Foto: Colourbox
02.01.24 Vi rådgiver dig Nyheder

Højesteret: For sent at opsige efter 120-dagesreglen

Højesteret nåede frem til, at opsigelsen af en sygemeldt IT-konsulent skete for sent i henhold til 120-dagesreglen, selv om sygefraværet ved opsigelsestidspunktet var 123,17 dage, da opsigelsen ikke skete i ”umiddelbar tilknytning” til udløbet af de 120 sygedage.

120-dagesreglen

Funktionærlovens § 5, stk. 2, giver mulighed for, at arbejdsgivere i funktionærers og funktionærlignendes ansættelseskontrakter kan aftale en 120-dagesregel, som giver arbejdsgiveren mulighed for at opsige funktionæren med et forkortet opsigelsesvarsel på 1 måned til fratræden ved en måneds udgang.

For at foretage en opsigelse i overensstemmelse med bestemmelsen skal medarbejderen have modtaget løn under sygdom i 120 sygedage inden for 12 sammenhængende måneder. Opsigelsen skal desuden ske i "umiddelbar tilknytning" til de 120 sygedage, og medarbejderen skal fortsat være sygemeldt på opsigelsestidspunktet.

Sagens forløb

Sagen handlede om en medarbejder, der siden december 2017 havde haft et langvarigt sygefravær på grund af stress.

I medarbejderens ansættelseskontrakt var 120-dagesreglen aftalt.

11. september 2018, hvor medarbejderen stadig var syg, nåede sygefraværet op på i alt 120,17 dage inden for de sidste 12 måneder. Dagen efter blev medarbejderen raskmeldt og genoptog sit arbejde.

1. oktober 2018 sygemeldte medarbejderen sig kortvarigt igen og genoptog arbejdet 3. oktober 2018.

29. oktober 2018 meldte medarbejderen sig endnu engang syg med stress. Samme dag blev medarbejderen opsagt med forkortet varsel på en måned efter 120-dagesreglen.

Tre instanser

Efterfølgende anlagde medarbejderen sag mod virksomheden med krav om erstatning for fuldt opsigelsesvarsel, feriegodtgørelse samt godtgørelse efter funktionærlovens § 2b for usaglig opsigelse.

Retten i Glostrup frifandt virksomheden, idet retten fandt, at opsigelsen var sket "i umiddelbar tilknytning" til udløbet af de 120 sygedage.

Sagen blev herefter anket til Østre Landsret, som modsat byretten fandt, at opsigelsen ikke var sket "i umiddelbar tilknytning" til udløbet af den 120. sygedag.

Østre Landsret begrundede dommen med, at betingelserne for at opsige medarbejderen med forkortet varsel ikke var opfyldt under de givne omstændigheder i sagen, da virksomheden havde haft mulighed for at opsige medarbejderen både 11. september, 1. oktober og 2. oktober, men først effektuerede opsigelsen 29. oktober 2018.

Efter Procesbevillingsnævnets tilladelse blev sagen anket til Højesteret, som stadfæstede landsrettens dom.

Flertallet i Højesteret fastslog, at "umiddelbar tilknytning" betyder, at opsigelse i henhold til 120-dages reglen skal ske inden for 10 kalenderdage efter udløbet af de 120 sygedage.

Retten fremhæver: ”Hvis en arbejdsgiver ikke har udnyttet retten til at opsige med forkortet varsel inden for denne frist på normalt under 10 kalenderdage, kan arbejdsgiveren kun opsige med forkortet varsel, hvis der indtræder 120 nye sygedage inden for 12 sammenhængende måneder”.

Da virksomheden ikke havde udnyttet sin ret til at opsige medarbejderen inden for fristen, kunne virksomheden ikke opsige medarbejderen i henhold til 120-dagesreglen.

DI var ikke involveret i sagen.

Nyheden er baseret på Højesterets dom af 19. december 2023 i sag nr. BS-18339/2023-HJR.

Læs også DI's nyhed om landsrettens dom i sagen: Ventede for længe med at opsige efter 120 dages sygdom - DI (danskindustri.dk)

DI's råd

Dommen understreger, at virksomheder ikke bør tøve eller vente for længe med at anvende 120-dagesreglen, hvis en situation opstår, hvor medarbejderen raskmelder sig efter præcis 120 sygedage og derefter sygemelder sig igen.

Dommen slår fast, at kravet om "umiddelbar tilknytning" betyder, at virksomheder kan miste muligheden for at gøre brug af 120-dagesreglen, hvis der går for lang tid med at overveje, hvornår og om der skal ske opsigelse, når medarbejderens sygefravær har nået 120 sygedage med løn i løbet af en periode på 12 måneder.

Med DI's 120-dagesberegner kan du let beregne en funktionærs samlede sygefravær inden for en periode på 12 måneder, så du ved, om der er grundlag for at opsige medarbejderen med forkortet varsel efter 120-dagesreglen.

Læs mere om 120-dagesreglen - opsig en funktionær med kortere varsel - DI - DI (danskindustri.dk) og benyt DI’s 120-dagesberegner til at beregne en funktionærs samlede sygefravær, så du ved, om der er grundlag for at opsige en medarbejder med forkortet varsel.

Læs mere om Opsigelse på grund af sygdom - Dansk Industri - DI

DI's 120-dagesberegner

Start

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.