12.12.19 Regionalforeninger Pressemeddelelser

Hvorfor vælger folk ikke køen fra?

Nytårsklumme fra DI Sydsjælland december 2019

Jeg pendler hver dag til Faxe Ladeplads fra København. I de modgående spor på motorvejen sidder tusindvis af pendlere i kilometerlange køer. Det undrer mig. Virksomheder overalt på Sydsjælland mangler folk, og alligevel spilder tusindvis af mennesker tid, og de forbruger ekstra CO2 på at holde i kø for at komme på arbejde i det storkøbenhavnske område. Hvorfor?

Den anden dag havde bestyrelsen for DI Sydsjælland inviteret borgmestre og kommunaldirektørerne fra det sydsjællandske til Rønnede. Spørgsmålet var, hvordan vi kunne fortsætte med udbygge vores gode samarbejde. Vi kredsede om præcist det samme spørgsmål. Hvorfor pendler ca. 16.000 personer til Købehavn og omegnskommunerne fra de fire kommuner, som DI Sydsjælland dækker - altså fra Stevns, Faxe, Næstved og Vordingborg? Udpendlingen til Nordsjælland og København er de senere år steget med ca. 400 personer om året. Pendlingen den anden vej til de fire kommuner i vores område er omvendt faldet til under 3.000 personer om året i 2018. Altså et pendlingsunderskud på ca. 13.000 set med sydsjællandske briller. Den udvikling bør vi kunne vende sammen.

Årsagerne til, at folk bruger time efter time på at sidde i kø, skal vi blive klogere på. Men skal vi ikke være enige om, at vi allerede nu skal vise karrieremulighederne i det sydsjællandske mere frem? De mange udpendlere skal da vide, at de har et attraktivt alternativ, som de selv og deres familier vil blive glade for. Og folk fra den vestlige del af hovedstadsområdet skal være klar over, at de faktisk ofte kan komme hurtigere til Rønnede end til Rådhuspladsen. Den oplysningsopgave vil vi fra DI Sydsjælland fokusere på i 2020. Måske er det ikke kun Sydsjælland, men hele region Sjælland, der skal vise mulighederne bedre frem? På kryds og tværs af kommunerne, virksomhederne og samfundet som sådan. Frem med brystkassen – vis hvad vi kan.

Hvis vi lykkes, vil der være mange vindere. Udpendlere mod København vil spare tid og penge på transport. Virksomhederne i vores område får de rette folk til at bære deres udvikling videre til næste niveau. Og det vil være et lille skridt i den rigtige retning i forhold til at reducere CO2-udledningen, men vel dog et konkret skridt? De københavnske virksomheders mangel på arbejdskraft er et problem for os alle. Vi er et lille land, der skal hænge sammen. Men løsninger for hovedstadens behov for nye medarbejdere skal findes flere steder. Ofte uden for Danmark.

I DI Sydsjælland vil vi gå i gang med at vise jobmulighederne mere tydeligt frem. Sammen med kommunerne og alle andre, der er stolte af området. Følg DI Sydsjælland på LinkedIn i 2020 og se om vi lykkes. Og hjælp os, hvis du er enig.

Yderligere oplysninger fås hos regionalforeningskonsulent Kristian Birkegaard, tlf. 60 60 05 47, e-mail krbi@di.dk.

Skrevet af:

Klaus Rønholt, formand for DI Sydsjælland