Foto: Getty Images
06.06.23 Vi rådgiver dig Nyheder

I orden at bortvise for misbrug af login til udskrivning af medicin

En lægeklinik bortviste en lægesekretær og en sygeplejerske, fordi de begge havde misbrugt lægens login til at udskrive medicin til sig selv. Østre Landsret fandt, at bortvisningen både var sagligt begrundet og proportional.

Østre Landsrets afgørelse

Østre Landsret lagde til grund, at ordinering, udskrivning og godkendelse af medicin til lægeklinikkens eksterne patienter foregik således, at lægen ordinerede medicinen, hvorefter lægesekretæren og sygeplejersken udskrev medicinen ved brug af lægens kode til login til patientjournalsystemet. Lægen havde tilladt, at de kunne anvende hans kode til det formål.

Yderligere lagde landsretten til grund, at lægen ikke godkendte udskrivningerne i patientjournalsystemet eller i øvrigt førte tilsyn med ordinationerne.

På denne baggrund fandt landsretten, at lægesekretærens og sygeplejerskens udskrivninger af medicin til eget forbrug ikke i sig selv kunne antages at være så usædvanlig, at det allerede derfor måtte påhvile lægesekretæren og sygeplejersken at godtgøre, at medicinordinationerne til dem var sket på baggrund af lægens mundtlige ordination eller i øvrigt med hans accept.

Landsretten fandt imidlertid efter karakteren og omfanget af de præparater, lægesekretæren havde udskrevet til sig selv, sin mor, datter og tidligere ægtefælle sammenholdt med mængden og hyppigheden af udskrivninger og afhentninger, at lægesekretærens udskrivninger af medicin fremstod usædvanlige.

Landsretten fandt efter karakteren af de præparater, sygeplejersken havde udskrevet til sig selv og sin tidligere ægtefælle sammenholdt med mængden og hyppigheden af udskrivninger og afhentninger, at også sygeplejerskens udskrivninger af medicin fremstod usædvanlige.

Det påhvilede herefter lægesekretæren og sygeplejersken at godtgøre i al væsentlighed, at udskrivningerne af medicin var ordineret af lægen eller i øvrigt med hans accept eller viden.

Bortvisning var saglig og proportional

Landsretten fandt, at de to medarbejdere i en række tilfælde havde udskrevet medicin til sig selv uden lægens ordination, viden eller accept. På baggrund heraf havde de groft misligholdt deres ansættelsesforhold, og bortvisningen af de to medarbejdere var derfor sagligt begrundet og proportional.

DI var ikke involveret i sagen.

Nyheden er baseret på Østre Landsrets afgørelse af 7. december 2022 i sag nr. BS-25073/2021-OLR.

DI's råd

Sager om bortvisning af en medarbejder er ofte komplekse og er altid en konkret vurdering.

I denne afgørelse vurderede landsretten bl.a., at selv om lægen havde givet lægesekretæren og sygeplejersken sin kode til patientjournalsystemet, og at de normalt udskrev medicin, så var omfanget af udskrivelse af receptpligtig medicin usædvanligt. Det påhvilede derfor lægesekretæren og sygeplejersken at godtgøre, at medicinordinationerne til dem var sket på baggrund af lægens mundtlige ordination eller i øvrigt med hans accept. Det kunne de ikke, og bortvisningen var derfor både saglig og proportional.

Kontakt altid DI for rådgivning, inden I bortviser en medarbejder.

Læs mere om Bortvisning af medarbejder - Dansk Industri - DI

Skabeloner

Skabelon til bortvisning

Hent

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.