Vi rådgiver dig

Forbud mod produkter fremstillet ved tvangsarbejde

EU har vedtaget at indføre regler, der forbyder produkter på EU’s marked, der er fremstillet ved hjælp af tvangsarbejde.

Foto: Colourbox

Ifølge denne nye lov vil de nationale myndigheder eller, hvis tredjelande er involveret, EU-Kommissionen undersøge mistanke om brug af tvangsarbejde i virksomhedernes forsyningskæder. Hvis undersøgelsen konkluderer, at der er anvendt tvangsarbejde, kan myndighederne kræve, at relevante varer trækkes tilbage fra EU-markedet og onlinemarkedspladser og konfiskeres ved grænserne. Varerne skal derefter doneres, genbruges eller destrueres. Varer af strategisk eller kritisk betydning for Unionen kan tilbageholdes, indtil virksomheden fjerner tvangsarbejde fra sine forsyningskæder.

Virksomheder, der ikke overholder reglerne, kan få bøder. Men hvis de fjerner tvangsarbejde fra deres forsyningskæder, kan forbudte produkter få lov til at komme tilbage på markedet.

Forslaget dækker alle produkter

Forslaget dækker alle produkter – både EU-producerede varer til indenlandsk forbrug, varer til eksport og importerede varer – og er ikke specifikt rettet mod nogen industri. Forordningen dækker dog ikke tilbagetrækning af produkter, der har nået slutbrugerne på EU-markedet. Forslaget kræver, at medlemsstaterne indfører sanktioner for manglende overholdelse af myndighedernes beslutninger om forbud. Hvis en virksomhed ikke efterlever en beslutning, vil de således blive straffet. Sanktionerne skal være effektive, stå i et rimeligt forhold til overtrædelsen og have afskrækkende virkning.

Ifølge aftaleteksten kan myndighederne, i tilfælde af for EU kritiske forsyningskæder, vælge ikke at destruere produktet, men tilbageholde det indtil tvangsarbejdet er ophørt for det pågældende produkt.

Det er muligt at erstatte en komponenter, som måtte være fremstillet ved tvangsarbejde, med en andre fremstillet uden tvangsarbejde, fremfor at destruere hele produktet.

Tidligst medio 2027

Da der er tale om forordning vil den være gældende i dansk lov fra dens vedtagelse. Det er derfor vigtigt, at EU og de danske myndigheder kommer med den nødvendige vejledning til virksomhederne i god tid inden myndighederne begynder deres håndhævelse. Forordningen vil være gældende 3 år efter dens ikrafttræden. Det vil sige tidligst medio 2027.  

Johan Stauner Bill
Skrevet af:

Johan Stauner Bill

Relateret indhold