Henrik Handschuh, adm. direktør hos Unidrain A/S.

14.02.20 DI Handel Nyheder

En god sælger er mere end høje salgstal

Medlemsportræt: I Unidrain A/S er det langt vigtigere, at sælgerne finder de rigtige kunder og giver god faglig sparring, end de jagter den næste ordre.

Han står ikke i døren og tjekker, om hans fem sælgere vender hjem fra dagens kundebesøg med nye ordre i bogen.

Alligevel går det strygende for adm. direktør Henrik Handschuh og de 30 ansatte i Unidrain A/S på Ejby Industrivej 40 i Glostrup. De seneste fem år er overskuddet tredoblet fra godt 4 til næsten 14 millioner kroner.

”Det er ikke sådan, salg foregår i dag. I hvert fald ikke i vores branche, og når det kommer til vores produkter. Vores sælgere er i højere grad servicekonsulenter og rådgivere. Jeg måler ikke vores sælgere på, hvor meget de sælger, men på antallet og relevansen af de møder, de holder med potentielle kunder”, siger Henrik Handschuh til Sjællandske Nyheder.

Det hele startede med et patent

Unidrain så dagens lys i 2003, da arkitekt Claus Dyre præsenterede byggebranchen for et nyt patenteret produkt: Et langt smalt elegant afløb til gulvet i brusekabinen, så håndværkeren kun skal give vådrummet én hældning.

Det gik godt for den unge virksomhed, lige indtil finanskrisen ramte byggebranchen. I 2009 blev Uni­drain blev solgt til den svenske industrikoncern BLS Industries, og siden er det kun gået fremad med salget - også i Skandinavien og Europa.

Læs også: Ny forskning: Disse syv dyder løfter dit salg

Kundens behov afdækkes 360 grader

Salgsprocessen har ændret sig markant i Unidrain, hvor man i dag ikke kan sige salg uden også at sige behovsafdækning. Virksomheden har de seneste fem-seks år oplevet, at deres salg og kundebillede er blevet mere fragmenteret, og skal virksomheden skabe værdi for alle typer af kunder, skal behovene afdækkes blandt interessenter i hele kundens værdikæde, fortæller Henrik Handschuh.

”Det er blevet sværere at tale om kunden i ental. For selvom vi sælger gennem grossisten, så skal vi i dag ramme flere forskellige typer af slutkunder, der skal kende os og vide, hvilken værdi vi giver. Og der er det fuldstændig afgørende, at vi er i stand til at tale til alle typer af interessenter og i alle facetter af salget”, siger han og uddyber

”Vi skal kommunikere til hele værdikæden. For os kan en slutkunde være et hotel på Fyn. Men det kan også være den københavnske arkitektvirksomhed, der har tegnet hotellet. Og det kan også være den jyske entreprenørvirksomhed, der skal opføre hotellet. På den måde er kundebilledet diffust. Og det betyder bare, at det er enormt vigtigt, at vi afdækker alles behov i vores salgsarbejde, hvis vi skal være relevante.”

På den måde er Unidrains sælgere ofte med hele vejen, fra stregerne af byggeriet tegnes, til bygningen projekteres og bygges, og til huset står færdigt.

”Så servicerer og rådgiver vores sælgere igennem hele byggefasen, så bygherre, arkitekten, ingeniøren og de forskellige byggefolk føler sig i gode hænder, og så slutresultatet lever op til forventningen. På den måde er en salgsproces en langstrakt og omhyggelig proces, og det har vi succes med”, siger Henrik Handschuh.

Læs mere om Morgendagens Salg: Morgendagens Salg

Rådgivning kommer før salg

Behovet for at være relevant for kunden i hele værdikæden, mærker Unidrain også direkte hos kunderne. De stiller i stigende grad krav til, at sælgerne har sat sig ind i deres specifikke behov, og at sælgerne kan fungere som sparringspartnere.

”Kunderne er ikke interesseret i sælgere, der kommer forbi med en gimmick og nogle produkter under armen. Kunderne forventer, at sælgerne har sat sig ind i deres problemstillinger, og at sælgerne kan være fagligt kompetente sparringspartnere.”

Det er derfor ikke givet, at sælgerne lander en ordre, når de er på kundebesøg.

”Så rådgiver de om design, muligheder, funktionalitet og ikke mindst om tekniske udfordringer og løsninger. Om kunden køber noget, har ikke det primære fokus på sådanne kundebesøg. Salget kan komme lang tid efter, hvis vi har gjort vores arbejde ordentligt.”

”Det betyder blandt andet også, at vi skal være i stand til at rådgive ud over vores eget produkt, hvis det er det, der er det rigtige i situationen”, siger Henrik Handschuh.

Han uddyber, at Unidrains fokus på behovsafdækning hos alle typer af kunder synes at have en positiv effekt på virksomhedens toplinje.

”Fordi salgsprocessen har så mange led, er det svært for os at trække data på, hvor salget er kommet fra. Men rent omsætningsmæssigt går det rigtigt godt for vores virksomhed, og det kan man selvfølgelig også tilskrive vores rådgivning og det arbejde, som sælgerne laver over for vores kunder”, siger han.

Testvirksomhed i projekt Morgendagens Salg

Unidrain har været med i forskningsprojekt Morgendagens Salg, som CBS, Customer Agency, Business Danmark og DI Handel står bag. Forskningen har afdækket, at syv udfordringer og salgsdyder er afgørende for vækst og en stærk salgskultur i 2020.

Læs mere om Morgendagens Salg her: Morgendagens Salg

Styrk din faglige profil

E-handel, marketing, B2B salg og kundeoplevelser. Få unik viden og erfaringer gennem nyheder, analyser og events fra specialister, ligesindede handelsvirksomheder og DI Handel hver uge.

Ja tak, giv mig unik viden

Skrevet af:

Michael Krag-Svendsen, Kommunikationschef i Business Danmark

Relateret indhold