud fra de opstillede saglige kriterier var ledelsens vurdering, at disse medarbejdere bedre kunne undværes end de medarbejdere med lavere anciennitet, som ledelsen valgte at beholde. Virksomheden blev derfor frifundet for anklagerne om usaglig opsigelse.

DI repræsenterede virksomheden i sagen.

Nyheden er baseret på Afskedigelsesnævnets kendelse af 28. april 2023 i sag 20221032.

DI's råd

Afgørelsen er særlig bemærkelsesværdig, fordi dommeren slår fast, at i en situation med markant arbejdsmangel er en arbejdsgiver ikke forpligtet til at tillægge medarbejderes lange anciennitet særskilt betydning, når der i øvrigt er skelet til +25 års anciennitet ved udvælgelsen. Arbejdsgiveren har et frit skøn, når processen med udvælgelsen er gennemført grundigt og med inddragelse af saglige udvælgelseskriterier, hvor medarbejdere med relativ kort anciennitet ikke absolut skal udvælges, selv om mere end halvdelen af medarbejderstaben har mindre end 5 års anciennitet.

Afgørelsen kan læses som et opgør med Spæncom-kendelsen fra 2012 (AN 20120092).

Læs mere om Opsigelse - rådgivning, beregnere og skabelon - Dansk Industri - DI

DI's Opsigelsesberegner

Start

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.