Foto: Colourbox
04.03.24 Vi rådgiver dig Nyheder

Lods fik 1 million i godtgørelse for forskelsbehandling

En lods, der blev opsagt, fordi han ikke kunne udføre natarbejde, har fået medhold i sin klage over forskelsbehandling på grund af handicap hos Ligebehandlingsnævnet. Nævnet tilkendte lodsen en godtgørelse på 1.020.000 kr., svarende til 12 måneders løn.

Blev syg af natarbejde

Lodsen, der havde været ansat siden 1. juni 1997, blev i august 2019 indlagt med forhøjet blodtryk og var sygemeldt indtil 20. september 2019. Lodsen oplyste selv i sagen, at han havde oplevet problemer med hovedpine, spændinger i kroppen, koncentrationsbesvær og synsforstyrrelser i forbindelse med natarbejde i de forudgående fire år.

Lodsen blev raskmeldt i september 2019, men blev skånet for næsten alt natarbejde frem til sommeren 2021. Her vurderede lodsens egen læge, at medarbejderens symptomer skyldtes natarbejde, og at han skulle skånes for alt natarbejde fremover. Lægen vurderede også, at tilstanden var varig.

Driften kunne ikke rumme det

Arbejdsgiveren mente dog ikke, at driften kunne rumme at fritage lodsen fra natarbejde. De henviste til, at det medførte en omkostning, at lodsen kun arbejdede om dagen, og at hans fritagelse for natarbejde medførte, at de andre medarbejdere skulle have mere natarbejde.

Lodsen og arbejdsgiveren drøftede omplaceringsmuligheder, men kunne ikke blive enige om en relevant plads. Lodsen blev derfor opsagt.

Ikke en uforholdsmæssig stor byrde

Ligebehandlingsnævnet kom frem til, at medarbejderen var handicappet, og at han havde påvist faktiske omstændigheder, der gav anledning til at formode, at han var blevet fyret på grund af handicappet.

Det følger af forskelsbehandlingsloven, at arbejdsgiveren skal træffe de foranstaltninger, der er hensigtsmæssige i betragtning af de konkrete behov for at give en person med handicap adgang til at udøve beskæftigelse. Det gælder dog ikke, hvis arbejdsgiveren derved pålægges en uforholdsmæssig stor byrde, som ikke i tilstrækkeligt omfang lettes gennem offentlige foranstaltninger.

Arbejdsgiveren havde anført, at det medførte mere natarbejde for de øvrige medarbejdere, og at det gjorde planlægning mere besværlig. Der var i sagen uenighed om, om der var 170 andre lodser eller 6 andre lodser, der kunne dække ind for den opsagte lods.

Nævnet kom frem til, at det ikke var bevist, at det var en uforholdsmæssig stor byrde at fritage lodsen for natarbejde. Nævnet lagde i den forbindelse vægt på, at arbejdsgiveren ikke havde fremlagt oplysninger, der sandsynliggjorde, at det var umuligt at få dækket nattevagterne, samt at der var mange andre sammenlignelige lodser (uanset uenighed om antallet), der kunne dække ind.

Lodsen fik derfor medhold i sagen, og blev tilkendt en godtgørelse svarende på kr. 1.020.000 svarende til 12 måneders løn henset til hans lange anciennitet.

DI var ikke involveret i sagen.

Nyheden er baseret på Ligebehandlingsnævnets kendelse af 1. november 2023 i sag nr. 100030.

DI's råd

Afgørelsen er i tråd med tidligere sager om samme emne, hvilket understreger, at det er virksomheden, der skal bevise, at det er en uforholdsmæssig stor byrde at imødekomme skånebehovene.

I den vurdering lægges der vægt på de omkostninger, der vil være forbundet med skånebehov, virksomhedens størrelse og finansielle midler samt muligheden for at opnå offentligt tilskud eller anden støtte.

Sagen viser også, at virksomheden ikke kan nøjes med at anføre, at det vil være dyrt og/eller besværligt, men at der stilles krav om en mere kvalificeret sandsynliggørelse.

Læs mere om Forskelsbehandling - regler og rådgivning - DI - DI (danskindustri.dk)

Læs mere om Natarbejde - rådgivning til arbejdsgivere - DI (danskindustri.dk)

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.