04.11.21 DIB Blog

Kommende byrødder bør stille krav til vand- og spildevandselskaber

Kun hver anden dansk vand- og spildevandsforsyning investerer efter totalomkostninger. Gør de det alle, bidrager det til, at forbrugerne får mest muligt for pengene, og vi kan bedre vise verden, at Danmark går foran i grøn omstilling og effektivitet, blogger Mads Helleberg Dorff, Branchechef i DI Vand.

Indlægget er også bragt på Altinget.dk

Vandsektoren investerer årligt for et tocifret milliardbeløb i rørlægning, reparationer, nye anlæg, for ikke at tale om avancerede teknologier og klimatilpasningsløsninger. Det er et enormt beløb, som giver store muligheder for at understøtte den grønne omstilling, hvis man bruger de rigtige investeringsværktøjer.

TCO (Total Cost of Ownership) er et sådant værktøj, der både kan levere til den grønne omstilling og en mere omkostningseffektiv drift.

TCO betyder kort fortalt, at fokus flyttes fra indkøbsprisen. I stedet kigges der på den samlede omkostning i hele investeringens levetid på tværs af pris, drift, vedligehold og afskaffelse. Det giver mulighed for at indregne energiforbrug, driftsudgifter og kvalitet i udbud over en periode på 30, 50 eller op til 80 år. Det lyder jo som sund fornuft og leverer beviseligt på både sorte og grønne bundlinjer. 

Det kan derfor undre, at blot halvdelen af de danske vand- og spildevandsforsyninger anvender TCO i deres investeringer. Det fremgår af Energistyrelsens evaluering af sektoren fra december 2020.

Læs mere om bæredygtighed med vand, klima og miljø

Tving selskaberne

Det er alarmerende. Danske vandteknologivirksomheder markedsfører sig internationalt på, at deres produkter har lavere driftsudgifter, længere levetid og et positivt klima- og miljøaftryk i modsætning til konkurrerende produkter, som måske er billigere i indkøb. TCO er derfor et afgørende instrument til at sikre øget salg af dansk teknologi internationalt.

Så det er ikke kun for at opnå størst mulig positiv samfundsøkonomisk effekt herhjemme, at vand- og spildevandsforsyningerne skal benytte TCO, men også for at bruge hjemmemarkedet til at demonstrere danske løsningers styrke.

I DI Vand opfordrer vi derfor til, at de kommende kommunalbestyrelser stiller krav til deres vand- og spildevandsselskaber. Helt konkret skal vand- og spildevandsselskaberne tvinges til at redegøre for brugen af TCO i investeringer og indkøb i årsrapporterne. Og det kan de kommunale politikere, som ejer forsyningerne.

Læs mere om DIs anbefalinger til kommuner om grøn omstilling og grønne offentlige indkøb 


Åben invitation fra branchen

Vi tror, at det vil skabe refleksioner og dialog mellem rådgivere, forsyninger og producenterne og sprede viden til de forsyninger, der endnu ikke har taget hul på TCO. Det vil være et solidt første skridt til, at forbrugerne får mest muligt for pengene, og at vi viser verden, at vi går foran i grøn omstilling og effektivitet.

Så kære politikere, det er åben invitation fra branchen om, at I lader vand- og spildevandsforsyningerne gå forrest i at bidrage til den grønne omstilling – og endda med bedre samfundsøkonomi til følge.

Læs også: PRESSEINVITATION: Præsentation af eksportstrategi for vandsektoren

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Mads Helleberg Dorff

Mads Helleberg Dorff

Chef for DI Vand

  • Direkte +45 3377 3034
  • Mobil +45 4280 1888
  • E-mail mahd@di.dk

Relateret indhold